Centro dešinės ideologijai atstovaujantys politikai, pavyzdžiui, slovakė europarlamentarė Edita Bauer (Edit Bauer), gynė poziciją, kad abortų klausimas turi likti šalių narių atsakomybė. "Mes negalime Europos Sąjungos lygmeniu rekomenduoti sprendimų, kurie būtų visiškai nepriimtini kai kuriose šalyse narėse", - Europarlamente kalbėjo E. Bauer.

Europarlamentarė iš Lietuvos konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė naujienų agentūrai ELTA irgi akcentavo, kad tokie klausimai turėtų būti palikti šalims narėms pačioms apsispręsti, o emocingas diskusijas siejo su artėjančiais EP rinkimais.

"Aš būčiau už atsakingą šeimos planavimą ir didesnį švietimą, kad ypač jaunos moterys suprastų pasirinkimo sudėtingumą ir pasekmes. Mes kalbame ne tik apie fiziologinius dalykus, bet ir apie tai, kaip moteris jausis likusį gyvenimą. Šalys pačios turi spręsti (dėl abortų. - ELTA), ir tam tikros išimtys, su kuo sutinka ir Bažnyčia, turėtų būti", - sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tuo tarpu kairieji socialdemokratai daugiausia kalbėjo apie būtinybę užtikrinti moterų teises ir orumą. "Mano kūnas yra mano teisė", - sakė vengrė socialistė Zita Gurmai.

Socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė Eltai sakė nepritarianti jokiems nepagrįstiems suvaržymams dėl abortų.

"Moteris turi turėti teisę apsispręsti, kaip pasielgti vienu ar kitu atveju. Svarbiausia, kad tai nepakenktų jos gyvybei. Todėl aš manau, kad tuo diskusijas reikėtų pabaigti ir nekurstyti aistrų. Daugumoje ES valstybių abortai nėra uždrausti. Manyčiau, kad toks žingsnis būtų šiaudinės pastogės link, tad to nereikėtų", - sakė V. Blinkevičiūtė.

Europos Komisijos vardu kalbėjęs eurokomisaras Symas Kalasas (Siim Kallas) pažymėjo, kad ES neturi įgaliojimų kištis į politiką seksualinio švietimo arba abortų klausimais. Tačiau ji gali palengvinti keitimąsi geriausios praktikos pavyzdžiais.

Abortų draudimai taikomi trijose ES šalyse narėse - Airijoje, Maltoje ir Lenkijoje. Griežtinti abortus reglamentuojančius teisės aktus užsimota ir Ispanijoje. Šiuo metu ten abortas iki 14 nėštumo savaitės yra legalus.

Siūloma suvaržyti šią teisę numatant, kad aborto galimybė būtų suteikiama tik gavus dviejų medikų išvadas, nurodančias, kad yra iškilusi grėsmė moters sveikatai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)