Prie tos pačios sistemos galės prisijungti ir pacientas, ir medikas

Informacinę sistemą sudarys medikų ir pacientų portalas, kuris leis greitai dalintis informacija, sumažins dokumentų kiekius, pacientų laukimo eiles ir sudarys sąlygas pacientams ir gydytojams visą dėmesį sutelkti į efektyvų gydymą. Sistema startuos 2015 m. Šiuo metu projekte dalyvauja 170 įstaigų. Tiesa, tai tik nedidelė dalis visų Lietuvos įstaigų. Vien poliklinikų Lietuvoje yra per tūkstantį.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Eriko Mačiūno, E.sveikatos projektas laikomas kaip panacėja, iš kurios labai daug tikimasi.

Kaip aiškino UAB „Nortal“, jau sukūrusios panašų projektą Estijoje bei darančios tai Lietuvoje, direktorius Arnoldas Jankūnas, portale bus galima matyti ne tik savo, bet ir vaikų informaciją. Vienoje vietoje bus visa žmogaus veiklos, susijusios su sveikata, istorija: apsilankymai pas gydytojus, tyrimų rezultatai, išvados, paskirti vaistai, pažymos, skiepų kalendorius, aktyvūs siuntimai ir pan. Bendra informacija apie pacientą bus pateikiama iš Registrų centro sistemos.

Panašią, tik šiek tiek platesnę informaciją apie pacientą matys gydytojas. „Tai bus radikalus pasikeitimas, tikra revoliucija. Dabar skundžiamasi, kad gydytojams daug laiko suvalgo popierių tvarkymas, todėl visus veiksmus portale stengiamasi supaprastinti, kuo daugiau suvesti informacijos, kad gydytojui to daryti nereikėtų pačiam. Pavyzdžiui, diagnozę pasirinkti bus galima iš jau pateiktų. Sutaupytą laiką gydytojas galės skirti pacientui“, - tikino A. Jankūnas.

Medikas galės matyti tik pas jį užsiregistravusių pacientų duomenis. Išimtis – greitosios medicininės pagalbos medikai. Jiems turėtų būti leista prisijungti prie paciento, pas kurį vyksta, duomenų.

Pažymomis, kurios atsidurs šioje sistemoje, žmogui jau nebereikės rūpintis. Atitinkamos įstaigos prisijungusios galės jas matyti ir gauti.

Bus siekiama sukurti sąlygas, kurios privers medikus dirbti su sistema

Pasak E.sveikatos koordinavimo ir įgyvendinimo skyriaus vedėjo Normanto Dučinsko, E.sistema, pradėsianti funkcionuoti 2015 m., bus sudaryta iš dviejų dalių – centrinės ir periferinės. Centrinė dalis turi paskirtį kaupti medicininius išrašus iš įstaigų, teikti šiuos duomenis kitoms įstaigoms.

Medicininių vaizdų archyvas leis pakartotinai peržvelgti tyrimų informaciją, kai kuriais atvejais nedubliuoti tyrimų. E.receptas sistemos dėka gyventojas galės gauti reiklalingų vaistų vaistinėje be jokio popierinio recepto, kadangi vaistinė receptą matys sistemoje.

„Startuosime su tais įrašais, kurie prasidės nuo 2015 metų, tačiau ateityje planuojame perkelti įrašus ir iš popierinių dokumentų“, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, įstaigos, kurios pačios turi savo informacines sistemas, bendraus su sistema per jas. Kitaip tariant, įrašai, atsirandantys vienoje ar kitoje sistemoje, automatiškai atsiras abiejose. Registruotis taip pat bus galima tiesiogiai įstaigoje arba sistemoje. Tos įstaigos, kurios šių sistemų neturi, galės dirbti portale ir rašyti informaciją tiesiogiai jame.

„Projektas skirtas visoms įstaigoms, kurios teikia gydymo paslaugas, nors mes suprantame, kad iš pradžių jis tikrai nebus visaapimantis. Estijoje elektroninis receptas buvo paleistas maždaug prieš penkerius metus. Dabar jis naudojamas 95 proc. atvejų. Turbūt panaši perspektyva laukia ir pas mus – pereinamasis laikotarpis užtruks apie penkerius metus“, - svarstė N. Dučinskas.

Jis atmetė nuogąstavimus, kad ne visi gydytojai ir ne visi pacientai yra pakankamai išprusę kompiuterinio raštingumo srityje. Jo manymu, vis daugiau žmonių naudojasi internetu, todėl tikimasi, kad visuomenė bus pasiruošusi, nors šis procesas pareikalaus laiko, kaip pareikalavo ir kitose valstybėse.

„Mes tikrai žinome, kad dalis medikų nemoka dirbti kompiuteriu. Tačiau viskas prasideda nuo riboto skaičiaus įstaigų, kitos gal net technikos neturi gydytojo kabinete, taigi joms reikės padėti.
Sieksime, kad po truputį į projektą įsijungtų visos įstaigos, kad tie, kurie mojuoja rankomis, kad tai jiems per sunku, suprastų, jog tai yra išsigelbėjimas. Pavyzdžiui, jeigu jūsų šeimos gydytojas nesukraus informacijos apie jūsų ligos eigą, jūs galite pasirinkti kitą gydytoją, kuris tai daro ir suteikia jums galimybę dalyvauti gydymo procese“, - antrino E. Mačiūnas.

2009-2015 m. E.sveikatos plėtros biudžetas sudaro apie 90 milijonų litų. Metinis sistemos išlaikymas, specialistų paskaičiavimais, kainuos apie 1 milijoną litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)