Laimei, jam pačiam ši problema negresia: „Kirpėjas nuramino, kad nėra ankstyvo plikimo ženklų, nes būtų siaubinga: nespėjai pasidžiaugt gyvenimu ir jau plinki. Negali net šukuosenos pakeisti, o man kirpimasis ir šukuosenos keitimas - vienas iš gyvenimo malonumų. Nuplikęs atrodyčiau kaip skustagalvis“, - sakė Margiris, pilkiems vyrams jaučiantis nepaaiškinamą gailestį.

Ar pradėjęs plikti ryžtųsi plaukų persodinimo operacijai? Margiris tikisi, kad to nereikės, o jei 60-ies ir nupliktų, „tai nebebus taip svarbu“.

Šviečiantys viršugalviai

„Baisiausia, kad pradėjo plikti draugai, kurie mėgdavo ilgesnių plaukų šukuosenas. Tačiau dabar jau pradeda šviesti viršugalviai – aiškiai matyti plikas ratas, ir draugai pradeda dėl to juokauti, neva viskas, jau paseno. Aišku, jie per daug nereaguoja, bet jau, kaip pastebiu, pradeda trumpiau kirptis, nes kai ilgi plaukai plikumas labiau matyti. Žodžiu, jei tai gyvenimas, tai atsiprašau – nespėji užaugti, išeiti į žmones ir še tau“, - sakė DELFI pašnekovas, pridurdamas, jog žilimas jam nėra toks baisus.

Margiriui negražu, kai pradėjus silpnėti plaukams pažįstami visai nusiskuta plaukus ar bando slėpti plikę.

„Mūsų kaime buvo beveik visai plikas žmogus, bet turėjo kelis ilgus plaukus ir juos susišukuodavo į priekį. Kai pakeldavo vėjas, būdavo labai juokinga. Ir dar plikimas man asocijuojasi su kaimynu mafijozu, kuris Nepriklausomybės pradžioje pradėjo skustis, norėdamas parodyti, kad neva yra vienas iš mafukų. Gal nuo to laiko man neigiamas plikos galvos įvaizdis ir užsifiksavęs“, - mano vilnietis, turintis nemažai pažįstamų, kurie nespėję baigti universiteto prapliko.

Plaukams stiprinti išleido 20 tūkst. litų

Vilnietis Andrius silpnėjančių plaukų problemą pajuto taip pat dar studijų metais. Per šešerius metus retėjantiems plaukams stiprinti vyras jau išleido beveik 20 tūkst. litų. Dabar mano, kad už gautą efektą gerokai permokėjo.

„Tiek pinigų dabar man užtektų trims plaukų persodinimo operacijoms Turkijoje“, - DELFI sakė išvaizdus 31 metų vyras, kaupiantis informaciją apie plaukų persodinimo būdus ir kainas įvairiose šalyse, bet procedūrai kol kas nesiryžtantis.

„Kai tau 25 metai ir pastebi retėjant plaukus, kyla panika, galvoji, kad pasaulio pabaiga. Ir kuo jaunesnis žmogus, tuo sunkiau tai priima, - pastebi Andrius. - Man irgi taip buvo, todėl pradėjau domėtis, ar tai liga ir kaip tą plaukų retėjimą stabdyti”.

Išbandė visas įmanomas priemones

Faktai, kuriuos jis iš pradžių sužinojo - šokiravo. Ypač moksliniuose straipsniuose kartojamas teiginys, kad dėl genetinių priežasčių nuplinka net 50 proc. vyrų populiacijos, o berniukai tai paveldi ne iš tėvų, o iš motinų, kurios tą geną perduoda tik sūnums. Dukterims jis nepasireiškia.

Pasiskaitęs mokslinės literatūros Andrius suprato, kad su genetika nepakovos. Tačiau išbandė visas prieinamas plaukų stiprinimo priemones.

„Per pažįstamus net išsirašinėdavau receptinius hormoninius preparatus plaukams stiprinti, siunčiausi juos iš Vokietijos, tačiau man nepadėjo. Apibendrindamas galiu pasakyti, jog nė viena priemonė nedavė efekto, kokio tikėjausi. Jei būčiau tai žinojęs, nebūčiau išleidęs nė lito, o laukęs, kol labai plaukai išslinks ir už tuos beveik 20 tūkst., kuriuos išleidau įvairioms priemonėms ir procedūroms, Turkijoje būčiau pasidaręs tris operacijas“, - sakė Andrius, pridurdamas, kad ateityje gal ir persisodins plaukus – jei tai vis dar atrodys problema.

„Nesveikai“ daug kainuoja

Pasak Andriaus, kol naudoji priemones, plaukai mažiau slenka. Tačiau nustojus, vėl susilpnėja. „Pavyzdžiui, šampūnas kainuoja 50 litų, o ampulės – 300 litų mėnesiui. Taip ir moki po 350 litų per mėnesį“, - pasakojo vyras.

Kitą Andriaus išbandytą efektyvią brangią medžiagą, skirtą plaukų augimo skatinimui, reikėjo naudoti metus, antraip neva nebus maksimalus poveikio. Minusas tas, kad, jo žodžiais, „nesveikai daug kainuoja“.

Andrius išbandęs ir mezoterapiją. „Po oda švirkštu prileidžia visokių medžiagų ir vitaminų kokteilį, kad plaukai sustiprėtų ir neiškristų. Taip, tie plaukai taip greitai neplonėja ir neiškrenta, tačiau iškritę neatauga“, - pastebėjo vilnietis.

Paklaustas, kiek tokių procedūrų yra pasidaręs, jis negalėjo tiksliai pasakyti: „dešimtis tai tikrai, o viena kainuoja 200 litų. Be to, tai nėra maloni procedūra, nes tau su švirkštu beda į galvos odą”.

DELFI pašnekovo nuomone, metai iš metų daryti tokias procedūras neapsimokėtų finansiškai, „geriau jau tada plaukų įsodinimo operacija”.

Kainos svyruoja nuo 10 iki 20 litų

Surinkęs informaciją, kiek plaukų įsodinimas kainuoja Lietuvoje, vilnietis padarė išvadą, kad reikia pasidomėti ir kitomis šalimis, nes pas mus kainos svyravo nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

„Amerikoje specialistą pataria rinktis pagal tai, kiek jis turi praktikos. Lietuvoje norinčių tokios operacijos pacientų palyginti nedaug ir vien dėl to aš nerizikuočiau – juk nežinai, kaip tau tuos plaukus įsodins. Yra pavyzdžių, kai operacijos padaromos blogai ir plaukai, pavyzdžiui, auga kaip šuns kailis, į skirtingas puses. Reikia galvoti, kas blogiau: būti plikam, su retais plaukais ar tragiškai persodintais“, - sakė DELFI pašnekovas.

Lygindamas plaukų persodinimo kainas kitose valstybėse ir klientų atsiliepimus, Andrius pastebėjo, kad palankiausiai vertinami Amerikoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje dirbantys šios srities specialistai.

Populiarėja krūtinės ir kojų plaukų transplantacijos

„Prieš 7-8 metus vyravo operacijos, kai pakaušio zonoje išpjaudavo juostelę odos su plaukais, folikulus padalydavo po vieną ir įsodindavo matomesnėje vietoje, kur trūksta plaukų. Man šis būdas nepatiko dėl to, kad lieka randas ir nesvarbu, kad užauga plaukais. Tačiau metodikos pastaraisiais metais smarkai patobulėjo: specialiu prietaisu plaukai su šaknimis išraunami ir įsodinami kitur. Dirbantieji šiuo metodu skelbia, kad į kitą vietą įsodinti plaukai nebeiškrinta“, - pasakojo vyras.

Ieškodamas informacijos, kaip retų plaukų ir plikumo problema sprendžiama Rytų kraštuose, Andrius perskaitė, kad Pakistane populiarėja plaukų, paimtų iš krūtinės zonos ar kojų, persodinimas.

„Kuo toliau, tuo daugiau visokių pasiūlymų, o pvz., tokiose šalyse, kaip Turkija ir Pakistanas, atstatyti plaukus kainuotų 5 tūkst. litų, su 2-3 dienų kelione, trijų žvaigždučių viešbučiu ir pačia procedūra. Tik nežinau, kiek tokių procedūrų reikia – gal užtektų ir vienos? – nėra tikras vilnietis. Vis dėlto, 5 tūkst. litų jam neatrodo tokia neįkandama suma lietuviui, kad negalėtų Turkijoje persisodinti plaukų.

Pakistanas vilniečiui pasirodė mažiau patrauklus, nors šios srities medikai – „patikimesni, turintys daugiau patirties už turkus“.

„Problema ta, kad važiuoti į Islamabadą – pavojinga, kitas dalykas, labai brangūs lėktuvo bilietai. Pati plaukų persodinimo procedūra kainuoja pigiau negu Turkijoje, bet pridėjus kelionės išlaidas išeitų didesnė suma“, - pastebi Andrius.

Laukia, kol atpigs klonavimas

Plaukų persodinimu jis kol kas domisi tik teoriškai. „Manau, operacijai dar anksti, nes jos turėtų labiau patobulėti. Pvz., Japonijoje jau prieš ketverius metus buvo klonuojami plaukų folikulai. Tai – dar modernesnis metodas, nei plaukų retinimas vienur ir įsodinimas kitur. Manau, šis būdas būtų daug racionalesnis: paimti kelis folikulus ir iš jų padauginti tiek, kiek tau reikia. Plius, būtų daug mažiau intervencijos, nes ląstelės, iš kurių susiformuoja folikulas, yra įšvirkščiamos injekcijomis į galvos odą, iš jų išsivysto folikulas ir išauga plaukai “, - pasakojo vilnietis.
Wayne Rooney

Ateityje neišvengiamai nebeliks plikių? Andrius tuo net neabejoja: „Tai – didžiulė industrija, turint omenyje, kad 50 proc. vyrų populiacijos ir nemaža dalis moterų susiduria su plaukų retėjimo ir plikimo problema”.

Taigi, technologijos vystosi, operacijos pinga, o kol nėra prieinamos visiems norintiems Andrius pataria: „Nebūtin apie savo trūkumus pasakoti aplinkiniams, nes jie galbūt to net nepastebi“.

Vyrauja 35-45 metų pacientai

Lietuvoje plaukų transplantacija užsiima kelios klinikos, tinklalapiuose reklamuojasi ir kitose šalyse šias paslaugas organizuojančios įmonės.

Kaip DELFI sakė „GK klinikos“ administratorė Jūratė, plaukų augimą skatinančių procedūrų pageidauja ir vyrai, ir moterys. Vyraujantis amžius 25-35 metai.

„Plaukų transplantacijos nori beveik vien vyrai. Dažniausiai jų minima problema – plikimas“, - sakė administratorė, pridurdama, jog transplantacija domisi kiek vyresni 35-45 metų amžiaus.

Kaip rašoma klinikos tinklalapyje, plaukų persodinimo kaina prasideda nuo 13 tūkst. litų.

Plaukai retėja vis jaunesnėms moterims

Kaip pastebėjo dermatologė trichologė Gitana Šabūnienė, pastaruoju metu vis daugiau moterų kreipiasi į gydytojus ne tik dėl lėtinio plaukų slinkimo, bet ir dėl jų retėjimo.

Naują tendenciją specialistė linkusi sieti su nuolatiniu stresu ir pasikeitusia mityba. Gydytojos nuomone, plaukų retėjimą gali paskatinti maisto pramonėje naudojami augimo hormonai.

„To negaliu konstatuoti ir plačiau komentuoti, tik pastebėjau, kad labai atjaunėjo tokių pacienčių kontingentas. Plaukų retėjimas nebėra klimakterinio laikotarpio bėda, plaukai slenka ne tik moterims po nėštumo ir gimdymo. Kreipiasi ir visai jaunos, negimdžiusios moterys su retais plaukais ir ši tendencija tikrai linkusi aštrėti“, - DELFI konstatavo G. Šabūnienė.

Paklausta, kiek tam įtakos gali turėti plaukų dažymas ir ankstyvas kitų cheminių medžiagų naudojimas, gydytoja sakė kol kas nemačiusi tai įrodančių mokslinių duomenų.

„Dažas lieka ant odos, neprasiskverbia pro jos barjerą ir neturėtų lemti plaukų retėjimo bei slinkimo. Bent dabar manoma, kad išoriškai naudojama kosmetika negali turėti įtakos plauko šaknims, tačiau po kelerių metų nuomonė gali ir pasikeisti“, - sakė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (654)