Gazuotų gėrimų mėgėjai įspėjami, kad turėtų galvoti prieš juos vartodami, nes, atlikto tyrimo duomenimis, saldinti gaivieji gėrimai gali stipriai pakenkti smegenims.

Mokslininkai išsiaiškino, kad ilgalaikis gaiviųjų gėrimų vartojimas gali sukelti hiperaktyvumą bei pakeisti šimtus baltymų smegenyse.

Kaip rašo „The Telegraph“, gaivieji gėrimai jau ir anksčiau buvo siejami su padidėjusia širdies priepuolių rizika, diabetu, svorio didėjimu, kaulų trapumu, kasos ir prostatos vėžiu, raumenų silpnumu bei paralyžiumi.

Tačiau pastarasis tyrimas buvo orientuotas į poveikį smegenims, o ne kitoms organizmo dalims.

Australijos mokslininkų tyrimas buvo atliktas su žiurkėmis, kurioms buvo girdomas saldintas vanduo.

Po tokio vandens vartojimo, gyvūnai tapo hiperaktyvūs, o audinio mėginiai, paimti iš jų smegenų, parodė beveik 300 skirtingų baltymų pokyčius.

Makvorio universiteto Sidnėjuje mokslininkė Jane Franklin teigia, kad daugumoje vakarietiškų visuomenių fiksuojamas pavojingas cukrumi saldintų gėrimų vartojimo augimas bei įspėja, jog tokie gėrimai turėtų būti vartojami tik retkarčiais.

„Daugeliui suaugusiųjų šie gėrimai sudaro reikšmingą jų suvartojamų dienos kalorijų dalį“, - teigia mokslininkė.

„Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad ilgalaikis cukrumi saldintų gėrimų vartojimas vietoje vandens gali sukelti ilgalaikių elgesio pokyčių bei žymiai pakeisti smegenų cheminę sudėtį“.

„Jei esate ištroškęs, gerkite vandenį. Gaiviaisiais gėrimais turėtų būti mėgaujamasi saikingai.“

„Manau, kad galiu teigti, jog per didelis gaiviųjų gėrimų vartojimas gali pakeisti smegenų cheminę sudėtį bei liemens apimtį“, - pridūrė J. Franklin.

„Taigi prieš gerdami pagalvokite“, - įspėjo J. Franklin.

Šiais metais Australijos Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Jeremy Huntas pasiūlė vietos taryboms apsvarstyti galimybę drausti gazuotų gėrimų prekybą mokyklose.

Praėjusiais metais Švedijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vieno gazuoto gėrimo išgėrimas per dieną gali padidinti prostatos vėžio išsivystymo riziką apie 40 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)