Mokslininkai vis dar negali atsakyti, kodėl mes sapnuojame, ir šis klausimas kelia audringas diskusijas. Kol kas žinoma tiek, jog dauguma mūsų per naktį sapnuoja nuo keturių iki šešių kartų, tačiau mes prisimename tik du ar tris sapnus per savaitę.

Taip yra dėl to, jog sapną prisimename tik tuo atveju, jei prabundame jo viduryje. Jei pasibaigus sapnui miegame toliau, jis amžiams nugrimzta į užmarštį.

Moterys sapnus prisimena dažniau negu vyrai – veikiausiai dėl to, kad miega ne taip kietai.

Žmonės nesapnuoja visą naktį. Smegenys sapnus pradeda kurti tik tuomet, kai žmogaus miegas pereina į tam tikrą miego fazę, vadinamą greito akių judėjimo (rapid-eye movement, REM) miegu.

Kadangi miegas šios fazės metu nebūna gilus, sapnuodami dažnai prabundame.

Į šią miego fazę pereinama maždaug keturis kartus per naktį, o pirmoji iš jų prasideda maždaug po 90 minučių, kai užsnūstame.

Taigi kokia naujausia nuomonė apie sapnus ir jų reikšmę? Ar sapnuojate daugiau negu įprastai, ar jus lanko košmarai, ar keistai ryškūs sapnai, svetainė dailymail.co.uk siūlo pažiūrėti, ką tai gali atskleisti apie jūsų sveikatą.

Galimos priežastys: beta blokatoriai, širdies ligos, migrena ar miego stoka.

Beta blokatoriai - vaistai nuo aukšto kraujospūdžio - liūdnai garsėja kaip sukeliantys „ganėtinai bjaurius spanus“, sako miego ekspertas, profesorius Jimas Horne iš Lafboro universiteto.

Šie plačiai vartojami medikamentai padeda išplėsti kraujagysles, bet ekspertai mano, kad jie netiesiogiai pakoreguoja ir tam tikrų smegenų cheminių medžiagų pusiausvyrą. Tai savo ruožtu gali skatinti košmarus.

Baisūs sapnai gali būti susiję ir su silpna širdimi, rodo daugiau kaip 6 tūkst. žmonių tyrimas, paskelbtas Nyderlandų medicinos žurnale. Jis parodė, kad širdies ritmo sutrikimai košmarų tikimybę padidina tris kartus, o skausmas krūtinėje – net septynis kartus.

Taip gali būti dėl to, kad širdies ligomis sergantys žmonės dažniau patiria kvėpavimo sunkumų, todėl smegenys gauna mažiau deguonies.

Košmarai gali perspėti ir dėl gresiančios migrenos. Šie kankinantys skausmai gali prasidėti naktį, ir viena 37 pacientų studija parodė, kad prieš juos dažnai regimi blogi sapnai, paprastai susiję su pykčiu ir agresija. Anot vienos teorijos, šie skausmai sukelia tam tikrus pokyčius smegenyse.

Tačiau košmarus gali paskatinti ir paprasčiausias miego trūkumas. Pernelyg mažai miegant gali ištikti miego paralyžius. Kuriuo nors gyvenimo metu jis pasireiškia vienam iš 20 žmonių, sako miego ekspertas, mokslų daktaras Nicholasas Oscroftas iš Papvorto ligoninės Kembridže.

Ištikus tokiai būklei, žmogus kelias sekundes negali judėti. Miego paralyžių sukelia mūsų raumenis kontroliuojančios sistemos disfunkcija (sapnuojant mūsų raumenų judėjimas blokuojamas, kad nejudėtume ir nesusižalotume).

Maža to, miego paralyžiaus ištiktas žmogus dažnai patiria jausmą, jog kambaryje kažkas yra, ar kad kažkas spaudžia jam krūtinę.

Laimei, tai tetrunka vieną ar dvi minutes, bet to pakanka, kad žmogus išsigąstų.

Sapnai

Galimos priežastys: naktį pernelyg karšta ar šalta, hormonai, lėtinis skausmas ar bandymas atprasti nuo antidepresantų.

Kai naktį būna pernelyg karšta ar šalta, sapnuojama daugiau, sako profesorius J. Horne.

„Kuo labiau trikdomas jūsų miegas – veikiausiai dėl karščio ar šalčio – tuo daugiau tikimybės, jog sapnuodami prabusite. Tai reiškia, kad savo sapnus prisiminsite“, - aiškina jis.

Ekspertai rekomenduoja miegamajame palaikyti 18 laipsnių šilumos temperatūrą. Dėl tos pačios priežasties moterims daugiau sapnų gali sukelti ir hormoniniai svyravimai.

„Kai kurios moterys sako, kad per mėnesines jos daugiau sapnuoja, - pažymi J. Horne. – Gali būti, jog kai kurioms moterims pilvo pūtimas ar mėnesinių skausmas sukelia nepatogumų, todėl jos dažniau prabunda“. Žmonės naktimis gali prabusti ir dėl nemigos bei skausmo, todėl jie taip pat dažniau prisimins savo sapnus.

N. Oscroftas priduria, kad kelias naktis neišsimiegojus, taip pat galima tikėtis ryškių sapnų antplūdžio.

Mažai miegant, pavyzdžiui, nuo keturių iki šešių valandų, mūsų smegenys negauna įprasto REM miego kiekio. Tai reiškia, kad susidaro savotiška „skola“. Ją tenka padengti jau pačią pirmąją naktį, kai turime galimybę gerai išsimiegoti, todėl sapnų miego fazės būna ilgesnės.

Dažni spanai gali lankyti ir nustojus vartoti antidepresantus, nes dauguma šių vaistų trumpina greito akių judėjimo fazę, sako N. Oscroftas.

Galimos priežastys: Alzheimerio arba Parkinsono ligos.

Stresiniai sapnai, pavyzdžiui, sapnavimas, kad jus puola arba jus persekioja, gali būti ankstyvas tokių psichinių ligų kaip Alzheimerio ar Parkinsono ligos požymis, teigia N. Oscroftas.

Žmonės, kurie per sapnus blaškosi, gali kentėti nuo elgesio sutrikimo REM miego metu. Manoma, kad jį sukelia pažeidimai smegenų dalyje, kuri kontroliuoja mūsų sapnų „saugiklius“, paprastai neleidžiančius atkartoti sapnų savo veiksmais.

Ši būklė sukelia labai neramius sapnus, pavyzdžiui, jog kažkas mus vejasi ar puola. Tai skatina miegantį žmogų blaškytis ir spardytis. Kartais jis susižaloja pats arba užgauna savo partnerį.

Tai labai ryškus Alzheimerio ir panašių ligų ženklas, kartais galintis pasireikšti net prieš dešimt metų, kol atsiras tokie simptomai kaip atminties praradimas.

„Tai gali būti pats pirmasis simptomas, - sako N. Oscroftas. – Tokius žmones perspėju stebėti ir ieškoti kitų neurologinių ligų ženklų, pavyzdžiui, rankų drebėjimo ir susilpnėjusios atminties, nes tuomet jie galės anksčiau pradėti gydymą“.

Sapnai

Galimos priežastys: riebus maistas, antsvoris, stresas ar depresija.

Riebus ir sunkus maistas ilgiau guli skrandyje, sako profesorius J. Horne`as. Tai sukelia spaudimą vožtuvui tarp skrandžio ir stemplės ir gali paskatinti rėmenį, kai maistas ir skrandžio rūgštys patenka į stemplę.

Paprastai taip nutinka pirmosiomis miego valandomis, todėl žmogus gali prabusti vidury nakties bei sapnų fazėje.

Tikėtina, kad jis kosės ar springčios, nes rūgštis degins gerklę.

Skrandžio refliuksas dažniau kankina antsvorio turinčius žmones, nes papildomi kilogramai spaudžia skrandžio vožtuvą ir jį silpnina. Tai lemia, kad tokie žmonės dažniau naktį prabunda.

Depresija sergantys ar stiprų stresą patiriantys žmonės anksčiau pereina į sapnų miego etapą, todėl sapnai juos aplanko anksčiau, sako J. Horne. Kodėl taip yra, gydytojai nežino.

Sapnai


Galimos priežastys: alkoholis, infekcija, vaistai nuo maliarijos ar menopauzė.

Vėlų vakarą vartotas alkoholis sukelia itin įsimintinus sapnus, sako J. Horne.

„Jei žmogus nemažai išgėrė, paryčiais jį gali aplankyti ryškūs, išraiškingi sapnai. Taip yra dėl to, jog artėjant rytui alkoholio poveikis nusilpsta. Tai kažkaip suaktyvina chemines smegenų medžiagas, kurios gali paskatinti keistus sapnus“, - teigia jis.

Infekcijos taip pat gali paskatinti keistus sapnus, sukeldamos siurrealistinį snaudulį ar būklę, tarsi būtum pusiau prabudęs, tvirtina neurologas Patrickas McNamara iš Bostono universiteto Medicinos fakulteto.

Kai mūsų organizmą puola mikrobai, imuninei sistemai tenka mobilizuoti visas galias, kad juos įveiktų. Miegas yra naudingas, nes gilaus miego fazė, vadinama lėtųjų bangų miegu, suaktyvina mūsų apsaugą.

„Bet kokia infekcija padidina lėtųjų bangų miego kiekį“, - sako P. McNamara.
Tačiau tai nukelia momentą, kuomet žmogus pereina į sapnų miego fazę. Taigi sapnų miegas prasideda vėlai ir gali pamažu virsti sąmoninga būkle, priduria jis. Tai sukelia ryškius sapnus ir keistas haliucinacijas.

Ryškius sapnus gali pakurstyti ir medikamentai.

„Daug pacientų pastebi, kad vartojant antibiotikus lanko ryškūs sapnai, bet nežinau jokių tyrimų, kurie tai būtų analizavę. Tačiau gerai žinoma, kad vaistas nuo maliarijos - meflokinas – tikrai skatina „epinius spanus“ – ilgas istorijas su daugybe spalvų ir neįprastais veikėjais ar keistais monstrais“, - teigė P. McNamara.

Anot vienos versijos, šie vaistai sutrikdo smegenų medžiagos acetilcholino, atliekančio svarbų vaidmenį kontroliuojant mūsų spanus, kiekį.

Daugelis moterų ryškius sapnus regi per menopauzę, pažymi J. Horne`as. Taip gali būti dėl svyruojančio hormonų kiekio.


Galima priežastis: padidėjęs kūrybiškumas.

Erotinio pobūdžio sapnai būdingi bet kokio amžiaus žmonėms, bet senstant dažnėja. Itin daug tokių sapnų sapnuoja žmonės virš 60 metų, teigia psichologas Ianas Wallace.

„Daug mano pacientų virš 60 ar 70 metų prisipažįsta sapnuojantys tokius sapnus. Įdomu tai, kad jie visai nesusiję su seksualiniu gyvenimu ir tiesiog reiškia padidėjusį kūrybiškumą“, - sakė jis.

Išėję į pensiją žmonės dažnai imasi naujos veiklos. Tai gali paaiškinti, kodėl jų amžiuje pagausėja erotinių sapnų.

Sapnai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)