Tai reiškia, kad natūralūs estrogeno ištekliai baigiasi anksčiau nei įprastai, todėl išauga širdies priepuolio, insulto ir kaulų ligų rizika, skelbia dailymail.co.uk.

Kolumbijos Kartagenos universiteto mokslininkai nustatė, kad diabetu sergančių moterų menopauzės amžiaus vidurkis siekia 48,5 metų. Jeigu moteris suserga diabetu iki 45 metų, menopauzės rizika stipriai išauga.

Šia liga nesergančių moterų grupėje menopauzės amžiaus vidurkis siekia 50,1 metų.

Atėjus menopauzei moters kiaušidės nebegamina kiaušinėlių ir jos nebegali turėti vaikų.

Kartagenos universiteto mokslininkų tyrimas pristatomas žurnale „Climacteric“. Tyrėjai teigia, jog vis daugiau jaunų moterų suserga labiausiai paplitusia II tipo diabeto forma. Ji daugiausiai siejama su tokiais gyvenimo būdo veiksniais, kaip antsvoris ar nutukimas, sėslus gyvenimo būdas bei nesveika mityba.

Daktaro Alvaro Monterrosa-Castro vadovaujama mokslininkų komanda iš Kartagenos universiteto apklausė 6079 vienuolikoje Lotynų Amerikos šalių gyvenančias moteris, kurių amžius nuo 40 iki 59 metų. Buvo užduodami klausimai apie menopauzę, depresiją bei diabetą. Atsakymai buvo nagrinėjami atsižvelgiantį tokius veiksnius kaip svoris, kraujo spaudimas bei pakaitinės hormonų terapijos naudojimas.

Tyrimas nustatė, kad pati menopauzė diabeto rizikos nedidina. Ir priešingai, jeigu II tipo diabetu susergama iki 45 metų, ankstyvos menopauzės rizika išauga beveik tris kartus.

Beveik trečdalis diabetu sergančių moterų menopauzės sulaukia laikotarpyje nuo 40 iki 44 metų.

Taip pat paaiškėjo, kad nutukusios moterys 57 procentais dažniau serga diabetu. Šios ligos riziką didina ir aukštas kraujo spaudimas. Pakaitinė hormonų terapija diabeto riziką didina 14 procentų.

Daktaras A. Monterrosa-Castro teigia: „Tyrimas atskleidė keletą dalykų. Pirma, pati menopauzė diabeto rizikos nedidina, tačiau yra priešingai – II tipo diabetas ankstyvos menopauzės riziką didina tris kartus. Antra, sąsajos tarp diabeto ir menopauzės gali būti painios, todėl kiekviena link menopauzės artėjanti moteris turi būti prižiūrima individualiai, atsižvelgiant į jos bendrą sveikatą ir rizikos veiksnius. Diabetas taip pat siejamas su bendrai prasta gyvenimo kokybe, todėl mes turime raginti moteris vengti II tipo diabeto rizikos veiksnių, tokių kaip antsvoris ar aukštas kraujo spaudimas“.

Žurnalo „Climacteric“ redaktorius Nickas Panay teigia: „Priešlaikinė menopauzė gali pakenkti sveikatai ir gyvenimo trukmei, jei ji nevaldoma. Šis tyrimas sustiprina ankstyvos diagnozės svarbą siekiant nustatyti ir gydyti susijusias ligas, pavyzdžiui, cukrinį diabetą, taip pat optimizuojant trumpalaikę ir ilgalaikę gerovę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)