Jei per atostogas norite ne tik pailsėti, bet ir numesti keletą kilogramų, saule mėgaukitės rytais, o ne dieną, teigia mokslininkai, kurių tyrimo rezultatus cituoja „The Daily Mail“.

Tyrėjai išsiaiškino, jog besideginantieji anksti ryte yra lieknesni nei tie, kurie deginasi po pietų. Jie pateikia išvadą, kad ankstyvos saulės spinduliai neleidžia tukti.

Tyrimo, kuriame dalyvavo 54 žmonės – 26 vyrai ir 28 moterys (amžiaus vidurkis – 30 metų), išvadose teigiama, kad svoriui įtakos turi deginimosi laikas, intensyvumas bei trukmė . Tokia išvada pateikiama pirmą kartą.

Žmonių, kurių kūnas saulės, kad ir nelabai skaisčios, daugiausiai gaudavo rytais, kūno masės indeksas buvo žemesnis nei tų, kurie degindavosi vėliau dieną. Tyrimo bendraautorė dr. Kathryn Reid, kuri yra JAV Čikagos Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos neurologijos profesorė, pasakė: „Kuo anksčiau ryte žmogus deginasi, tuo žemesnis jo kūno masės indeksas. Ir atitinkamai, kuo vėliau kūnas gauna vidutiniškai intensyvių saulės spindulių, tuo KMI aukštesnis“. 

Rytinės saulės poveikis kūno svoriui nepriklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo, suvartojamų kalorijų skaičiaus, miego trukmės, amžiaus ir metų laiko.

Žurnale „Plos One“ paskelbtame tyrime teigiama, kad pasirinkus deginimosi laiką, kūno masės indeksą galima pakeisti 20 proc.

Viena iš tyrimo dalyvių dr. Phyllis Zee pasakė: „Šviesa yra galingiausias veiksnys, sinchronizuojantis vidinį kūno laikrodį, kuris reguliuoja paros ritmus ir taip pat reguliuoja energijos pusiausvyrą. Svarbiausia ryškios šviesos gauti nuo 8 ryto iki vidurdienio“. Jos teigimu, 20–30 min. rytinės šviesos gali paveikti KMI.

Dr. Ph. Zee pridūrė: „Jei žmogus tinkamu paros metu negauna pakankamai šviesos, gali išsiderinti jo vidinis kūno laikrodis, ir tai gali paveikti jo medžiagų apykaitą bei sukelti nutukimą“.

Tyrimo metu dalyviai turėjo ant riešo dėvėti aktigrafą, kuris septynias dienas normalaus gyvenimo sąlygomis fiksavo jų buvimo šviesoje ir miego trukmės parametrus. Kalorijų kiekis nustatytas, įvertinus per septynias dienas suvartoto maisto kiekį. Dr. Ph. Zee pridūrė: „Daugiausia kalbama apie tai, kaip kenkia per daug šviesos naktį, tačiau svarbu ir tai, kad kūnas gautų pakankamai šviesos tinkamu dienos metu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)