"Tie lęšiukai buvo išimti iš rinkos, tiekėjų kompanija juos susirinko mūsų nurodymu ir pinigus grąžino. Čia tiesiog toks force majeure įvyko, kas nedirba, tas neklysta. Bet kai vyko pirkimai tų gaminių, tai jie atitiko visus reikalavimus, turėjo sertifikatus. Mūsų žiniomis, ir šiandien nėra panaikinti jų sertifikatai", - BNS antradienį sakė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Dienraštis "Kauno diena" antradienį rašo, kad, pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Akių ligų klinikos Akių ligų konsultacinio diagnostinio skyriaus vadovės Ingridos Janulevičienės, senieji lęšiukai sukeldavo komplikacijas.

"Praėjusių metų gruodžio mėnesį buvo nupirkti šiuolaikiniai sulankstomi minkštieji lęšiukai. Chirurgai juos implantavo išsijuosę. Tačiau šių metų gegužės 29 d. Valstybinė akreditavimo tarnyba sustabdė jų panaudojimą, o birželio 19 d. įsakymu lęšiukai buvo išimti iš apyvartos. Taip atsitiko dėl prastos jų kokybės ir pacientams sukeltų komplikacijų", - aiškino profesorė I.Janulevičienė.

Gydytojos teigimu, jei lęšis, implantuotas į akį, susiglamžo, negali būti, kad visos Lietuvos chirurgai staiga pradėjo dirbti blogai.

"Nuo VLK nupirktų lęšių pacientams prasidėjo gausūs uždegimai. Kiekvienas specialistas analizuoja, ką jis padarė blogai. Paaiškėjo, kad tokios komplikacijos ištinka visus pacientus", - apgailestavo gydytoja.

Pasak L.Bušinskaitės, naujųjų lęšiukų tiekėjas - ne tas pats, kuris teikė nekokybiškas priemones.

"Dabar nupirktų lęšiukų tiek gamintojas, tiek tiekėjas yra kitas – tiekėjas IĮ "Septeka", gamintojas – "Omni lens". Iš UAB "Medex Baltic" 2012 m. pirkti ir nuo 2013 m. birželio 20 d. iš rinkos išimti lęšiukai, anot medikų, buvo netinkami", - BNS teigė ji.

Negalutiniais VLK duomenimis, iš "Medex Baltic" patiektų 4080 lęšiukų panaudoti buvo 1364.

Pasak L.Bušinskaitės, nauji lęšiukai gydymo įstaigas turėtų pasiekti artimiausiu metu - sutartis su tiekėju pasirašyta pirmadienį.

Pasak VLK, iš viso nupirkta 4800 naujų įvairių dioptrijų akių lęšiukų, kurie ir bus pristatyti gydymo įstaigoms. Planuojama, kad šių lęšiukų turėtų užtekti iki 2014 metų kovo – balandžio mėnesio.

Akių operacijos, kai drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, neretai būna neišvengiamos vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems diagnozuota katarakta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)