Parlamentarė pabrėžė, jog trečią kadenciją mėgina tempti Lietuvą iš atsilikimo liūno, tačiau nesėkmingai: mūsų valstybėje nėra lytinės reprodukcinės sveikatos politikos strategijos ir įstatymų.

„Kiekvienoje Seimo kadencijoje atsiranda konservatyviai mąstančių žmonių, kurie tampo piliečių nervus įstatymų projektais-atgyvenomis, ir grasindami uždrausti moters teisę planuoti nėštumą, grasindami uždrausti abortą“, - pabrėžė M. A. Povilionienė.

Jos žodžiais, jaunimas ugdomas paklusnumu bažnyčios kryžiui ir gąsdinamas lytinės tapatybės šmėkla, nors reikėtų aiškinti, kad lytinis tapatumas yra asmenybės dalis, o lytiškumą reikia gerbti.

„Lietuva velkasi Europos Sąjungos uodegoje, nes reprodukcinės sveikatos srityje pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus“, - pabrėžė M. A. Pavilionienė.

Atsilieka nuo Rusijos ir Baltarusijos

Jungtinių Tautų duomenimis, pagal šiuolaikinės kontracepcijos paplitimą Lietuva atsilieka ne tik nuo išsivysčiusių šalių, bet ir nuo Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano, kitų.

Kaip spaudos konferencijoje teigė Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijai vadovaujanti gydytoja ginekologė Esmeralda Kuliešytė, pas mus kur kas dažniau, nei moderni kontracepcija, naudojami tradiciniai šeimos planavimo būdai: nutrauktas lytinis aktas, temperatūros matavimas, vaisingų dienų skaičiavimas.

Vyrai mano, kad moterys atsakingos už neplanuotą nėštumą, o moterys mano, kad apsaugoti moterį nuo neplanuoto nėštumo - vyro pareiga.

E. Kuliešytė atkreipė dėmesį, jog pagal modernios kontracepcijos vartojimą, prieinamumą ir reprodukcinės sveikatos politikos įgyvendinimą pirmauja Vokietija, Nyderlandai ir Prancūzija, o Italija, Čekija ir Lietuva užima žemiausią vietą.

„Lietuvoje šiek tiek geresnė situacija tik su moterų įgalinimu, nors tai tiesiogiai nesusiję su kontracepcija“, - pastebėjo gydytoja ginekologė.

Pasak E. Kuliešytės pristatyto tyrimo, išsamią reprodukcinės sveikatos ir teisių strategiją vykdo tik Vokietija, Nyderlandai ir Prancūzija, o Lietuvoje tokios strategijos apskritai nėra. Mūsų šalyje nevykdomos informacinės programos apie kontracepciją, jos prieinamumą, moderni kontracepcija nekompensuojama, o kai kurie kontracepcijos būdai - neprieinami: nėra implantų, injekcijų, neįteisinta savanoriška sterilizacija.

Didžiausiu pašaliniu poveikiu vadina baimę

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose dirbantis gydytojas, Kontraceptologijos draugijos narys Vytautas Klimas pabrėžė, jog efektyvi kontracepcija gelbsti gyvybes, nes net tokioje šalyje, kaip JAV, kas antras pastojimas yra neplanuotas ir nelauktas, o tai kelia daugiau problemų.

„PSO kasmet skaičiuoja su nėštumu susijusias moterų mirtis, kuris (skaičius - DELFI) sukasi apie pusę milijono. Dėl to našlaičiais tampa milijonas vaikų. Jeigu naudotų efektyvią kontracepciją, dauguma šių moterų liktų gyvos“, - pabrėžė specialistas.

Pasak jo, pasaulyje populiariausias modernios kontracepcijos būdas - 53 metus naudojamos ir nuolat tobulinamos kontraceptinės tabletės. Jas gydytojas vadino vienu geriausiai pasaulyje ištirtų vaistų.

„Kontraceptikai teikia ir nekontraceptinę nauda – sumažina menstruacinį kraujavimą, skausmingumą, gydo nuo spuogų, mažina padidėjusį kūno ir veido plaukuotumą, kai kurio vėžio riziką ir bendrai, naujausi tyrimai rodo, jog visų vėžių (riziką - DELFI) sumažina apie 12 proc.“, - hormoninius kontraceptikus gyrė Kontraceptologijos draugijos narys.

Pasak V. Klimo, tabletės labai plačiai naudojamos išsivysčiusiose šalyse, kai kuriose jas renkasi daugiau nei pusė nenorinčių pastoti vaisingo amžiaus moterų. Tuo tarpu Lietuvoje – keliolika kartų mažiau.

Svarstydamas, kodėl Lietuvos moterims ne prie širdies hormoninė kontracepcijos, gydytojas pripažino, kad jų bijo ne tik moterys, bet ir dalis gydytojų. „Populiariausias mitas – kad kontracepcija kenkia sveikatai“, - sakė spaudos konferencijos dalyvis.

Tačiau, gydytojo nuomone, už modernios kontracepcijos poveikį žymiai rizikingesnis neplanuotas nėštumas.

„Dažniausias ir sunkiausias hormoninės kontracepcijos pašalinis poveikis – baimė“, - sakė V. Klimas, pridurdama, jog daliai porų, ypač jaunų, moderni kontracepcija per brangi, skirtingai nei išsivysčiusiose šalyse, ji nekompensuojama, be to „didelė įtaką turi neigiamas klerikalų požiūris“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (975)