Supratęs, kad pagalbos laukti teks ne mažiau kaip 7 valandas, vyras jos ieškoti išvyko į Trakų ligoninę.

Pažįstamas gydytojas patarė grįžti namo ir atvykti iš ryto

Šeštadienio vakarą Į DELFI redakciją paskambinęs vyras pasakojo, kad sportuojant jam trūko rankos raiščiai. Taigi pagalbos reikėjo pernelyg nedelsiant.

„Atvykau į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę (RVUL), atsispaudinau numeriuką ir pamačiau, kad eilėje esu 38-tas. Paskambinau pažįstamam gydytojui, jis įspėjo, kad laukti teks apie 7-8 valandas. Netgi patarė, jei įmanoma, keliauti namo ir atvykti į ligoninę ryte – tuomet tiek žmonių nebus. Tačiau man trūko rankos raiščiai – pagalbos reikia skubiai, todėl mintis arba važinėti pirmyn atgal, arba laukti pusę nakties manęs nevilioja. Pasiskambinau į Trakų ligoninę – ten nėra jokių eilių. Važiuoju ten – vos 25 min. ir būsiu vietoje“, - pasakojo pašnekovas.

Vyras piktinosi, kad ši ligoninė – praktiškai vienintelė vieta, kurioje suteikiama pagalba patyrus traumą, o ligoninėje savaitgalį budi vos du traumatologai. Natūralu, kad žmonėms tenka apsiginkluoti kantrybe ir nuolankiai laukti savo eilės. Pasak pašnekovo, žmonės laukė ramiai, susitaikę su situacija, tačiau natūralu, kad toks laukimas pareikalavo ne vienos nervinės ląstelės.

„Dabar norima didinti BVP (bendro vidaus produkto – DELFI) dalį kariuomenei, nors realių grėsmių nėra, o kas darosi su sveikatos apsauga, kuri labai svarbi Lietuvos žmonėms, nerūpi“, - kritikos valdžiai negailėjo traumą patyręs vilnietis.

Atšilus orams padaugėjo traumų

Nuo praėjusio penktadienio iki sekmadienio RVUL Skubiosios pagalbos (SP) skyrius sulaukė 899 pacientų, didžiajai daliai – net 386 nukentėjusiems – prireikė gydytojų ortopedų traumatologų pagalbos. 152 pacientai į SP skyriuje budėjusius ortopedus traumatologus kreipėsi sekmadienį, pusė jų atvyko naktį. Skyriaus medikai sako, kad pacientų ypač padaugėjo atšilus orams, o šių metų rekordas užfiksuotas balandžio 27-ąją, kai pagalba teikta 178 traumas patyrusiems pacientams. Net ir įprastą darbo dieną ortopedų traumatologų pacientų skaičius perkopia 100.

„Nors pacientų mūsų skyriuje niekada netrūksta, atšilus orams ir prasidėjus lauko darbams jų visada padaugėja, – pasakojo RVUL Skubiosios pagalbos skyriaus gydytojas ortopedas traumatologas Dalvinas Vaitiekūnas. – Tą pačią tendenciją stebime ir rudenį, kai lauko ir ūkio darbų sezonas užbaigiamas“.

Dažniausiai medikams tenka siūti ir tvarstyti žaizdas, kai pradėję lauko darbus žmonės susižaloja naudodamiesi įvairiais įrankiais – kampiniais šlifuokliais, grandininiais pjūklais, kirviais ir kt. „Tai daugiau vidutinio ir vyresnio amžiaus vyrų sužalojimai, o jaunimo žaizdos – užlipus ant stiklų, neatsargiai maudantis vandens telkiniuose, – vardijo D. Vaitiekūnas. – Jaunesni žmonės dažniau atvyksta ir nudegę – vieni nukenčia užsimetę kepsninės žarijų, kiti pila degius skysčius į laužą, padauginę alkoholio neatsargiai elgiasi pirtyse“. Gydytojas pabrėžia, kad iškylų gamtoje aukos dažniausiai į medikus kreipiasi būdami neblaivūs.

Prie vasaros traumų priskiriami ir šunų įkandimai

Prasidėjusią vasarą, pasak medikų, galima sieti ir su dažnesnėmis traumomis, kurias patiria dviratininkai, riedlenčių ar riedučių sporto entuziastai. „Labai padaugėja ir autoįvykiuose nukentėjusių motociklininkų, jų patiriami sužalojimai būna ypač rimti, dažnai politraumos, kurios gresia gyvybei ar sukelia nedarbingumą“, - perspėjo medikas.

SP skyriaus darbuotojai šios vasaros pradžioje jau pastebi ir augantį statybose patirtų traumų skaičių. Neretai nukentėjusieji būna nukritę nuo pastolių, taip pat patiria politraumas, pagalbą jiems teikia įvairių sričių specialistų komanda.

Prie vasaros traumų medikai juokaudami priskiria ir šunų įkandimus, nes per karščius jų taip pat padaugėja – praėjusį savaitgalį pagalbos į ligoninę kreipėsi 11 gyvūnų sukandžiotų nukentėjusiųjų.

Tiems, kurie klausia, ką daryti, kad išvengtume traumų, D. Vaitiekūnas priminė, kad viskas yra mūsų pačių rankose. „Būk atsargus, galvok, ką darai, dažniau apsidairyk, - pataria gydytojas ortopedas traumatologas. – Dirbdamas su įrankiais, nenuimk jų apsaugos, užsidėk akinius, šalmą. Ir nepamirškime, kad didelę įtaką patiriamoms traumoms turi alkoholis“.

Nors šią vasarą dar nebuvo ypatingai sunkias traumas patyrusių pacientų, kurie žemyn galva šokinėjo į nežinomus vandens telkinius, medikai perspėja: tokių sužalojimų, galinčių baigtis sunkiu invalidumu ar net mirtimi, sušilus orams jiems tenka matyti kasmet.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)