Likusios vakcinos įstaigas pasieks spalio mėnesį. Taigi šiais metais gerokai anksčiau nei įprastai Lietuva tinkamai pasirengė atremti kasmet užplūstančią gripo epidemiją.

Šiemet gripo vakcinas pavyko nupirkti anksčiau – sutartis su sezoninės gripo vakcinos tiekėju buvo pasirašyta dar liepos pradžioje, vos tik pasibaigus viešųjų pirkimų konkursui. Be to, šiais metais VLK jas įsigijo pigiau. Iš viso buvo nupirkta 100 tūkst. dozių gripo vakcinų, kuriomis bus galima paskiepyti 100 tūkst. žmonių.

Minėtomis vakcinomis nemokamai bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, kuriems susirgti gripu yra didžiausia tikimybė. Rizikos grupei priklauso: sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščios moterys, pensinio amžiaus asmenys, slaugos ir globos įstaigose gyvenantys žmonės bei asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais pacientais.

Išvardyti asmenys jau dabar gali teirautis savo šeimos gydytojo apie galimybę pasiskiepyti. Šeimos gydytojas juos nukreips pas skiepijantį gydytoją specialistą arba į vakcinacijos kabinetą, kur teikiamos šios paslaugos.

Sezoninio gripo vakcinos bus išdalintos 506 Lietuvos gydymo įstaigoms, kurios siūlys savo pacientams pasiskiepyti nuo gripo.

VLK nupirktos gripo vakcinos galioja vienerius metus, taigi, jos galios net ir pasibaigus kitų metų pavasariui, kol dar yra reali rizika susirgti gripu. Taip yra todėl, nes gripo vakcinos sudėtis priklauso nuo gripo viruso tipo, kurio tikimasi sulaukti. Nupirktosios gripo vakcinos yra sukurtos pagal būtent šiais metais prognozuojamo gripo požymius.

Ankstesniais metais dėl įvairių biurokratinių trukdžių sezoninio gripo vakcinų pirkimas užtrukdavo gerokai ilgiau, o vakcinos gydymo įstaigas pasiekdavo gripo epidemijai jau įsisiūbavus. Tuomet skiepytis nebūdavo efektyvu. VLK siekė, kad tokia situacija nepasikartotų ir šiemet stengėsi kuo anksčiau aprūpinti gydymo įstaigas vakcinomis, ką ir pavyko sėkmingai padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)