Žmonės, kurie ilgą laiką vartoja vitaminus ir mineralus, galiausiai išmeta pinigus į balą, parodė du didelio masto tyrimai. 

Amerikiečių mokslininkai, kurie davė piliules širdies infarktą patyrusiems pacientams, kad užkirstų kelią tolesnėms bėdoms, nustatė, kad vitaminai neturėjo jokio poveikio, rašo dailymail.co.uk.

Antrojo tyrimo metu vyresnio amžiaus vyrai vitaminus vartojo 12 metų. Tačiau rezultatai parodė, kad jų smegenų funkcijos nebuvo geresnės negu vyrų, kurie jokių papildų nevartojo. 

Abu tyrimai skelbiami žurnale „Annals Of Internal Medicine“ ir pataria pacientams nešvaistyti pinigų veltui. 

„Dauguma papildų neapsaugo nuo lėtinių ligų ar mirties. Jų vartojimas neturi pagrindo, todėl jų reikėtų vengti“, - perspėjo autoriai. 

Daugiau kaip 1 700 pacientų, kuriems buvo 50 metų bei daugiau ir kurie prieš šešias savaites buvo patyrę širdies infarktą, buvo skirtos didelės multivitaminų ir mineralų dozės.

Piliules, kurių sudėtyje buvo 28 skirtingos medžiagos, kasdien vartojo pusė pacientų. Likusiai pusei buvo duodamas placebas. 

Mokslininkai fiksavo pacientų mirtis, antrąjį infarktą, insultus, hospitalizavimą dėl anginos ar operacijas. Prabėgus ketveriems su puse metų, jokio statistinio skirtumo tarp abiejų grupių nebuvo.
„Nors multivitaminai ir mineralai nėra žalingi, tyrimas rodo, kad jie nesumažina pacientams kardiovaskulinių įvykių tikimybės“, - rašoma tyrime, kurį finansavo Nacionaliniai sveikatos institutai. 

Per atskirą 12 metų trukusį tyrimą Harvardo medicinos fakulteto mokslininkai beveik 6 tūkst. gydytojų vyrų nuo 65 metų amžiaus prašė kasdien vartoti papildus su vitaminais A, B, C, E ir beta karotenu, arba placebą. 

Šio tyrimo metu buvo tikrinama prielaida, kad papildai su vitaminais gali užkirsti kelią pažintinių galių silpnėjimui – su amžiumi susijusių smegenų funkcijų, pavyzdžiui, atminties, prastėjimui.

Įvertinus smegenų funkcijas tyrimo pradžioje, vėliau vyrai buvo tikrinami po dvejų, šešerių ir dešimties metų. Mokslininkai nustatė, jog tarp abiejų vyrų grupių nebuvo jokių kognityvinių funkcijų skirtumų. Tyrimo autoriai padarė išvadą, jog kasdienis papildų su vitaminais vartojimas nepadeda išsaugoti smegenų galių. 

Tuo tarpu daktarė Carrie Ruxton iš Didžiosios Britanijos Sveikatos papildų informacijos tarnybos sakė, kad papildai su vitaminais veikiau skirti sveikatai palaikyti, o ne esančioms ligoms gydyti, ypač jei šios ligos gydomos vaistais ar operacijomis.

Ji nurodė, kad visi žmonės, dalyvavę pirmajame tyrime, buvo silpnos kardiovaskulinės sveikatos ir turėjo tokių problemų kaip aukštas cholesterolio lygis, aukštas kraujospūdis, angina, diabetas, kongestinis širdies nepakankamumas, prieširdžių virpėjimas ir širdies vožtuvų ligos.

Daugiau kaip pusė tyrimo dalyvių buvo rūkantys. Dauguma jų vartojo vaistus nuo širdies ligų, o daugelis jau gėrė multivitaminus ir vaistažolių produktus. 

„Beveik pusė tyrimo dalyvių - tiek iš vitaminų, tiek iš placebo grupės - pasitraukė iš tyrimo. Tai nenuostabu, turint galvoje, jog kasdien jie turėjo gerti po šešias didžiules piliules“, - pridūrė ji.
„Daugumoje papildų su multivitaminais yra rekomenduojamos kasdienės vitaminų dozės, o jų dydis yra patogesnis, negu buvo naudojamas per šį tyrimą“. 

„Didžiojoje Britanijoje duomenys rodo, kad nemaža dalis gyventojų negauna rekomenduojamo kasdienio vitaminų ir mineralų kiekio“. 

„Tai itin būdinga jaunesnėms moterims, kurios nebuvo įtrauktos į šį tyrimą“. 

„Turint galvoje šį faktą, papildai su vitaminais rekomenduojamomis dozėmis yra protingas būdas palaikyti savo sveikatą“, - pažymėjo C. Ruxton.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)