Nors sveikatos darbuotojų rankos ligoninėse yra pagrindinis bakterinių infekcijų perdavimo šaltinis, atrodo, jog nemažą vaidmenį atlieka ir gydytojų stetoskopai. Kad ištirtų šį klausimą, Ženevos ligoninių universiteto mokslininkai įvertino bakterinio užterštumo lygį ant medikų rankų ir jų prietaisų. Ši studija pasirodė žurnalo „Mayo Clinic Proceedings“ kovo numeryje, rašo elsevier.com.

„Turint galvoje, kad stetoskopai naudojami visą dieną, turi tiesioginį kontaktą su paciento oda ir gali priglausti kelis tūkstančius bakterijų (įskaitant meticilinui atsparų auksinį stafilokoką (MRSA)), surinktų per ankstesnes apžiūras, šiuos prietaisus mes laikome potencialiai reikšmingais užkrato pernešėjais“, - sakė pagrindinis tyrėjas, Infekcijų kontrolės programos direktorius Didier Pittet, taip pat dirbantis Pasaulio sveikatos organizacijos Pacientų saugumo centre Ženevos ligoninių universitete.

„Žiūrint iš infekcijų kontrolės ir pacientų saugumo perspektyvų, stetoskopai po kiekvieno kontakto su pacientu turėtų būti dezinfekuojami“, - pažymėjo jis.

Per minimą studiją 71 pacientą apžiūrėjo vienas iš trijų medikų, naudojusių sterilias pirštines ir sterilų stetoskopą. Po apžiūrų buvo ištirtas bakterijų kiekis dviejose stetoskopų dalyse (ant žarnelių ir diafragmos) bei keturiuose gydytojų rankų regionuose (plaštakų viršuje, pirštų galiukuose, ant nykščių ir ant raumenų po mažuoju pirštu).

Paaiškėjo, kad stetoskopų diafragmos buvo labiau užterštos negu visi gydytojų plaštakos regionai, išskyrus pirštų galus. Maža to, ant stetoskopų žarnelių buvo daugiau bakterijų negu ant viršutinės medikų plaštakų dalies.

Panašūs rezultatai buvo gauti ir su MRSA bakterijomis, kai buvo tiriami MRSA apsikrėtę pacientai.
Tai pirmasis tokio pobūdžio darbas, tiesiogiai tyręs medikų rankų ir stetoskopų užterštumo lygį. Stetoskopų užterštumas nėra nereikšmingas ir prilygsta gydytojų pirštų galų - plaštakų regiono, per kurį labiausiai plinta infekcijos – užterštumui. Taigi medikai turi žinoti, kad stetoskopus po kiekvieno naudojimo reikia dezinfekuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)