Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį paskelbė sprendimą administracinėje byloje pagal H.Daktaro skundą Kalėjimų departamentui ir Lietuvos valstybei dėl departamento direktoriaus nurodymo panaikinimo ir neturtinės žalos atlyginimo.

Kalinys prašė teismo panaikinti Kalėjimų departamento 2011 metų vasario 28 dienos sprendimą laikyti jį Lukiškių izoliatoriuje-kalėjime bei priteisti iš Lietuvos valstybės 1 mln. litų neturtinės žalos atlyginimą.

Pasak H.Daktaro, jis ketverius metus laikomas Lukiškių kalėjime-izoliatoriuje itin prastomis, neatitinkančiomis higienos normų sąlygomis, dėl kurių jis patiria neigiamų išgyvenimų, yra pašlijusi jo sveikata.

Teismas nuteistojo skundą patenkino iš dalies - teisėjų kolegijos nuomone, kalėdamas tokiomis sąlygomis (mažo ploto kamerose; esant netinkamai aplinkos temperatūrai (drėgmei), kamerų apšvietai), pareiškėjas patyrė esminių nepatogumų ir dvasines kančias, kurios viršijo įprastus kalinimo lemiamus suvaržymus.

Tačiau, pasak teismo pranešimo, byloje esantys įrodymai nepatvirtina, kad dėl netinkamų kalinimo sąlygų pareiškėjui buvo sutrikdyta sveikata, todėl teismas padarė išvadą, jog tarp H.Daktaro sveikatos būklės ir Kalėjimų departamento veiksmų nėra priežastinio ryšio, ir likusią skundo reikalavimų dalį atmetė kaip nepagrįstą.

Teismas teigia, kad nors pareiškėjas teisminio nagrinėjimo metu buvo atstovaujamas kvalifikuotų teisininkų, skundą teismui dėl neturtinės žalos atlyginimo suformulavo praleidęs senaties terminą, tad, spręsdamas šios žalos priteisimo pagrįstumą ir teisėtumą, teismas vertino ir analizavo atsakovės veiksmus tik nuo 2010 metų rugpjūčio 21 dienos.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Nuteistasis buvo atvežtas iš Lukiškių į teismą išklausyti verdiktą. Jis neslėpė, kad iš dalies palanki nutartis jį nudžiugino ir padėkojo teisėjai.

"Kas čia gero - kalėjimas yra kalėjimas", - žurnalistams sakė H.Daktaras, paklaustas, kaip gyvena. Tačiau negailėjo pagyrimų prižiūrėtojams, kurie esą yra gerai elgiasi. Jis tik skundėsi kameroje apsigyvenusiais tarakonais.

Birželio viduryje Klaipėdos apygardos teismas H.Daktarą pripažino kaltu dėl aštuonių nusikaltimų, jam skirtas kalėjimas iki gyvos galvos. Kartu su juo buvo bausme išgirdo dar būrys vyrų.

Klaipėdos apygardos teismas nuosprendžiu konstatavo, kad 1993-2000 metais veikė vienvaldžio lyderio H.Daktaro vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas, jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

Pasak teismo, anksčiau teistas H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.

Dabar apeliacine tvarka nuosprendį peržiūri Lietuvos apeliacinis teismas, jau vyko pirmieji posėdžiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)