Tačiau jei ilgitės senų gerų dienų, kai tymai kėlė rimtą grėsmę sveikatai, jums yra gerų naujienų: skiepų priešininkų būrys jas sugrąžino, rašo svetainė thedailybeast.com.

Niujorke šiuo metu siaučia tymų protrūkis. Liga, kuri Jungtinėse Valstijose nuo 2000 metų buvo laikoma išnykusia, pernai visoje šalyje susargdino rekordinį žmonių skaičių. Prabėgo tik trys 2014 metų mėnesiai, tačiau tymais sergama ne tik keliuose didžiausio pasaulio miesto rajonuose, bet ir kitose didelėse metropolinėse vietovėse.

Tačiau šiuo atveju juoktis nėra nepatogu. Tymai yra labai užkrečiama infekcinė liga, kurią sukelia virusas. Jie dažniausiai pasireiškia bėrimu, karščiavimu, kosuliu bei varvančia nosimi, taip pat šiai ligai būdingomis dėmėmis burnoje. Dauguma pacientų pasveiksta po nemalonaus, bet palyginus ramaus ligos periodo. Deja, vienam pacientui iš tūkstančio išsivysto smegenų uždegimas ir nuo vieno iki trijų atvejų iš tūkstančio Jungtinėse Valstijose baigiasi mirtimi.

Pranešimai iš Niujorko rodo, kad keli žmonės buvo paguldyti į ligoninę, o tarp infekuotų pacientų yra kūdikių, kurie dar per maži skiepams. Kadangi žmonėms kurį laiką neteko būgštauti dėl šios infekcijos grėsmės, dauguma gyventojų veikiausiai nežino, kad tymai gali pražudyti ar visam gyvenimui palikti vaiką neįgalų.

Dėl šios priežasties buvo sukurti skiepai.

Kadangi nenoriu, kad mano kabinete pacientai apsikrėstų ligomis, nuo kurių saugo skiepai (kaip nutiko mažiausiai dviem žmonėms per tymų protrūkį Niujorke, kurie šia liga apsikrėtė lankydamiesi pas savo gydytojus), vaikai, kuriuos tėvai atsisakė skiepyti, mano kabinete yra nelaukiami, rašo pediatras Russellas Saundersas. Nors visiškai pašalinti galimybės, kad pas mane atėję vaikai neapsikrės infekcija, neįmanoma, galiu padaryti viską, kas įmanoma, kad ši grėsmė būtų sumažinta. Niekada nenorėčiau sužinoti, kad vaikas susirgo ar numirė, nes leidau skiepų atsisakiusiems tėvams žaisti su jo sveikata, sako gydytojas.

Tačiau dabar Bostono rajono prekybos centrų pirkėjams tenka būgštauti, jog gali apsikrėsti tymais. Darbus važiuojantiems keleiviams tenka taikytis su galimybe, kad jie patys ar jų vaikai gali apsikrėsti šiuo virusu, nes įlipo ne į tą traukinį. Šiais metais tymai buvo diagnozuoti ir daugiau kaip dešimčiai Los Andželo gyventojų. Beveik pusė jų buvo sąmoningai neskiepyti.

Tai gryna kvailystė. Vos prieš 14 metų ši liga buvo laikoma išnykusia, o šiemet žmonės dėl jos guldomi į ligonines. Ir tai vyksta dėl isterijos, kurią sukėlė saugi ir efektyvi vakcina.

Nėra jokios pagrįstos mokslinės polemikos dėl vakcinos nuo tymų saugumo. Pirminis tyrimas, susiejęs MMR vakciną su autizmu ir užvedęs tėvus ant pamišimo tako, buvo iš karto atšauktas. Įrodymai, liudijantys MMR vakcinos žalą sveikiems asmenims, yra visiškai beverčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją