Maisto įstatymo pataisos priimtos 88 balsavus už ir 6 susilaikius. Naujoji tvarka įsigalioja nuo lapkričio. Pataisas inicijavo dabartinė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „darbietė“ Dangutė Mikutienė.

Pagal įstatymą, gėrimų pardavėjai turės teisę, o kilus abejonių dėl asmens amžiaus, privalės iš perkančiojo pareikalauti pateikti amžių liudijantį dokumentą. Jeigu asmuo nepateiks jo amžių liudijančio dokumento, energinių gėrimų pardavėjai turės neparduoti jiems energinių gėrimų.

Įstatymas taip pat apibrėžia, kas laikoma energiniu gėrimu - nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.).

Už pataisą balsuoti raginusi jos iniciatorė D.Mikutienė tvirtino, jog Lietuvos siūlomas reguliavimas sulaukė teigiamų vertinimų Europos Sąjungoje.

„Mes Lietuva labai užkėlėme aukštai kartelę Europos Sąjungoj, pirmininkavimo metu Europos maisto saugos agentūra net Lietuvoje darė specialų posėdį, buvo pakviesti iš visų šalių specialistai, atstovai, ir Lietuva buvo pagirta už tokią iniciatyvą“, - sakė D.Mikutienė.

Prieš pasisakęs liberalas Eugenijus Gentvilas pažymėjo, jog apribojimai apsunkins verslą. „Pasisakyčiau prieš įstatymo projektą ne dėl kokių nors medicininių argumentų, o kalbant apie verslo sąlygas. Ir premjeras Vyriausybės ataskaitoje ką tik gyrėsi, kaip gerėja Lietuvos verslo sąlygos, reitingas. Ką mes padarysime su prekybos įstaigomis, t.y. parduotuvėmis? Jei jūs manot, kad tai yra verslo palengvinimas pritaikant šitus apribojimus dėl energinių gėrimų, tai mes klystame. Mes iš tikrųjų turėsime didelį chaosą ir dideles išlaidas prekybos įstaigoms“, - kalbėjo E.Gentvilas.

Minėta Maisto įstatymo pataisa dėl energinių gėrimų uždraudimo parduoti nepilnamečiams notifikuota ES.

Europos maisto saugos tarnyba pernai 27 valstybėse apklausė 52 tūkst. žmonių, kaip jei vartoja energinius gėrimus. Paaiškėjo, kad juos labiausiai mėgsta paaugliai (68 proc.), o labiausiai šie gėrimai kenkia 3-10 metų vaikams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)