„Kraujo spaudimas jaunystėje gali turėti pasekmių širdies ligų rizikai vėlesniame gyvenime“, - perspėjo prevencinės medicinos profesorė Norrina Allen iš Ilinojuje įsikūrusio Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos.

„Mes negalime laukti iki vidurinio amžiaus, kad pradėtume spręsti šią problemą. Jeigu užkirsime kelią kraujospūdžio didėjimui jaunystėje, tai sumažinsime infarkto ir insulto riziką ateityje“, - sakė N. Allen.

Tyrimo metu buvo nustatytos kraujospūdžio tendencijos nuo 18 iki 55 metų, parodančios, kuriems žmonėms iki vidurinio amžiaus iškyla didelė koronarinių arterijų užkalkėjimo – širdies ligų ženklo – rizika, rašo post.jagram.com.

Šios kalcio sankaupos, dar vadinamos arterijų sukietėjimais, susiaurina kraujagysles ir padidina širdies ligų tikimybę. „Galime rekomenduoti imtis tokių gyvenimo pokyčių kaip didesnis fizinis aktyvumas ar sveikesnė mityba. Tai gali užkirsti kelią hipertenzijai ir didesnei ligų rizikai“, - pridūrė mokslininkai.

Kardiologas Donaldas Lloydas – Jonesas iš Šiaurės vakarų memorialinės ligoninės sakė: „Žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį, labai svarbu kuo anksčiau pakeisti gyvenimo būdą ir, jei reikia, vartoti vaistus. Nors aukštą kraujo spaudimą greitai galima pakoreguoti vaistais, širdžiai ir kraujagyslėms aukšto kraujospūdžio metu padaryta žala išlieka“, - perspėjo jis.

Šiam tyrimui buvo naudojami 4 681 dalyvio duomenys iš studijos „Jaunų žmonių koronarinių arterijų rizikos vystymasis“, kuri nuo 1985-86 metų tęsėsi 25 metus.

Prasidėjus šiai studijai, jos dalyviai buvo 18 – 25 metų amžiaus, kilę iš tokių urbanistinių vietovių kaip Čikaga, Birmingamas, Mineapolis ir Oklandas.

Didžiausios rizikos grupei priklausę asmenys, būdami 18 metų amžiaus, turėdavo padidėjusį kraujospūdį, nors jis dar patekdavo į normos ribas. Sulaukus vidurinio amžiaus, aukštas kraujospūdis išsivystė į hipertenziją, o koronarinių arterijų užkalkėjimo tikimybė jiems buvo padidėjusi keturis kartus, pažymima tyrime, kuris skelbiamas žurnale „Journal of the American Medical Association“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)