„Naujas telefono numeris – tai ne techninis, o socialinis, žmonių įpročių klausimas. Jei naikinami senieji numeriai, žmones tuomet reikia pratinti prie naujų, bus daug painiavos, todėl pirmiausiai asociacija turi atlikti socialinį tyrimą. Tik po galima galvoti apie naujus sprendimus. Ministerija nesivels į šį ginčą“, – penktadienį pranešime spaudai teigė ministras.

Jis pabrėžė, kad, pavyzdžiui, avarijon patekęs žmogus turi automatiškai žinoti, kaip išsikviesti pagalbą, o ne galvoti, koks dabar galioja numeris.

Sveikatos apsaugos viceministro Eriko Mačiūno teigimu, GMP privalo bendradarbiauti su Bendrojo pagalbos centro (BPC) dispečerinėmis. Viceministras pasiūlė tarp BPC ir GMP užtikrinti konferencinį ryšį.

Tuo metu Greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos vadovas Nerijus Mikelionis tvirtino, kad greitosios pagalbos iškvietimų skaičius dėl gyventojų senėjimo didėja, didėja ir įstaigų išlaidos. Anot jo, žmonės, negalėdami greitai patekti pas šeimos gydytoją, greitosios griebiasi „kaip paskutinio šiaudo“.

Sveikatos apsaugos ministras pažadėjo, kad bus tikslinama GMP paslaugų finansavimo formulė. Tam ministerijoje bus įsteigta darbo grupė.

Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją bei Vyriausybę, kad naikinant iki šiol esamus greitosios medicinos pagalbos iškvietimo numerius 03, 103, 033 būtų pereinama ne prie bendrojo policijai, ugniagesiams ir medikams iškviesti telefono 112, o prie telefono numerio 113.

Vilniaus GMP stoties direktorius Tadeušas Rodzas tuomet teigė, kad Bendrasis pagalbos centras tėra tarpininkas, jo darbuotojai surašo pagalbos ieškančiojo informaciją ir ją persiunčia į GMP dispečerinę, o šios darbuotojai vėl renka visą informaciją. Todėl esą pagelbėtų bendrasis numeris, tos pačios informacijos nereikėtų kartoti keletą kartų, o prašantieji greičiau sulauktų kvalifikuotos pagalbos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)