Paprastoji pūslelinė kankina maždaug kas penktą žmogų, tačiau iki šiol niekas nežinojo, kodėl žmonių atsparumas šią ligą sukeliančiam virusui skiriasi.

Edinburgo universiteto tyrėjai nustatė, kad pūsleline sergantiems žmonėms būdinga geno mutacija, kuri ir lemia tai, jog imuninė sistema nepajėgia kovoti su šia liga.

Paprastąją pūslelinę sukelia viruso „herpes simplex“ atmaina HSV-1. Nuo 80 iki 90 procentų žmonių yra užsikrėtę šiuo virusu, tačiau tik ketvirtadaliui jų minėta liga nuolat pasikartoja. Mokslininkai ištyrė tūkstančius genų, bandydami nustatyti tuos, kurie užkerta kelią viruso suaktyvėjimui, taigi, ir pūslelinės išsivystymui.

Buvo ištirti paprastąja pūsleline sergančių žmonių kraujo mėginiai ir nustatyta, kad vienas iš genų – IL28b – yra pakitęs. Ši genetinė mutacija reiškia, kad organizmas negali įjungti tinkamo imuninio atsako į virusą, kuris sukelia paprastąją pūslelinę.

Tas pats genas siejamas ir su hepatitu C sergančių žmonių organizmo reakcija į gydymą. Jeigu šis genas pakitęs, pacientų organizmai rečiau teigiamai reaguoja į gydymą. Šis ryšys yra dar vienas įrodymas, kad viena genetinė mutacija gali būti siejama su skirtingais virusais.

Tyrimą, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Plos Pathogens“, finansavo Medicinos mokslinių tyrimų tarybai, Biotechnologijos ir biologijos mokslų mokslinių tyrimų taryba, labdaros fondas „Wellcome Trust“ bei Europos Sąjunga.

Profesorius Juergenas Haasas iš Edinburgo universiteto Medicininių tyrimų skyriaus teigia: „Dauguma žmonių yra „herpes simplex“ viruso nešiotojai, tačiau iki šiol nežinojome, kodėl tik kai kuriems jų išsivysto paprastoji pūslelinė.

Žinant, kad polinkis sirgti šia virusine liga susijęs su žmonių genais, sustiprina būtinybę moksliškai tirti ne tik pačių virusų evoliuciją, bet ir užkrėstųjų polinkį šiai infekcijai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)