Birmingamo universiteto mokslininkai tyrė skysčių kiekį 50 vyrų, kurie per dieną išgeria maždaug tris puodelius kavos, organizme, skelbia npr.org.

Per dieną išgeriant tiek kavos, kaip teigia tyrimo autoriai, „šis gėrimas organizmą drėkina praktiškai taip pat kaip ir vanduo“.

Tiesiogiai lyginant kavos ir vandens drėkinamąsias savybes, kiekvienas eksperimente dalyvavęs savanoris atlaikė du etapus. Pirmame etape vyrai gėrė kavą kaip pagrindinį skysčio šaltinį. Antrame etape jie kavos atsisakė ir gėrė tokį patį kiekį vandens.

Kofeinas ir skysčių kiekis organizme neturi nieko bendro“, - teigia tyrimo rezultatas recenzavęs Konektikuto universiteto profesorius Douglasas Casa. Kitaip tariant, kava tikrai neskatina dažniau bėgti į tualetą.

„Seniai žinome – jeigu kasdien geriate kavą, organizmas pripranta prie kavos sukeliamo skysčių šalinimo iš organizmo poveikio“, - komentuoja Birmingamo universiteto doktorantė Sophie Killer.

Anksčiau atlikti tyrimai taip pat paneigė mitą, jog kava iš organizmo šalina skysčius. Pavyzdžiui, vieno tyrimo autoriai nustatė, jog kofeinas nešalina skysčių iš sportininkų, kurie per treniruotes karštyje troškulį malšina gaiviaisiais gėrimais su kofeinu, organizmo.

Naujausio tyrimo išvados taip pat patvirtina teiginį, jog kiekvieną dieną kavą geriantys asmenys – tie, kurie per dieną išgeria ne daugiau dviejų ar trijų puodelių šio gėrimo – problemų su skysčių trūkumu neturi.

Tačiau, remiantis tyrimo išvadomis, manyti, jog gerti kavą – tas pats, kas gerti vandenį, nėra teisingas pasirinkimas. Per didelis kavos kiekis kenkia sveikatai. Dauguma specialistų vienbalsiai pritaria, jog skysčių kiekį organizme geriausiai atkuria vanduo.

Svarbiausia tai, jog žmonės, per dieną išgeriantis ne daugiau trijų puodelių kavos, skysčių netekti nerizikuoja. Tereikia riboti suvartojamo kofeino kiekį, ir pavojus sveikatai nekils.

Dar vienas svarbus dalykas – mokslininkai nustatė kofeino ir geresnės atminties ryšį.

Tyrimo, kurio išvados skelbiamos leidinyje „Nature Neuroscience“, buvo lyginami trijų placebo tablečių ir tablečių, kuriose būta 200 miligramų kofeino (tiek, kiek jo yra dideliame puodelyje kavos), poveikis žmogaus atminčiai – tyrimo dalyviams buvo rodomi įvairūs paveikslėliai.

Praėjus dienai po pirmosios pažinties su paveikslėliais, tyrimo dalyviai, kurie gėrė kofeino tabletes, lengviau atskyrė matytus ir nematytus paveikslėlius.

„Seniai žinojome, jog kofeinas turi kognityvines funkcijas gerinančių savybių, tačiau detalus jo poveikis žmogaus atminčiai iki tol tirtas nebuvo“, - tyrimo rezultatus komentuoja Johnso Hopkinso universiteto mokslininkas Johnsas Hopkinsas.

„Pirmą kartą kalbame apie konkretų kofeino poveikį atminčiai“, - teigia akademikas.

Dar reikia atsakyti į labai daug klausimų. Pavyzdžiui, ar kofeinas padeda įtvirtinant priminimus trumpalaikėje ar ilgalaikėje atmintyje? Ar jis gali padėti atkuriant prisiminimus? Tyrimo autoriai į antrąjį klausimą atsako neigiamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)