Akcijos metu siekiama atkreipti dėmesį į Lietuvoje paplitusį reiškinį, kaip pacientų dovanos ir kyšiai medikams. Patys gydytojai teigia, kad dovanų jiems paprasčiausiai nereikia, o jam priimti neleidžia ir Etikos kodeksas.

Akcijos organizatoriai lankėsi Kardiologijos klinikos ambulatoriniame skyriuje, Konsultacinėje poliklinikoje ir Šeimos medicinos klinikoje. Pacientams buvo dalijamos skrajutės, informuojančios apie tai, kad gydymo įstaigoje ir be papildomo atlygio jiems bus suteikta reikalinga pagalba. Gydytojams akcijos iniciatoriai patars, kaip atsisakyti pacientų brukamo kyšio. Specialistai ant savo kabinetų durų galėjo užsiklijuoti lipdukus, patvirtinančius, kad geriausia padėka gydytojui – paciento ištartas „ačiū“.

„Akcijos tikslas – suteikti kuo daugiau informacijos pacientams ir tuo pačiu patarti gydytojams, kad ta Lietuvoje įsisenėjusi problema „vokelis į kišenę“ nėra gera. Gydytojai vistiek atiduos visas jėgas gydydami pacientus ir to tikrai nereikia. Svarbiau yra gražus ryšys tarp gydytojo ir paciento, nuoširdus bendravimas“, - LiMSA projekto koordinatorė Inga Stonkutė.

Studentė teigė nematanti nieko blogo, jei pacientas, norėdamas išreikšti padėką gydytojui, dovanoja gėlę ar atviruką. Tačiau akcijos organizatoriai kategoriškai pasisako prieš kyšių ir kitų vertingų dovanų teikimą.

Ši akcija rengiama jau trečius metus, o Kauno klinikos projekte dalyvauja pirmą kartą. Iš viso prie šios iniciatyvos jau prisijungė 37 Lietuvos gydymo įstaigos.

Akcijos lipduką ant savo kabineto durų prisiklijavo ir Kauno klinikų vadovas Renaldas Jurkevičius.

- Ar korupcija Kauno klinikose aktuali problema? - žurnalistai paklausė R. Jurkevičiaus.

Korupcija turbūt visur aktuali problema, ne tik Kauno klinikose. Turbūt visoje Lietuvoje ir kitose buvusiose sovietinėse šalyse mes turime tą problemą.

- Kaip vertinate studentų surengtą akciją?

Labai gerai. Mes tiesiog džiaugiamės, kad mūsų jaunieji medikai, studentai imasi šios iniciatyvos, dega šia idėja, kad jie tai supranta, kad tai yra jų vertybė. Tuo labai džiaugiamės ir tai vertiname.

- Na, bet lipdukai turbūt problemos neišspręs. Koks gali būti sprendimo būdas?

Be abejo, lipdukai yra lipdukai ir tai tik viena iš sudėtinių dalių. Tai rodo mūsų vertybes, mūsų supratimą. Tai auklėja pacientus, jiems pasako, kad medikai yra sąžiningi žmonės, kad jiems nereikia kažkokių papildomų mokėjimų. To nereikalaujama. Tai yra viena iš sudėtinių dalių. Be abejo, yra ir kiti dalykai. Mes džiaugiamės studentais, kad jie tai supranta jau studijų metu. Yra labai svarbu, kad studijuotų sąžiningai. Netgi universitetas, jei atsiskaitymų metu sučiumpamas nesąžiningas studentas, studijos yra stabdomos metams laiko. Visa tai yra kompleksas priemonių, visuomenės auklėjimas, kad to būtų mažiau.

- Galbūt korupcijos mastus lemia maži medikų atlyginimai?

Be abejo, algos yra labai svarbu, bet aš nemanau, kad tai yra tinkamas būdas medikams reikalauti iš pacientų neteisėtų mokėjimų ir taip prisidurti prie savo algų. Nemanau, kad ir medikai to nori ir jiems tai yra malonu.

 Ar jūs esate gavęs pranešimų iš pacientų apie korupcijos atvejus Kauno klinikose?

Kartais gauname, nedažnai. Gauname retai, sakyčiau. Kaip elgiamės? Be abejo, yra universitete ir Kauno klinikose patvirtintas Etikos kodeksas. Mes, visi gydytojai, esame įsipareigoję laikytis to Etikos kodekso. Svarbiausia, manau, yra duoti žinią, kad mums to nereikia. Medikai yra sąžiningi žmonės, jie nereikalauja. Jie gydo – pacientas mokės ar nemokės bus tas pats. Mums to nereikia. Tiesiog paprasta žinutė.

- Ar jums pačiam dažnai tenka susidurti su dovanas siūlančiais pacientais?

Deja, susiduriu. Sunku pasakyti, kaip dažnai – procentų neskaičiavau. Kartą per mėnesį? Manau, kad dažniau. Kartais tikrai tenka pakovoti su pacientu, stengiantis neimti tos dovanos, nes jie įsivaizduoja, kad taip reikia daryti. Kartais taip būna. Ką siūlo? Ir saldainius, ir gėles, ir ne tik tai. Kartais būna sunku jiems pasakyti, kad mums to nereikia. Tiesiog mums to nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (565)