Prireikė daugiau nei metų, kol medikai praregėjo, jog iš tikrųjų negalavimo priežastis – sunki kepenis pažeidusi liga, skelbia „The Daily Mail“.

Šešiolikmečiui Davidui Acottui iš Jungtinės Karalystės tiksli diagnozė nustatyta tik tada, kai vaikiną teko skubiai gabenti į ligoninę – jo akių baltymai pageltonavo, o šlapime pasirodė kraujo. Kol buvo nustatyta tiksli ligos priežastis, vaikinas labai sunkiai sunegalavo, jam gyvybę išgelbėjo skubiai atlikta kepenų persodinimo operacija.

Pasakoja vaikino motina 47 metų Janet Acott: „Neįtikėtini pokyčiai – vos per savaitę nuo paprasčiausia depresija sergančio paauglio jis virto sunkiu ligoniu, kuriam teko persodinti kepenis. Buvo labai gera pagaliau sužinoti, kodėl jis visą tą laiką jautėsi taip siaubingai“.

Kai Davidui buvo vos 13 metų, jam pasireiškė pirmieji depresijos požymiai. Rytais paauglys pradėjo vemti, nenorėjo eiti į mokyklą. Buvo neseniai netekęs senelės, pakeitė gyvenamąją vietą ir mokyklą, tad motina ir gydytojai manė, jog jį paprasčiausiai užklupo depresija. Tačiau vaikino būklė tik blogėjo, dėl sveikatos problemų jis pradėjo praleidinėti pamokas, kartais jausdavosi taip blogai, jog netgi negalėjo pakilti iš lovos. Gydytojai Davidui skyrė vaistų nuo depresijos – būklė šiek tiek pagerėjo.

„Jis taip norėjo pasijusti geriau, vieną akimirką pasirodė, jog būklė taisosi. Manėme, jog pagaliau įvyko lūžis“, - prisimena jauno brito mama ir prisipažįsta niekada nesusimąsčiusi, jog sūnų galbūt kankina žymiai rimtesnės sveikatos bėdos nei nerimas ir depresija. Viskas pasikeitė 2012 metų liepą prasidėjus vasaros atostogoms. Šeima nusprendė išvykti.

Jau pirmosiomis kelionės dienomis mama pastebėjo, jog sūnaus pilvas išpampęs, tačiau pats vaikinas šio fakto nesureikšmino.

„Tai vienas iš tų dalykų, kurie nepraslysta motinai pro akis. Nors apie tai daug negalvojau, neabejotinai pastebėjau“, - teigia moteris. Dar po kelių dienų sūnus smarkiau sunegalavo – jį pykino, vaikinas vėmė, tačiau prie tokių dalykų jau įpratusi šeima nedarė tragedijos. Tačiau, grįžus iš atostogų, visi pastebėjo, jog vaikino akių baltymai pageltonavo.

Motina sūnų skubiai nuvedė pas gydytoją, buvo atliktas šlapimo tyrimas – specialistai pasibaisėjo, nes šlapime būta kraujo. Kitą dieną atlikti kraujo tyrimai, ir vaikinas paguldytas į ligoninę. Vietos medikai buvo taip sunerimę, jog jaunąjį pacientą nusprendė išsiųsti į ligoninę Londone. Ten specialistai visą parą tyrė pacientą, galiausiai paaiškėjo, jog vaikinas serga Vilsono liga.

Vilsono liga – sutrikimas, kuriuo sergant organizme pavojingai padidėja vario koncentracija. Per didelis kiekis vario yra nuodingas, labai kenkia kepenims, smegenims ir kitiems vidaus organams. Per didelį vario kiekį organizme gali lemti genetinis defektas, neleidžiantis kepenims vario skaidyti.
Laiku diagnozuotą Vilsono ligą galima veiksmingai išgydyti. Laiku nepastebėta liga gali baigtis mirtimi. Kepenyse susikaupęs varis sukelia kepenų cirozę, galiausiai kepenys savo funkcijų nebeatlieka. Smegenyse susikaupęs varis kelia drebulį, žmogus tampa nerangus, sunku koordinuoti judesius. Be to, varis prisideda ir prie asmenybės pokyčių – vargina nerimas, depresija, įvairios psichozės ir netgi mintys apie savižudybę.

„Kai sužinojome diagnozę, viskas susidėliojo į savo vietas“, - pasakoja vaikino mama. Jai ligoninėje buvo pranešta, jog sūnui skubiai reikia persodinti kepenis, jam buvo sukelta dirbtinė koma. Laimei, tinkamas donoras atsirado per dvi paras.

„Esame labai dėkingi už suteiktą galimybę. Tai didžiausia pasaulyje dovana, kitu atveju jis nebūtų išgyvenęs. Ji būklė buvo kritinė – gyvybę palaikė aparatai. Mums labai pasisekė, nes liga pasitraukė“, - teigia pasveikusio vaikino motina ir priduria, jog vienintelis dalykas, dėl kurio apgailestauja – nelaiminga sūnaus paauglystė.

Vaikinas ligoninėje iš viso praleido mėnesį, o dabar mėgaujasi iš naujo atrastu gyvenimo džiaugsmu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)