Rasta pinigų dviem mėnesį galiojančioms dirbtinėms kraujotakos sistemoms

Kol bus sprendžiamas klausimas dėl ilgalaikių sprendimų, Valstybinė ligonių kasa priėmė sprendimą kompensuoti dviejų mėnesių mechaninį kraujotakos palaikymą. Per tą laiką turi būti arba priimtas sprendimas dėl ilgalaikės Berlyno dirbtinės širdies, kainuojančios apie 200 tūkst. litų, arba atsirasti donoras.

„Noriu pasidžiaugti, kad pavyko rasti išeitį dėl mergaitės, kuriai reikalinga ilgalaikė Berlyno širdis. Į Santariškių klinikas jau išsiųstas mūsų įstaigos atsakingų darbuotojų pasirašytas garantinis raštas, kuriuo įsipareigojame apmokėti dviejų mėnesių mechaninių kraujotakos palaikymo sistemų įsigijimą. Kitaip tariant, perkamos dvi trumpalaikės mechaninės kraujotakos palaikymo sistemos, kurių kiekvieną galima naudoti po vieną mėnesį. Taigi tai sprendimas keliems mėnesiams, kol Retų ligų komisijoje bus sprendžiamas klausimas dėl Berlyno širdies mergaitei“, - teigė Valstybinės ligonių kasos (VLK) Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Abi šios sistemos kainuos per 49 tūkst. litų. Beje, tai jau ne pirmas kartas, kai VLK buvo priėmusi sprendimą įsigyti tokias sistemas. Taigi tai nėra naujiena Lietuvoje.

Šiuo metu Santariškių klinikos turi paprastesnes mechanines kraujotakos palaikymo sistemas, kurių galiojimo laikas dar trumpesnis – jos veiktų vos 1-2 savaites. Taigi mergaitę išgelbėtų tik stebuklas.

Kaip sakė Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro širdies vadovas dr. Virgilijus Tarutis, bet kuriuo atveju bendra strategija nesikeičia – kuo ilgiau išlaikyti mergaitę su savo kraujotaka, viliantis, kad atsiras donoras.

„Šiuo metu mergaitės būklė išlieka stabiliai sunki. Galime džiaugtis tik tuo, kad šį stabilumą pavyko išlaikyti jau pusantros savaitės. Deja, donoro nebuvo. Iš patirties žinome, kad šis stabilumo laikotarpis nėra ilgas, todėl vis tiek ateis diena, kai teks jungti dirbtinę kraujotaką. Vis dėlto yra prasmės tai daryti per trumpesnį tiltą, o jei viskas bus gerai, pereisime prie ilgesnio varianto. Taigi jungsime tą kraujotaką, kurią leidžia įsigyti VLK, kadangi pastaroji gali veikti bent porą mėnesių. Iš karto jungti ilgalaikės Berlyno širdies neapsimokėtų, nes yra tikimybė, kad dėl sunkios būklės tuo viskas gali ir baigtis ir pinigai būtų išmesti į balą. Mat per pirmąsias paras gali įvykti įvairių komplikacijų, dėl kurių širdis vis tiek sustos. Tokia praktika dažnai taikoma ir pasaulyje: kai per pirmą savaitę paaiškėja, ar viskas gerai, pereiti prie kitos pagalbinės kraujotakos jau nesudėtinga – nebereikia operuoti pačios širdies“, - aiškino medikas.

Liga buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus

DELFI primena, kad mergaitė gimė, pasak medikų, sveika. Tai buvo pirmas, ilgai lauktas vaikas šeimoje. Tačiau sulaukus trijų mėnesių ėmė trikti jos kvėpavimas. Medikų diagnozė – kardiomiopatija. Tai širdies raumens liga, kai širdis dėl tam tikrų pažeidimų gali išsiplėsti, sustorėti arba sustandėti. Šiuo metu mergaitės širdis taip išsiplėtusi, kad atitinka suaugusio žmogaus širdies dydį, todėl skilveliai nebeįstengia pumpuoti kraujo. Jos gyvybę gali išgelbėti tik širdies transplantacija. Donoras ieškomas per Europos registrą, tačiau tai nėra labai paprasta. Kūdikiui netinka suaugusio žmogaus širdis – reikia vaiko maždaug iki 25 kg (iki penkerių metų amžiaus). Taigi tikimybė gauti tokią širdį – labai neprognozuojama.

„Taip ilgai laukėme šio vaiko, kad per nėštumą mane kaip ant rankų visi nešiojo, saugojo, kad tik kas nenutiktų. Kai gimė dukrytė, labai džiaugėmės, kad ji sveika, svėrė per keturis kilogramus. Tik štai, taip ilgai laukėme, o dabar Dievuliukas nori atimti. Iš pradžių buvo isterija, labai baisu. Dabar save tik maldomis stipriname, meldžiame stebuklo. Gyvename tik kasdienėmis kelionėmis į Vilnių, nes reanimacijoje manęs kartu neguldo, ir nuolatiniais skambučiais gydytojams. Tik nieko paguodžiančio neišgirstame. Tuo tarpu pati mergaitė, kol nebuvo prijungta prie aparatų, buvo guvi, šypsojosi ir žaidė. Atrodė, kaip sveikas vaikas, – net gydytojai stebėjosi“, - pasakojo mergaitės mama Dalia.

Dalios teigimu, medikai tikina, kad greičiausiai liga buvo įgimta, bet „snaudė“, kol jos kažkas neišprovokavo. Gydytojų manymu, ligos eiga buvo staigi.

„Tiesa, jos krūtinytė buvo truputį iškelta, bet jei nė vienam medikui neužkliuvo, aš buvau tikra, kad viskas gerai. Mums tai pirmas vaikas ir tikrai nežinome, kaip turi būti. Kita vertus, tikrinomės ir Vilniuje dėl kitų ligų – jai kaupėsi skystis smegenyse, tačiau, kaip sakė medikai, taip katais būna kūdikiams. Buvome užsirašę pas neurologą, bet nespėjome. Dar vieną kartą mūsų apylinkės gydytojai buvo užkliuvę, kad raumenų tonusas padidėjęs. Ji vėl nusiuntė mus į Vilnių, kad pediatrai apžiūrėtų. Tačiau vėlgi buvome patikinti, kad vaikas sveikas“, - svarstė pašnekovė.

Kaip sakė V. Tarutis, Santariškių klinikose prieš keletą metų taip pat buvo atlikta širdies transplantacija trijų mėnesių kūdikiui. Ji buvo sėkminga, kaip ir širdies persodinimas šešių mėnesių kūdikiui. Kiek laiko šie vaikai su donoro širdimi išgyvens – sunku prognozuoti. Po transplantacijos žmonės gydomi vaistais nuo donoro organo atmetimo, kurie turi pašalinį poveikį. Vidutiniškai 15 metų išgyvena 50 proc. vaikų. Transplantacija nėra kažkoks radikalus gydymas, bet ji gali gerokai pratęsti gyvenimo trukmę.

Jei laukiant donoro tenka prijungti dirbtinį širdį, vėlgi labai sudėtinga prognozuoti pasekmes. Kuo ilgiau žmogus būna prijungtas prie pagalbinės kraujotakos, tuo labiau auga komplikacijų tikimybė. Kadangi kraujas teka per nenatūralius sintetinius paviršius, pradeda formuotis kraujo krešuliai, kurie gali keliauti į smegenis, pilvą, žarnyną, kojas. Daliai pacientų įvyksta reikšmingi, masyvūs insultai. Taip pat gali prasidėti infekcija, su kuria nepavyksta kovoti antibiotikais, ir dėl to nustoja funkcionuoti kitos organizmo sistemos. Tai žmogus gali išsilaikyti kelias dienas, kelias savaites, kelis mėnesius. Tačiau laikui tęsiantis komplikacijų tikimybė tik auga. Su Berlyno širdimi išlaikyti pacientą gyvą galima ilgiau, tačiau komplikacijų tikimybės principas galioja toks pat. Bet kuriuo atveju, Lietuvoje vaikams skirtos tokio pobūdžio širdies nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)