Visa kita pagalba nemokamai gali būti teikiama tik atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes. Tokią nemokamos medicinos traktuotę vakar paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Būtinąją pagalbą pirmiausia turi teikti valstybinės sveikatos įstaigos. Tačiau jei dėl tam tikrų aplinkybių jos to padaryti negali, žmones gelbėti priklauso ir privačioms gydymo įstaigoms, kurioms už tai turi būti sumokėta iš valstybės biudžeto, rašo „Lietuvos žinios“. 

Lietuvos radijui sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis teigė, kad KT sprendimas tik sustiprino jo poziciją dėl valstybinių ir privačių medicinos įstaigų finansavimo. „Privačiai medicinai, jeigu ji pagrįsta privalomuoju sveikatos draudimu, bus taikomi tokie patys reikalavimai, ir ji neturės galimybių imti papildomų pinigų už esą geresnį gydymą. Galės imti pinigus už kavą, servisą, geresnę palatą, paslaugų be eilės suteikimą ir taip toliau. Taip yra visoje Europos Sąjungoje, taip bus ir Lietuvoje“, - kalbėjo ministras.

Seimo opozicijos atstovai, pritarė KT sprendimui ir sakė esantys tikri, kad V. P. Andriukaičio nemokamo gydymo vizijos ir siekis privačią mediciną buvo sužlugdytos. Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininko, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Antano Matulo teigimu, Konstitucijos sergėtojai iš esmės patvirtino, jog iki šiol vykdyta sveikatos politika neprieštarauja Konstitucijai, o valstybinės ir privačios gydymo įstaigos valstybės finansavimą gauti gali vienodomis sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)