Pasak medikų, nors tai iš tiesų viena nemaloniausių būsenų, ne visada ji pavojinga. Taigi kaip atskirti apsinuodijimą, kuris greičiausiai po poros dienų praeis, o kada būtina kreiptis į medikus nedelsiant.

Kuo paprastas apsinuodijimas skiriasi nuo infekcinio

Pasak Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojos Daivos Makaravičienės, dažniausiai apsinuodijimo simptomai atsiranda suvalgius nešviežio ar organizmo netoleruojamo maisto: skundžiamasi pilvo skausmais, sustojusiu virškinimu, sunkumu pilve, tačiau temperatūros nėra. Nors šis simptomai tikrai labai nemalonūs, jie nėra itin pavojingi. Tik reikia atsiminti, kad būtina daug gerti, net jei nesinori. Apie skysčių trūkumą išduoda simptomas, kai žmogus vis dar nori vemti, tačiau kuo – neturi.

„Geriausia gerti paprastą vandenį, dar geriau – į jį įberti šiek tiek druskos. Vaistinėse parduodami specialūs preparatai, atstatantys elektrolitų pusiausvyrą, tačiau jie nebūtini. Tinka ir mineralinis vanduo, tik be burbulų. Atstatyti skysčių kiekį vemiant labai svarbu, kadangi sutrinka elektrolitų balansas, ima trūksta kalio, natrio, magnio. Dėl to net gali sustoti širdis“, - įspėjo medikė.

Jeigu žmogus karščiuoja, jį pykina, jis vemia, viduriuoja, išmatose atsiranda gleivių ar, dar blogiau, kraujo, tai reiškia, kad yra rimtas infekcinis apsinuodijimas, todėl žmogus nedelsdamas privalo kreiptis į gydymo įstaigą. Taip pat medikų pagalbos reikia, kai vemiama ar viduriuojama beveik be perstojo. Pavyzdžiui, kai viduriuojama vandeniu kas 20 minučių, per valandą netenkama litro skysčio. Tokiu atveju atstatyti skysčių kiekį organizme pats žmogus nesugebės, būtinos lašelinės.

„Paprastas apsinuodijimas trunka apie dvi dienas – trečią dieną jau turi palengvėti. Žmogus turi laikytis dietos, nevalgyti vaisių ir daržovių, gerti tik ryžių nuovirus, žalią arba juodą arbatą, anglies tabletes ir ketvirtą dieną jam prašviesės akyse. Jeigu simptomai nepraeina, laikosi temperatūra, tai reiškia, kad susirgimas greičiausiai infekcinis – virusinio arba bakterinio pobūdžio infekcija. Pavyzdžiui, viduriavimą ir karščiavimą sukelia labai daug enterovirusų. Taip pat svarbu žinoti, kad apsinuodijimo simptomais gali prasidėti apendicitas. Todėl skaudant pilvui visada reikia atmesti apendicito diagnozę. Mat tuomet per pirmą parą būtina žmogų operuoti“, - sakė D. Makaravičienė.

Atvykusiems medikams dažniausiai tenka plauti skrandį

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė patvirtino, kad kvietimų dėl apsinuodijimo simptomų būna užtektinai.
Vanda Pumputienė

„Tuomet važiuoti tikrai reikia, kadangi mes nežinome, ar tai paprastas virškinimo sutrikimas ar jau turimo lėtinio gastrito paūmėjimas, ar apsinuodijimas, ar kažkokia infekcinė liga, t. y. maistas buvo užterštas kažkokiu mikrobu. Jei tik kyla bent minimalus įtarimas, kad gali būti infekcija, žmogų vežame į ligoninę, prieš tai palengvinę jam simptomus. Ir iš tiesų, tai daryti tenka dažnai. Juolab kad ir lėtinė liga gali būti pavojinga. Pavyzdžiui, žmogus riebiau pavalgė, todėl suaktyvėjo tulžies akmenligė, pajudėjo akmenys. Jei toks akmuo įstringa, gali reikėti net skubios operacijos.

Žinia, kiekvienas žmogus savo būklę vertina subjektyviai, tačiau medikams telefonu įvertinti situacijos rimtumo praktiškai nėra galimybių. Vienas beveik miršta, bet įsitikinęs, kad jam tuoj pagerės, o kitas vos pajutęs pirmuosius simptomus jau kviečia greitąją. Taigi mes visada važiuojame, jei žmogus pasako grėsmingą simptomą (pavyzdžiui, labai smarkiai nukrito kraujospūdis, žmogus apalpo, pasireiškia apsinuodijimo smalkėmis simptomai, kai žmogui labai skauda galvą, paraudęs veidas, labai smarkiai viduriuojama, vemiama, pakilusi temperatūra) arba mums situacija neaiški“, - aiškino pašnekovė.

Pasak jos, paprastas apsinuodijimas pasireiškia gan greitai – praėjus kelioms valandoms po valgymo, tačiau yra ligų, kurios pasireiškia vėliau. Pavyzdžiui mirtimi galinčio pasibaigti apsinuodijimo grybais simptomai atsiranda po 8-10 valandų. Tokiu atveju vietoje reikia plauti ligonio skrandį ir skubiai vežti jį į ligoninę.

Kada reikia liautis gydytis pačiam

Pasak Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Limo Kupčinsko, ūmaus apsinuodijimo, kuris pasireiškia skrandžio ir žarnyno uždegimu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, kartais ir temperatūra, priežastys gali būti labai įvairios. Daugeliu atvejų jis susijęs su maisto toksinėmis infekcijomis, kai maiste dėl nepakankamo higienos normų laikymosi, maisto saugojimo taisyklių pažeidimų, maiste atsiranda ir pradeda daugintis patogeninės bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės, E.coli bakterijos, statilokokai.

Taip pat galima apsinuodyti vartojant specifinius produktus, kuriuose gali būti savaime tam tikrų toksinių medžiagų. Kai jie netinkamai paruošiami, toksinės medžiagos iš jų nepasišalina. Lietuvoje pavyzdys – bobausiai ir briedukai, kuriuose iš tiesų yra toksinų, bet teisingai verdant jie pasišalina ir pagaminamas delikatesinis patiekalas. Panaši situacija ir su jūros gėrybėmis. Viena vertus, jūros tampa užterštos, o jų gyventojai šiuos teršalus sukaupia, kita vertus, ir pačiuose organizmuose gali gamintis toksinės medžiagos, kurios gaminant ne visada pasišalina. Trečdalis vidutinio amžiaus Lietuvos gyventojų netoleruoja pieno produktų. Išgėrus šviežio pieno prasideda viduriavimas, pilvo pūtimas ir jį lydintys skausmai ar net apsinuodijimo simptomai.

„Visgi dažniausiai apsinuodijama dėl bakterinio maisto užterštumo. Jei žmogus pakankamai geria, daugeliu atvejų organizmas ir pats gali susitvarkyti su bakterijomis, netgi su salmonelėmis. Tačiau jei po vėmimo savijauta nepagerėja ar simptomai nepertraukiamai tęsiasi kelias valandas, reikia kreiptis į gydytoją, nes pykinimas ir vėmimas gali būti ir sunkių neuroinfekcijų, pavyzdžiui, meningito, simptomas“, - patarė medikas.

L. Kupčinskas taip pat pabrėžė, kad kamuojant vėmimui būtina gerti. Iš esmės gerti reikia tiek pat, kiek atiduodama. „Net jei pykina ir nieko nesinori, reikia stengtis bent po truputį atsigerti. Jei organizmas visiškai nepriima vandens, reikia vykti į ligoninę, kur bus prijungta lašinė“, - sakė jis.

Pasak Vilniaus infekcinės universitetinės ligoninės infektologės Audronės Marcinkutės, mikrobams patekus į organizmą pirmieji simptomai gali atsirasti po 2-72 val., tačiau iš esmės reikėtų permąstyti, kas buvo valgyta 7 dienas iki susirgimo. Vėmimo ir viduriavimo pagalba organizmas valosi – atsikrato mikrobu. Tam tikrais atvejais pakyla ir temperatūra. Užsikrėtus paprastais mikrobais valymosi procesas vyksta labai audringai, tačiau mikrobas nespėja sukelti žarnų uždegimo. Tai 2-4 parų susirgimai. Simptomų stiprumas priklauso nuo užkrato rūšies ir dozės, skrandžio būklės, gretutinių ligų ir pan. Visgi tokie gyvybiniai organai, kaip širdies ir inkstai, dažniausiai nukenčia.

Jos teigimu, tam tikrais atvejais naudingas skrandžio plovimas, kai geriant daug skysčių sukeliamas dirbtinis vėmimas. Taip pasišalina ne tik skrandyje esantis maistas, bet ir mikrobai bei toksinai. Būtent todėl po viduriavimo ar vėmimo tualetą reikia dezinfekuoti, o nuo vemiančio žmogaus laikytis metro atstumu.

Galima netgi netekti kepenų

Gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas atkreipė dėmesį, kad jei išsivėmus pykinimo simptomai palengvėja, greičiausiai tai paprastas virškinimo sutrikimas. Tačiau jei pykinimas ir pilvo skausmai vis tiek kamuoja lygiai taip pat, gali pasireikšti kasos uždegimas, arba pankreatitas. Tai itin pavojinga liga, todėl reikėtų kuo skubiau gauti pagalbą.

Mediko teigimu, dažniausi pankreatito simptomai – pykinimas, vėmimas, kuris nepalengvėja išsivėmus, bei skausmas viršutinėje pilvo dalyje, virš bambos, kartais kairėje, po šonkauliu. Tiesa, tokie pat skausmai lydi ir skrandžio uždegimą. Pasak gydytojo, kartais susirgus pankreatitu užtenka namuose pasilaikyti dietos ir kasos uždegimas nurimsta, bet kartais liga progresuoja ir su sunkia būkle važiuojama į reanimaciją, kur tenka nupjauti dalį kasos. Gastroenterologo žodžiais, taip būna retai, tačiau jei vargina pykinimas, vėmimas, o ypač, jei po jo nepalengvėja, negalavimą lydi pilvo skausmas, ypač viršutinėje pilvo dalyje – nereikėtų rizikuoti. Geriau kreiptis į polikliniką ar vykti į ligoninės priimamąjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)