Apie tai, kaip bent jau sumažinti šią riziką ir ko tikėtis susirgus, DELFI konferencijoje pasakojo Onkologijos instituto medikės.

Kaip užbėgti vėžiui už akių

Bene labiausiai skaitytojams rūpi, ar įmanoma vėžiui užbėgti už akių. Pasak Onkologijos instituto konsultacinės poliklinikos vedėjos Daivos Kanopienės, vieno diagnostinio tyrimo nustatyti vėžiui nėra. Gali būti tik rekomenduojamos profilaktinės programos, kurios gali nustatyti vėžines ligas ir ankstyvą vėžį. Pavyzdžiui, vyrams rekomenduojama tikrintis dėl storosios žarnos vėžio, prostatos, jei rūkote – plaučių vėžio. Labai svarbu vengti rizikos veiksnių, tokių kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, netaisyklinga mityba, fizinio aktyvumo nebuvimas.

Kalbėdama apie tai, kas labiausiai lemia riziką susirgti vėžiu, medikė pabrėžė, kad apie 50 proc. tai susiję su gyvenimo būdu, apie 20 proc. - su aplinka, po 10 proc. - su sveikatos priežiūra bei genetika.

Į klausimą, ką daryti norint nesusirgti krūties vėžiu? Onkologijos instituto gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė patarė tiesiog vengti rizikos veiksnių (abortų, ilgalaikės hormoninės kontracepcijos, pakaitinės hormonų terapijos, nutukimo, mažo fizinio aktyvumo, gausaus gyvulinių riebalų vartojimo, rūkymo, streso). „Jeigu šeimoje yra krūties vėžio atvejų, rekomenduojama tikrintis profilaktiškai nuo 25 metų. Moteris turėtų periodiškai krūtis apžiūrėti pati, užsiimti savityra, taip pat lankytis pas gydytoją, kuris gali skirti echoskopiją, diagnostinius tyrimus, genetiko konsultaciją. Pirmąją mamogramą tokiu atveju reikia pasidaryti jau 20-ties. Nesant skundų, periodiškai ją darytis reikėtų nuo 40 metų“, - aiškino medikė.

Žmonėms, kurių giminėje ir seneliai, ir proseneliai yra mirę nuo vėžio, D. Kanopienė patarė būtinai naudotis siūlomomis profilaktinėmis programomis ir apsilankyti pas gydytoją genetiką, taip pat vengti vėžio riziką didinančių veiksnių. „Atkreipkite dėmesį į tas sritis, kuriuo vėžiu sirgo jūsų giminaičiai“, - teigė konferencijos viešnia.

Tiesa, rentgeno tyrimai dėl žalingo šių spindulių poveikio, pasak R. Briedienės, turi du galus. „Tyrimai turi būti atliekami tada, kai jų reikia. Tačiau mamografijos nauda nustatant ikivėžinius pokyčius ir ankstyvų stadijų vėžį įrodyta“, - sakė ji.

Kelintos stadijos vėžys dar leidžia tikėtis visiškai pasveikti?

Žinia, vėžys – besimptomė liga. Kai jau pasirodo rimti simptomai, vėžys jau būna išplitęs. Kita vertus, jei žmogus dėmesingas savo kūno signalams, jis gali laiku kreiptis į medikus. Pavyzdžiui, vienas pirmųjų gerklų vėžio simptomų – užsitęsęs prikimęs balsas, rijimo sutrikimas, kosulys, springimas, skausmas. Tačiau, kaip minėta, gali nebūti ir jokių simptomų, todėl rūkantiems žmonėms D. Kanopienė patarė reguliariai apsilankyti pas LOR gydytoją.

Kelintos stadijos vėžys dar leidžia tikėtis visiškai pasveikti? Pasak R. Briedienės, tai priklauso ne tik nuo stadijos, bet ir nuo vėžio tipo, lokalizacijos, agresyvumo, atsako į gydymą ir žmogaus organizmo individualių savybių. Taigi kiekvienas atvejis individualus ir nė vienas gydytojas iš anksto nepasakys, kuo baigsis gydymas.

„Vėžys visuomet gydomas kompleksiškai – operacija, spinduline terapija, chemoterapija, biologine terapija, hormonų terapija ir jų deriniais. Esami gydymo metodai nuolat tobulinami, jie prieinami kiekvienam Lietuvos piliečiui. Štai Onkologijos institute šią savaitę pradėtas naujas gydymo metodas išplitusiam vėžiui pilvaplėvėje gydyti. Šis metodas prieinamas visiems, tik skiriamas pagal griežtą atranką, nes ne visiems tinka ir yra sudėtingas pačiam pacientui“, - aiškino medikė.

Skiepyti mergaites nuo gimdos kaklelio vėžio verta

Paklaustos apie natūralius vėžio gydymo būdus, kurie pastaruoju metu gana populiarėja, medikės teigė, kad Onkologijos institute remiamasi visame pasaulyje pripažintais ir moksliniais tyrimais paremtais gydymo bei tyrimo metodais. Žinoma, natūrali medicina gali būti taikoma, jei ji tinka ir padeda pacientui. „Papildais vėžio neišgydysi, tai gali būti pagalbinis gydymo metodas“, - sakė R. Briedienė.

Pastaruoju metu vis dažniau reklamuojami kraujo tyrimai, kurie esą gali parodyti vėžio užuomazgas. Pasak medikių, kraujo tyrimas dažniausiai ligos pradžios neparodo, taigi profilaktiškai tirtis vėžio markeriais neverta, išskyrus dėl prostatos vėžio. Tačiau ir šiuo atveju jie tinkami tik pacientų atrankai, kurie bus tiriami toliau. Vėžio žymenų tyrimai tiksliau parodo jau diagnozuotos ligos eigą.

Tuo tarpu neseniai atsiradusi skiepų nuo gimdos kaklelio vėžio galimybė medikių vertinama teigiamai. „Taip, skiepytis verta. Ši vakcina profilaktinė, ja rekomenduojama skiepyti jaunas mergaites iki lytinio gyvenimo pradžios“, - teigė D. Kanopienė. Beje, nuo 2016 m. Lietuvoje planuojama profilaktinė mergaičių vakcinacija nuo gimdos kaklelio vėžio. Mat tai antra pagal dažnumą moterų mirties priežastis nuo onkologinių ligų. Dažniausiai ji pasiglemžia jaunas, darbingas moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)