„Kai vargina menstruacijų sutrikimai, klimakteriniai negalavimai ar skauda apatinę pilvo dalį, patariama vartoti rasakilą kartu su kraujažole“, – teigia N. Degutienė.

„Žolių žolė“ padeda ir po gimdymo

Pasak vaistažolių žinovės, erškėtinių augalų genčiai priklausanti rasakila yra „žolių žolė“ ir „moterų žolė“. Ji esą puikiai reguliuoja ir teigiamai veikia būtent moterų organizmo funkcijas.

„Ji taip pat padeda po gimdymo ar gresiant persileidimui, stiprina gimdos raiščius. Moterys gali gerti rasakilos arbatą jau nuo trečiojo nėštumo mėnesio. Reikėtų išgerti keturis puodelius per dieną“, – sako N. Degutienė.

Anot jos, prie moterų vaistažolių priskiriama ir kraujažolė, kuri tinka įvairaus amžiaus moterims. „Kraujažolė – labai gerai veikia moters mažojo dubens organus, [...] panaikina klimakterinio periodo baisumus“, – aiškina natūraliosios medicinos atstovė.

Ji sako, kad paprastųjų žolelių paruošimas nesudėtingas – vieną arbatinį šaukštelį džiovintų vaistažolių reikėtų užpilti ketvirčiu litro vandens. Visas žolių arbatas specialistė rekomenduoja gerti pusę valandos prieš valgį. „Per tiek laiko organizmas įsisavina visas būtinas medžiagas. Galima gerti ir pora valandų po valgio, jei nevalgėte „sunkaus“ maisto, bet geriau – prieš“, – pataria N. Degutienė.

Daugiau spalvos turintys augalai – veiksmingesni

Vaistažolių žinovės teigimu, dar viena moterims naudinga vaistažolė yra trikertė žvanginė – paprasta žolelė, renkama iki pat šalnų. „Ji vartojama, kai labai gausiai kraujuojama per menstruacijas. Dar ši žolė reguliuoja mėnesinių ciklą paauglystėje“, – sako moteris.

Taip pat moterims naudingos ir geltonžiedės bei baltažiedės notrelės, geriau žinomos kaip netikrosios dilgėlės. Geltonžiedžių poveikis, N. Degutienės žiniomis, stipresnis, nes gamtoje daugiau spalvos turintys augalai – veiksmingesni.

„Šios žolelės geriamos esant moters organų, kiaušidžių uždegimams. Tai taip pat yra inkstų žolė. Ji kompleksiškai padeda moteriai“, – teigia N. Degutienė.

Specialistė ragina nepamiršti ir amalo, kurį galima gerti menopauzės periodu net keletą metų. Tačiau ši vaistažolė vartojimui paruošiama kiek sudėtingiau ir užpilama šaltu vandeniu.

„Paimama amalo, sumalama kavamale. Vienas šaukštelis tų miltelių vienai stiklinei vandens. Iš vakaro užpilama šaltu vandeniu, o ryte pašildoma. Per dieną reikėtų išgerti kokias dvi stiklines“, – pataria vaistažolių žinovė. Ji taip pat pažymi, kad amalas labai gerai reguliuoja ir kasos veiklą bei kraujospūdį.

Senovinis žolių mišinys moterims

N. Degutienė primena, kad yra žolelių, kurių negalima vartoti ilgiau nei tris savaites, tačiau jos minėtas vaistažoles galima vartoti ilgai. Jas, pasak specialistės, reikia gerti mažiausiai dešimt dienų, galima dvi savaites ar ilgiau.

„Dar turiu paminėti, kad ir per trumpą laiko tarpą karštas vanduo iš vaistažolių ištraukia visas reikalingas medžiagas, tačiau daug geriau, kai paruoštas tirpalas pastovi kiek ilgiau, ne mažiau nei pusvalandį“, – priduria N. Degutienė.

Varginant gausiam kraujavimui ar skausmams, vaistažolių žinovė siūlo pasigaminti tokį senovinį žolių mišinį moterims: „Imame po vieną dalį arnikų, islandinės kerpenos, melisų, valerijonų, kraujažolių ir šalavijų, pridedame dvi dalis valerijono. Arbatinis tokio mišinio šaukštelis užpilamas puodeliu karšto vandens ir geriamas kasdien, pusę valandos prieš pusryčius. Kantriai geriame daug laiko.“

Moteris tikina, kad net ir nustojus vartoti, poveikis išlieka ilgam.