Per mėnesines plaukai nusidažo kitaip

Plaukai turi savo atmintį, jie dalyvauja visuose įvykiuose, kurie vyksta žmogaus gyvenime, jie, kaip ir visas moters organizmas, reaguoja į pokyčius: kai liūdna – jie praranda savo žvilgesį, kai sergama – sausėja ir lūžinėja, kai patiriamas didžiulis stresas – ima slinkti. Lygiai taip pat plaukus, kaip ir žmonių nuotaiką veikia ir išoriniai dirgikliai.

„Esu pastebėjęs pagrindinę klaidą, kurią daro moterys. Joms reikėtų vengti dažyti plaukus per mėnesines, nes tada dažai blogiau įsisavina. Ypač šiuo periodu nukenčia šviesiaplaukės, nes dažant plaukus ta pačia spalva kaip visada, tomis dienomis ji gausis šiltesnė ir geltonesnė. Nėščioms moterims dėl svyruojančios hormonų pusiausvyros gali gautis ir geltonai oranžinis atspalvis. Taip pat pagrindinė „nėštukių“ problema – pagreitėjęs plaukų slinkimas, kurį taip pat skatina sutrikusi hormonų pusiausvyra. Pasitaiko atvejų, kad plaukai tuo metu slenka labai stipriai, todėl verta pasitarti su gydytoju, kokius preparatus joms galima vartoti dėl plaukų slinkimo“, - pasakojo YURY salono kirpimo meistras Ridas Štūras.

Paklaustas, kada jis rekomenduotų kirptis plaukus, pašnekovas priminė, kad ne veltui sakoma, jog nusikirpus plaukus, nusikerpamos ir visos problemos. Todėl netgi tos merginos, kurios stengiasi užsiauginti kuo ilgesnes kasas, turėtų reguliariai pakirpti plaukų galiukus.

„Vienos tiesiog pakerpa nušiurusius ar besišakojančius plaukų galiukus, kitos renkasi visiškai naują šukuoseną. Mano rekomendacija – kirpkitės ne rečiau kaip kas tris mėnesius. Kalbant apie Mėnulio fazes... Manau, kad tai daugiau mistika ir burtai, nors turiu klienčių, kurios ateina kirptis vadovaudamosios Mėnulio fazėmis ir Zodiako ženklais. Aš asmeniškai akivaizdžių skirtumų nepastebėjau.

Taip pat kartais diskutuojama, ar galima kirptis nėščioms moterims. Norėčiau pasakyti, kad nėra fiziologinio paaiškinimo, kodėl devynis mėnesius negalima būtų kirpti plaukų. Viskas priklauso nuo to, kiek tikite ar ne įvairiais prietarais. Manau, kad kirptis reikėtų tuomet, kai šalia turite gerą kirpimo meistrą. Svarbiausia, kad jūsų plaukų meistras būtų geros nuotaikos, nesuirzęs, kad jo ranka „būtų lengva“. Tuomet apkirpta jausitės puikiai, tarsi nusimetusi nuo galvos visus slegiančius rūpesčius. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad kirpimo sėkmė priklauso nuo jūsų pačių nusiteikimo. Neikite kirptis, jeigu kažkur skubate, turite rimtų problemų, esate blogos nuotaikos, nes jūsų plaukai yra jūsų vidinės būsenos išorinis atspindys“, - patarė R. Štūras.

Kirpėja-koloristė Marina Zablockaja mėnesinių ciklo įtaką plaukų dažymui taip pat pastebėjusi. Pasak jos, ateiti dažytis plaukų reikėtų vieną dieną neplovus galvos, kad būtų riebalų, kurie apsaugo odą. Jei galva neplauta ilgiau ir riebalų būna daugiau, susidaro rūgšti terpė ir specialistui tenka aukštinti oksidantą (pH), kad pavyktų dažymas. Lygiai tas pats vyksta per mėnesines. Kadangi moteris daugiau prakaituoja, o prakaitas yra rūgštus, taip pat reikia aukštinti pH.

Tačiau pašnekovė patikino, kad jai nereikia žinoti, kada moteriai mėnesinės. Užtenka pasižiūrėti į plaukus ir aišku, kokį pH naudoti. Tuomet reikia arba išplauti plaukus, arba paaukštinti oksidantą. Priešingu atveju plaukai nusidažys tamsiau nei planuota. Taigi šiomis dienomis nereikėtų moterims dažytis plaukų pačioms, kadangi jos tokių subtilybių nėra įvaldžiusios.

Ką apie grožio ir mėnesinių ciklo santykį kalba mokslas

Pasak akušerės ginekologės Ritos Kurtinaitienės, dažniausiai mėnesinių ciklas trunka maždaug 28 dienas. Viso šio ciklo metu mūsų kūne svyruoja hormonų kiekis, dėl kurio keičiasi mūsų nuotaika, išvaizda bei savijauta, todėl vieną dieną jaučiamės gražios ir laimingos, o kitą – lyg pasaulis griūtų ant mūsų galvų. Kas lemia tokias, kartais kardinalias, mūsų nuotaikas, jutimus ir emocijas? Dauguma atvejų – hormonai, jų pokyčiai viso ciklo metu.

„Kalbant apie tai, kaip mūsų nuotaikos ir išvaizda priklauso nuo mėnesinių ciklo dienos, reikėtų pažymėti, kad iki ciklo vidurio t. y. iki 14-16-tos ciklo dienos moteriškų hormonų – estrogenų kiekis organizme didėja taigi oda atrodo puikiai, plaukai blizga. Taip pat šiuo laiku pajautrėja uoslė ir klausa, todėl labai gerai jaučiami kvapai ir girdimi net menkiausi garsai. Antroje ciklo pusėje organizme sumažėja moteriškų hormonų (estrogenų) ir dėl to kenčia mūsų oda bei plaukai. Iškyla nepageidaujamų spuogelių, plaukai tampa nepaklusnūs ir nesutvarkomi. Taip pat patamsėja paakiai, todėl atrodome pavargusios, organizmas išskiria daug skysčių. Per menstruacijas jaučiamės ypač pavargusios, sunku pabaigti užduotis iki galo ir nesinori nieko veikti. Beje, šiomis dienomis esame jautresnės uždegiminiams susirgimams, tad alergijos pasireiškia stipriau nei kitomis dienomis“, - pasakojo medikė.

Paklausta, ar galima dažyti plaukus per mėnesines, pašnekovė teigė neradusi nė vieno moksliniais tyrimais pagrįsto straipsnio, jog mėnesinių metu nerekomenduojama dažyti plaukų. Atsižvelgiant į tai, kad mėnesinių metu oda ir pats organizmas yra jautresnis, galima būtų teigti tik tai, kad alerginė reakcija į plaukų dažus gali būti dažnesnė ar labiau išreikšta. Tačiau visai kita situacija ir požiūris į plaukų dažymą kai moteris yra nėščia.

„Ar besilaukianti moteris gali dažyti plaukus? Tai diskutuotina tema. Tyrimų, patvirtinančių neigiamą plaukų dažymo poveikį būsimo vaiko sveikatai, nėra, tačiau taip pat nėra ir priešingą faktą pagrindžiančių įrodymų. Nėštumo metu keičiasi moters hormonai, plaukų struktūra, dėl to plaukų dažymo rezultatas gali būti visai nenuspėjamas. Skeptikai tvirtina, kad cheminės medžiagos, sudarančios dažų sudėtį, per galvos odą gali patekti į būsimos mamos kraują ir taip turėti neigiamos įtakos jos ir būsimo vaikelio sveikatai. Mano manymu, džyti plaukus nėštumo metu galima, tačiau tai daryti būtina saugiai. Aiškaus atsakymo į klausimą, ar cheminiai plaukų dažai kenkia nėštumo metu, nėra. Dauguma medikų juos laiko santykinai nepavojingais. Vis dėlto Vokietijos miesto Heidelbergo mokslininkai aptiko plaukų dažuose esančias chemines medžiagas motinos piene ir kūdikio riebaliniuose audiniuose. Todėl galima spėti, kad nėštumo metu pasikeitus plaukų struktūrai dažai veikia juos kitaip nei tikimasi. Taigi, rimtų įrodymų, jog plaukų dažai kenkia moterų sveikatai, bet nėra ir įrodymų, kad jie nekenkia“, - svarstė R. Kurtinaitienė.

Tuo tarpu, nuostata, kad nėštumo metu negalima kirpti plaukų, pasak jos, yra visiškas mitas. Jei plaukai nušiurę ir pavargę, juos atgaivinti, suteikti jiems sveikumo bei apimties ne tik galima, bet ir reikia. „Galbūt nėštumo metu ir reikia daug ko atsisakyti, tačiau nėščiai moteriai niekas negali uždrausti būti gražiai – ji gali kirptis ir dažyti plaukus, galbūt renkantis natūralias plaukų dažymo priemones“, - teigė ginekologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)