Kaip teigia mokslininkai, du ar trys puodeliai kavos (net ir iki miego likus šešioms valandoms) iš jūsų gali pavogti net valandą kokybiško poilsio, skelbia „The Daily Mail“.

Mičigane esančio Wayne universiteto mokslininkai tyrė 12 savanorių miego įpročius – šie žmonėms gėrė maisto papildus, kuriuose buvo 400 miligramų kofeino (tiek jo yra dviejuose ar trijuose puodeliuose kavos).

Keturias dienas eksperimento dalyviai dozę kofeino gaudavo iki miego likus trims ir šešioms valandoms, o paskutinę kitą dozę – jau išjungę šviesas. Viena iš trijų kofeino tablečių buvusi placebas (be kofeino). Vieną dieną visos trys tabletės buvo placebas.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Clinical Sleep Medicine“. Išvados atskleidė, jog kofeinas iš tyrimo dalyvių pavagia mažiausiai valandą kokybiško miego. Rekomendacija paprasta – po 17 val. vakaro kavos geriau negerti.

Psichiatrijos profesorius Christopheris Drake teigia: „Didelis puodelis kavos pakeliui iš darbo gali turėti neigiamos įtakos miegui lygiai taip pat, kaip puodelis kavos dar vėliau vakare. Jeigu paskutinis kavos puodelis išgeriamas po pietų, padarinių galima lengvai išvengti“.

Miego sutrikimus pastebėti pavyko savanoriams rašius miego dienoraštį. Namuose jie turėjo ir miego stebėjimo įrangą.
Mokslų daktaras Safwanas Badras iš Amerikos miego mokslo akademijos teigia: „Miego specialistai visada įtarė, jog kofeinas net ir iki miego likus daug laiko gali neigiamai veikti jo kokybę. Šis tyrimas suteikė objektyvių įrodymų, pagrindžiančių bendrąją rekomendaciją vengti kofeino vėlyvomis popietėmis ir vakarais – kad nenukentėtų miego kokybė“.

Šis tyrimas – pirmasis, aiškinęsis konkrečios kofeino dozės, suvartotos skirtingu metu, poveikį miegui.

Rekomendacija labai paprasta – derėtų vengti kavos po 17 val. vakaro.
Mokslininkai nustatė, jog kavoje esanti stimuliuojanti medžiaga – kofeinas – sutrikto melatonino gamybą, o juk būtent ši cheminė medžiaga mus ir siunčia miegoti.

Šis kankorėžinėje smegenų liaukoje gaminamas hormonas padeda kontroliuoti organizmo biologinį ritmą ir nurodo, kada reikia eiti miegoti ir kada keltis.

Anksčiau Izraelio mokslininkai nustatė, jog kofeinas organizme net per pusę sumažina miego hormono kiekį ir atima net pusantros valandos miego naktį.

Kiekvienais metais britai kavai išleidžia 850 mln. svarų (3,511 mlrd. Lt). Bristolio universiteto mokslininkai išsiaiškino, jog keli puodeliai kavos ryte padeda žmonėms efektyviau dirbti. Tačiau lazdos perlenkti nederėtų – jeigu per dieną išgeriate daugiau nei keturis puodelius kavos, rizikuojate pakenkti savo sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)