Tai sukelia diskomfortą: nuolatinis troškulys, sunku kramtyti ir kalbėti. Be to, burnos sausumas gali turėti įtakos burnos sveikatai.

Pagrindinės kserostomijos priežastys yra medikamentai, chemoterapija ir menopauzė, praneša dailymail.co.uk.

Žvelgdama į minią veidų, Cheryl McBroom pajuto kylantį nerimą. Patyrusiai dantų higienistei, įpratusiai skaityti paskaitas šia tema, užduotis turėjo būti gana paprasta. Tačiau dėl alinančio sveikatos nusiskundimo ji abejojo, ar įpusės savo kalbą, jau nekalbant apie jos pabaigimą. „Man tenka daug viešai kalbėti, tačiau natūraliai kilo nerimas pagalvojus apie kalbėjimą prieš septynias dešimtis žmonių.

Nervinantis burna išdžiūva, o mano atveju ši problema dvigubai aktualesnė, nes mane kankina siaubingas burnos sausumas, - prisipažįsta 51 metų moteris iš Jorko. - Visą paskaitą turėjau gerti vandenį, kad galėčiau kalbėti toliau. Tai buvo labai nepatogu“.

Sausos burnos problema moters gyvenime atsirado prieš ketverius metus. Nuo to laiko sunku atlikti kai kurias paprastas kasdienines užduotis.
„Buvau išėjusi su drauge, valgiau patiekalą su kariu ir kai kitą dieną nubudau, burna buvo išdžiuvusi. Dienos bėgyje tik dar labiau pablogėjo, jaučiau tai dar kelias savaites“, - prisimena Ch. McBroom.

Sportuodama moteris privalo nuolat gurkšnoti vandenį iš butelio, nes gerklė akimirksniu perdžiūdavo taip, kad net skaudėjo. Dėl seilių trūkumo teko netgi keisti valgymo įpročius. „Negalėjau valgyti nieko sauso, pavyzdžiui, teko atsisakyti vištienos džiuvėsėliuose, nes negalėjau jos nuryti. Noriu rinktis švelnesnį, šaltą maistą – ledus, melioną, želę ar jogurtus“, - pasakoja britė.

Moteris tvirtina pastebėjusi, kad kartais negali ištarti tam tikrų žodžių. Ypač vengia ilgų žodžių su „s“ garsu, todėl ieško sinonimų, kuriuos lengviau ištarti. Burnos sausumas turi įtakos ir miego kokybei – ji per naktį nubunda keturis-penkis kartus, nes lūpos būna tiesiog sukepusios.

Nors jokios akivaizdžios burnos sausumo priežasties nebuvo, Ch. McBroom numanė, kad tai galėtų būti susiję su menopauze, kuri moteriai prasidėjo sulaukus 47 metų.

„Iki tol vieninteliai tikri menopauzės simptomai buvo karščio priepuoliai. Jie ištikdavo staiga ir dažnai, todėl dažnai neužmigdavau naktimis. Kartais dirbant su pacientu staiga užeidavo karščio banga, suprakaituodavo pirštinėmis apmautos rankos – tai buvo siaubinga, - prisimena ji. - Pamaniau, kad burna gali džiūti dėl to, jog jos sienelės dėl estrogeno stygiaus išsausėja“.

Mėnesį pakentėjusi Cheryl nužingsniavo pas savo gydytoją, kuris skyrė visą eilę medikamentų: dirbtines seiles atstojantį gelį, citrininius saldainius be cukraus, kurie turėtų stimuliuoti seilių liaukas, ir panašiai. Tačiau visos tos priemonės moteriai mažai tepadėjo, kaip ir pakaitinė hormonų terapija. Tad praėjus metams nuo tada, kai atsirado ši problema, moteris buvo nusiųsta pas Jorko ligoninės Žandikaulių skyriaus galvos ir kaklo specialistą.

„Gydytojas pabaksnojo mano seilių liaukas ir padarė išvadą, kad jos gamina seiles, nors ir silpniau, tačiau mano atvejis nebuvo blogiausias, - toliau pasakoja. - Jis man skyrė purškalą, kurį turėjau purkšti į burną, tačiau pasakė daugiau man negalintis niekuo padėti“.

Ši nemaloni problema yra ganėtinai dažna. Manoma, kad apie 13 procentų žmonių jaučia nemalonų sausumą burnoje, kuris vadinamas kserostomija. Tačiau naujausio tyrimo, kuriame dalyvavo 422 dantų gydytojai, duomenimis, skaičiai gali būti dar įspūdingesni – sausa burna skundžiasi kas penktas pacientas.

„Dauguma žmonių ilgus metus kankinasi dėl sausumo burnoje, nes jie nežino, kiek tų seilių turėtų būti, - aiškina burnos medicinos specialistė Pepe Shirlaw iš „Guy's & St Thomas'“ ligoninės Londone. - Jie mano, jog tai yra natūralus senėjimo požymis, be to, nesilanko pakankamai reguliariai pasitikrinti pas dantistą“.

Burnos sausumas ne tik kelia nemalonius pojūčius – nuolatinį troškulį, sunkumus kramtant, nuryjant ar net kalbant – bet ir gali turėti įtakos burnos sveikatai.

Profesorius Andrew Ederis iš Londono universitetinio koledžo teigia, jog seilės padeda apsaugoti dantis nuo apnašų, dantenų ligų, dantų ėduonies bei infekcijų. Jis tikina, kad esant labai sausai burnai, visų šių išvardytų negalavimų rizika stipriai išauga.

Viena esminių burnos sausumo priežasčių – medikamentai. Yra žinoma daugiau nei 1800 medikamentų, prie kurių šalutinio poveikio priskiriamas ir burnos išsausėjimas. „Tai antidepresantai, vaistai nuo spazmų bei morfijus, taip pat kai kurie vaistai nuo opos bei antihistaminiai medikamentai“, - aiškina P. Shirlaw.

Sausumas burnoje taip pat gali kankinti ir vėžiu sergančius asmenis, kuriems buvo taikytas chemoterapijos kursas arba radiotarepija, nes radiacija gali tiesiogiai pakenkti seilių liaukoms.

Dar viena priežastis – Sjogreno sindromas. Tai autoimuninė liga, kuria serga iki 4 procentų suaugusiųjų. Sergant ja imuninė sistema atakuoja organizmo skysčius, tokius kaip ašaros ir seilės, gaminančias liaukas.
Tačiau jeigu burnos sausumas nėra seilių liaukų ligos ar medikamentų vartojimo pasekmė, dažniausia to priežastis – menopauzė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)