Ministras skelbia medžioklę, į kurią įsitraukia ne tik jo ministerijai pavaldžios įstaigos, bet ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI), Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Valstybinė mokesčių inspekcija).

Toks sprendimas priimtas po Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) vykusio ministro pasitarimo su SAM pavaldžių įstaigų, VMI, STT ir VDI vadovybe.

Pasitarimo pristatymą V. Andriukaitis pradėjo nuo prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžių, esą gyventojai iš savo kišenės per metus pakloja apie 2 mlrd. Lt už sveikatos apsaugą, o vis tiek negauna deramų paslaugų.

„Ji konstatavo tai, ką pastoviai konstatavome praeitais metais ir mes“, - sakė V. Andriukaitis.

„Rekordininkai“: 11 darbo vietų, 44 tūkst. Lt per mėnesį

Pirmas politiko taikinys – per kelias vietas dirbantys, tačiau esą faktiškai tik pinigus už papildomus etatus pasiimantys medikai. Čia V. Andriukaitis pirmiausiai laukia VDI pagalbos.

„Mes norime paprašyti Darbo inspekcijos, kad pagal tą sąrašą būtų atliekamas patikrinimas“, - teigė ministras.

Pasak jo, yra gydytojų, kurie dirba penkiose, šešiose, o rekordininkai – net vienuolikoje vietų vienu metu. Paklaustas, ar dėl medžioklės specialistai nenustos važinėti į atokesnes vietoves ir taip galimai pakenks pacientų gaunamų paslaugų kokybei, ministras patikino, esą dabar paslaugos nesuteikiamos, o tokie „rekordininkai“ tiesiog pasiima pinigus.

Ministro pateiktais skaičiavimais, yra tokių medikų, kurie per žaidimus etatais uždirba, pavyzdžiui, po 16 tūkst. Lt per mėnesį. Ir tai nėra didžiausias skaičius.

„911 medikų dirba „plačiai“, daugiau nei trijose vietose“, - pažymėjo politikas, pridurdamas, kad šiame būryje yra ir tokių, kurie gauna net 44 tūkst. Lt per mėnesį.

V. Andriukaitis nemažą dalį atsakomybės priskiria ir gydymo įstaigų vadovams – ne tik dėl etatų struktūros, bet ir dėl viešųjų pirkimų ir kitų problematiškų aspektų.

Ministras taip pat pareiškė, kad Seime tyčia stabdoma jo inicijuota sveikatos draudimo reforma.

„Sveikatos draudimo įstatymo paketas Seime blokuojamas sąmoningai“, - tvirtino V. Andriukaitis, pabrėždamas, esą prie šio blokavimo prisideda privačios medicinos atstovai.

Be to, ministras ketina kurti nuosavą sveikatos įstaigų kontrolierių gvardiją. V. Andriukaitis paskelbė nuo gegužės į sveikatos įstaigas deleguosiantis sau pavaldžius pareigūnus, kurie kontroliuos paslaugų prieinamumą – esą įstatymas ministrui suteikia tokią teisę nepriklausomai nuo sveikatos įstaigos priklausomumo, tačiau iki šiol šia teise nebuvo naudotasi.

Nori ištempti į dienos šviesą

STT direktoriaus pavaduotojas Romas Zienka teigė, jog sveikatos sektorius vienas labiausiai korumpuotų šalyje, o STT palaiko V. Andriukaičio iniciatyvas išviešinti medikų sąsajas su verslo subjektais paskelbiant jų interesų deklaracijas.

Kalbėdamas apie stambiąją korupciją, R. Zienka žadėjo STT dėmesį viešiesiems pirkimams.

VDI viršininko pavaduotojas Gintaras Čepas žadėjo sustiprintą kontrolę „visais su darbo teise susijusiais aspektais“. Pirmiausiai – dėl medikų, oficialiai dirbančių keliose darbo vietose ir per „mistinį darbo laiką“ turinčių aptarnauti kelių skirtingų teritorijų pacientus.

„Imsimės atitinkamų priemonių, informuosime atitinkamas struktūras apie nustatytus pažeidimus“, - teigė G. Čepas.

Medžios ir vaistininkus

Be to, ketinama rengti „kontrolinius pirkimus“ vaistinėse. Apie tai informavo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gintautas Barcys. Pasak jo, per kontrolinius pirkimus bus aiškinamasi, kaip veikia vaistų išrašymo procedūros, kaip farmacininkai mėgina paveikti tiek gydytojus, tiek vaistininkus.

Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas pabrėžė, kad jo vadovaujama institucija pirmiausiai laukia V. Andriukaičio siūlomos sveikatos draudimo reformos. Be to, esą reikalingas „aiškus priemokų reglamentavimas“ gydymo įstaigose, mat šiuo metu priemokų sistema galimai piktnaudžiaujama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (961)