Maždaug pusė amerikiečių kasmet suserga bakterijų Clostridium difficile (C-diff) sukelta infekcija, rašo bigstory.ap.org. Maždaug 14 tūkst. iš jų miršta. Šios bakterijos sukelia pykinimą, skausmus ir viduriavimą. Simptomai kartais gali būti tokie sunkūs, jog žmogus tampa bejėgis. Labai stiprūs ir brangūs antibiotikai gali įveikti C-diff bakterijas, bet tuo pačiu sunaikina ir gerąsias žarnynas bakterijas, kurios saugo nuo kitų infekcijų.

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad žarnyno turinio transplantacijos, kurių metu ligoniams suleidžiamos sveiko donoro fekalijos, gali atstatyti šią pusiausvyrą. Tačiau tokios procedūros yra brangios ir atliekamos per kolonoskopiją ar gerklės vamzdelius. Gydytojai mėgino naudoti ir klizmas, tačiau jos ne visada pasiteisindavo.

Svetainėje „YouTube“ netgi galima aptikti įrašų, kaip tokią procedūrą pasidaryti namie, naudojant klizmas. Vienas tyrimas, paskelbtas medicininiame žurnale, išanalizavo kelis tokius „pasidaryk pats“ atvejus ir padarė išvadą, kad jie yra saugūs ir gana efektyvūs.

Kalgario universiteto infekcinių ligų specialistas, daktaras Thomasas Louie patarė imtis geresnio metodo – vienkartinio ir individualiai pritaikyto gydymo.

Donoro žarnyno turinys, paprastai paimtas iš giminaičio, laboratorijoje apdorojamas taip, kad iš jo būtų pašalintas maistas ir išgautos bakterijos. Išvalytas turinys supilstomas į trimis sluoksniais dengtas gelines kapsules, kurios ištirpsta tik pasiekusios žarnyną.

„Nelieka jokių išmatų – tik išmatų bakterijos. Šie žmonės nepraryja š***“, - patikino Th. Louie, pridurdamas, jog kapsulės neturi ir blogo kvapo, nes jų turinys pasklinda tik žarnyne.

Prieš tokį gydymą pacientai turi gerti antibiotikus, kurie užmuša C-diff bakterijas. Ryte prieš pradedant gydymą, ligoniui padaroma klizma, kad „naujos bakterijos išsaugotų nepriekaištingą reputaciją“.

Tuomet pacientui per vieną kartą reikia išgerti nuo 24 iki 34 kapsulių. Jos pasiekia žarnyną ir pasėja jame gerąsias bakterijas.

Th. Louie praėjusį ketvirtadienį per infekcinių ligų konferenciją „IDWeek“ San Franciske teigė, kad tokiu būdu jau buvo išgydyti 27 pacientai. Jie visi po keturis kartus sirgo C-diff infekcija, tačiau sugėrus piliules liga neatsinaujino.

69 metų buvusi slaugės padėjėja Margaret Corbin iš Kalgario pasakojo apie C-diff infekcijų keliamą kančias.

„Ji tęsėsi dvejus metus. Tai buvo siaubinga. Maniau, kad mirsiu. Negalėdavau nieko valgyti. Kai tik ko nors užkąsdavau ar atsigerdavau, turėdavau bėgti į tualetą. Niekur negalėdavau išeiti, todėl nuolat tūnodavau namie“, - sakė ji.

Prieš dvejus metus ji sugėrė Th. Louie iš jos dukters žarnyno turinio paruoštas piliules ir nuo tada jaučiasi puikiai.

Mokslų daktaras Curtisas Donskey iš Klivlando veteranų reikalų medicinos centro, atliekantis išmatų transplantacijas per kolonoskopiją, liaupsino naująjį metodą.

„Daktaro Th. Louie prieiga yra visiškai nauja – niekas iki šiol to nedarė, - sakė jis. – Tikiuosi, kad šis paruošimo metodas palengvins šias procedūras tiek pacientams, tiek medikams“.

Kol kas piliulės turi būti paruošiamos šviežiai kiekvienam pacientui, nes kambario temperatūroje jos gali ištirpti – vandeningas turinys gali ištirpinti gelinį apvalkalą. Minesotos gydytojai tyrinėja galimybes žarnyno turinį užšaldyti, kad jį būtų galima saugoti ir gabenti.

„Galima turėti universalų donorą Minesotoje, kuris teiktų žarnyno turinį transplantacijoms Floridoje. Štai kokia kryptimi mes norime judėti“, - sakė C. Donskey.

Kiti mokslininkai mėgina nustatyti, kurios bakterijos geriausiai kovoja su C-diff. Jas būtų galima išauginti laboratorijose ir sugirdyti pacientams, užuot persodinus visą bakterijų įvairovę iš žarnyno.

Mūsų tikslas yra „gerti jas tarsi probiotikus piliulių forma“, - pažymėjo C. Donskey.

Th. Louie mano, kad „išmatų“ piliulės galėtų padėti ir nuo kitų ligų kenčiantiems pacientams, pavyzdžiui, ligoninėse gulintiems ligoniams, kurie yra pažeidžiami antibiotikams atsparių bakterijų.

„Taigi tokias piliules medicinoje būtų galima plačiai pritaikyti. Tai susiję ne tik su C-diff“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)