Sautamptono universiteto mokslininkų komanda išnagrinėjo daugelio asmenų sveikatos būklės aprašymus ir padarė išvadą, kad antidepresantai ir antrojo tipo diabetas susiję, informuoja BBC.

Tiesa, nebuvo įrodymų, kad antidepresantai sukelia diabetą. Viena iš teorijų – kad antidepresantus vartojantys asmenys sustorėja, o antsvoris padidina diabeto riziką. Taip pat gali būti, kad vaistai išbalansuoja cukraus lygį kraujyje.

Mokslininkai išnagrinėjo 22 tyrimus ir, pasirodo, nė vieni antidepresantai tiesiogiai nesukelia cukrinio diabeto.

Tyrimui vadovavęs profesorius Richardas Holtas teigia, jog reikalingi išsamesni tyrimai.
Visgi tyrėjai pataria gydytojams, skiriantiems antidepresantų, atidžiau ištirti pacientus, jei matyti pirmieji cukrinio diabeto požymiai.

Pavyzdžiui, vien Didžiojoje Britanijoje kasmet išrašoma apie 46 mln. receptų antidepresantams.

Profesoriaus R. Holto teigimu, diabetas lengvai diagnozuojamas atlikus kraujo tyrimą, tad medikai būtinai turėtų jį skirti. „Nuo diabeto apsaugo mitybos koregavimas ir fizinis aktyvumas. Be to, judėjimas sveika ir psichikai, tad apie gyvenimo pokyčius vertėtų pagalvoti dėl dviejų priežasčių“, – teigė profesorius.

Jungtinėje Karalystėje cukriniu diabetu kasmet suserga apie 3 mln. žmonių, daugumai diagnozuojamas antrojo tipo cukrinis diabetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)