Pirmosiomis gegužės dienomis žmonės, vaistinėse perkantys kompensuojamuosius vaistus, vos šoko negavo: atvirkščiai nei skelbta, priemokos buvo kur kas didesnės nei įprastai! Kas atsitiko? Klaidinanti informacija ar vaistinės nevykdo nurodymų?

Viešo melo kojos trumpos

Deja, deja, priežastis nei viena, nei kita. Kaip išaiškėjo, patyliukais viešai niekam nieko nepranešus, matyt, buvo ir kitas VLK pranešimas... vaistinėms.

„Atsižvelgiant į tai, kad vaistinių preparatų grupėse įrašyti 98 nauji pigesni generiniai vaistai ir pagal juos apskaičiuojama bazinė kaina, kitiems grupėje esantiems vaistiniams preparatams paciento priemoka galėjo padidėti“, - „ŪP“ paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė. – Atseit bazinė kaina ir vaistinės kaina – du skirtingi dalykai.“

„Tai, kad mažinamos bazinės kainos, su mažmenine kaina neturi nieko bendro. Žmonės to nesupranta, galvoja, kad atpigino vaistus.

Niekas nieko neatpigino, – mums tvirtino farmacininkas, vaistinės „Kotrynėlė“ direktorius Artūras Tamkutonis. – Bazinė kaina – tai ta kaina, kurią nustato valstybė, nuo jos kompensuojami vaistai. Tad valstybė sumažino tą sumą, kurią jai reikės sumokėti už vaistus. O žmogus sumoka skirtumą tarp mažmeninės ir bazinės kainos. Kitaip tariant, valstybė nusimetė nuo savęs naštą ir ją užkrovė ant žmonių pečių. O jie stebisi – anksčiau nereikėjo primokėti, o dabar reikia.“ Bazinės kainos naujajame kainyne sumažėjo beveik 1300 vaistų.

Kita priežastis, kodėl keičiasi kainos ir priemonės, yra ta, kad gamintojas sumažina deklaruotas kainas. Kai jos sumažėja, kitiems toje grupėje esantiems brangesniems vaistams priemoka padidėja. 2014 m. kainyne gamintojo deklaruotos kainos sumažėjo 351 vaistui. Anot specialistų, tai nereiškia, kad jiems visiems priemokos padidėjo. Kai kuriais atvejais, sumažinus gamintojo deklaruotas kainas, taip pat sumažėja ir vaistinių preparatų bazinės kainos ir pacientų priemokos. Pvz., vienam iš psichikos ir elgesio sutrikimams gydyti skirtų 100 proc. kompensuojamųjų vaistinių preparatų grupėje sumažinus gamintojo deklaruotą kainą, sumažėjo ir bazinė kaina, ir paciento priemoka. Įsigaliojus naujajam kainynui planuojama sutaupyti apie 45 mln. Lt. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų per metus.

O kokie planuojami pačių ligonių išlaidų primokėti už jiems reikalingus kompensuojamuosius vaistus pokyčiai? Į šį klausimą SAM Farmacijos departamento specialistai atsakė labai nekonkrečiai: „Sutaupytos PSDF lėšos bus skiriamos naujiems inovatyviems brangiems vaistams kompensuoti, taps prieinama daugiau medikamentų sunkioms ligoms gydyti.“

Išeitis – rinktis pigiausią iš sąrašo

Su teiginiu ginčytis sunku. Kas gali žinoti, kas tų pacientų laukia ateityje. Kur kas įdomiau žinoti, kokia išeitis ligoniams jau dabar, kad nereikėtų primokėti du ar tris kartus daugiau nei iki šiol? „Ligonių išlaidos primokėti už jiems reikalingus kompensuojamuosius vaistus priklauso nuo to, kokius medikamentus ligonis pasirinks. Jeigu pacientas rinksis generinius vaistinius preparatus, priemoka bus mažesnė, jeigu originalius, kuriems patentas pasibaigęs – priemoka bus didelė“, – sakė SAM Farmacijos departamento direktorė G. Krukienė.

Panašiai aiškino ir vaistininkas A. Tamkutonis: „Aišku, žmogus gali pasirinkti tą vaistą, kurio ir yra bazinė kaina, tada primokėti reikėtų mažiausiai. Vaistinėje ekrane turi parodyti visus jums reikalingos grupės vaistus, kur matyti ir bazinis, pigiausias, ir brangiausias. Kitas dalykas, kad ne visose vaistinėse žmonėms tuos ekranus rodo.“

Primename: vaistai skirstomi į etinius ir generinius. Etinis – tai naujas, pirmą kartą sukurtas, ištirtas ir pagamintas vaistas. Jis dar vadinamas inovaciniu. Generiniais vadinami tie, kurie gaminami pasibaigus etinio vaisto intelektinės apsaugos patentui, saugančiam vaisto cheminę formulę. Etinio vaisto kūrimo procesas yra labai brangus. Generiniams vaistams nereikalingi visi šie tyrimai, jų kaina dažnai būna maždaug 30 proc. mažesnė nei etinio. Vėliau dėl didėjančios konkurencijos generinio vaisto kaina mažėja dar labiau – net iki 40 proc. buvusios kainos.

Teoriškai vienų ir kitų poveikis turėtų būti lyg ir vienodas, bet kaip yra iš tikrųjų, ir patys specialistai dar nesutaria. Gal suprantamiausiai skirtumą tarp jų kažkada paprastai paaiškino vienas gydytojas: į reikiamą vietą nuvažiuosi tiek senutėliu opeliu, tiek leksusu, bet ar galima teigti, kad tų mašinų kokybė vienoda?