Panevėžio visuomenės sveikatos centro paruoštame pranešime rašoma, kad LL sukelia bakterijos Borrelia burgdorferi, kurios aptinkamos erkių virškinimo trakte. Liga pasireiškia žmogaus odos, vidaus organų bei centrinės nervų sistemos pažeidimais. Skiriamos trys LL stadijos: ankstyva lokalizuota (migruojančios eritemos (raudonos dėmės) atsiradimas nuo 5 iki 48 dienų); ankstyva diseminuota (po kelių savaičių ar mėnesių po eritemos atsiranda pirmieji LL ligos požymiai - pažeidžiama nervų sistema (sukeliama neuroboreliozė - meningitas), sąnariai, širdis, oda, retai - akys, tai priklauso nuo borelijų rūšies ); vėlyva (lėtinė) - reta, tai pat galimi nervų sistemos, sąnarių ar odos pažeidimai, kurie išlieka ilgiau negu 6 mėn. Po to pasveikstama netgi savaime, tačiau liga visada gali atsikartoti net po kelių metų, nes ne visada antibakterinis gydymas padeda, dažniausiai savijauta tik pagerėja, tačiau visiškai nepasveikstama.

Centro duomenimis, 2013 m., palyginus su 2012 m., visose Panevėžio apskrities savivaldybėse stebimas sumažėjęs sergamumas LL (atitinkamai 172 ir 279 atvejai). Praėjusiais metais Panevėžio apskrityje sergamumo rodiklis sumažėjo nuo 11,3 iki 7,2 atv./10 tūkst. gyv. Tuo tarpu palyginus sergamumą LL Lietuvoje su 2013 m. duomenimis, jis padidėjo 6,26 proc. 

Nors praėjusiais metais sergamumas LL Panevėžio apskrityje sumažėjo, palyginus su 2012 m., tačiau Rokiškio r. sergamumas daugiau nei 2 kartus viršijo šalies rodiklį (19,63 atv./10 tūkst. gyv.)., taip pat Kupiškio r. sergamumas buvo didesnis nei Lietuvos - 8,84 atv./10 tūkst. gyv.

Šiais metais Panevėžio apskrityje sausio - kovo mėnesiais užregistruota 13 susirgimų LL, kai praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu - 8 LL atvejai.

Primenama, kad siekiant išvengti erkės įkandimo svarbu atkreipti dėmesį į aprangą. Ruošiantis iškylai į gamą patariama dėvėti uždarus drabužius (ilgomis rankovėmis, kelnių galus susikišti į kojines ar batus). Geriau rinktis šviesių spalvų drabužius, kad erkę būtų lengviau pastebėti. Vaikščiojant gamtoje vengti pamiškių ir aukštos žolės, naudoti erkes atbaidančias priemones. Aptikus įsisiurbusią erkę - kuo greičiau ją ištraukti pincetu ar specialiomis priemonėmis, skirtomis erkėms traukti. Žaizdą apiplauti vandeniu su muilu ar dezinfektantu. Aplink žaizdą atsiradus išplitusiam paraudimui ar kitiems požymiams po erkės įkandimo, nedelsti ir kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)