Mokslininkai išsiaiškino, kad nutukę asmenys 81 proc. labiau linkę patirti epizodinę migreną nei turintys normalų svorį.

Kaip rašo „Daily Mail”, epizodinė migrena vargina didžiąją dalį asmenų, patiriančių stiprius galvos skausmus mažiau nei 15 dienų per mėnesį. Tuo tarpu kenčiantys nuo chroniškos migrenos jaučiasi prastai daugiau nei pusę mėnesio dienų.

Šis tyrimas atskleidė, kad svorio mažinimas ir mankšta galėtų padėti kenčiantiems nuo migrenos bei parodė, kad egzistuoja ryšys tarp šio susirgimo ir nutukimo, kuris yra stipresnis jaunesnių nei 50 m. asmenų tarpe.

„Ankstesni tyrimai atskleidė ryšį tarp kenčiančių nuo chroniškos migrenos bei nutukimo, tačiau nebuvo vieningos nuomonės, ar yra ryšys tarp nutukimo ir retesnių migrenos priepuolių”, - teigė mokslininkė Barbara Lee Peterlin iš Johnso Hopkinso viešosios sveikatos apsaugos mokyklos Baltimorėje.

“Nutukimas – tai rizikos faktorius, kuris gali būti mažinamas, o kadangi kai kurie vaistai gali didinti arba mažinti svorį, tai svarbu žmonėms, kenčiantiems nuo migrenos ir juos gydantiems medikams.”

Tyrime dalyvavo 3 862 asmenys, kurių amžiaus vidurkis – 47 metai. Jie buvo paprašyti užpildyti anketas, kur nurodė savo ūgį, svorį ir migrenos tipą.

1 044 tyrimo dalyviai buvo nutukę, o 188 buvo varginami retkarčiais pasirodančios ar epizodinės migrenos (14 ar mažiau migrenos priepuolių per mėnesį).

Nutukę asmenys buvo 81 proc. labiau linkę į epizodinę bet kokio dažnumo migreną, lyginant su sveiką svorį turinčiais asmenimis.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad gydytojai turi skatinti sveiką gyvenimo būdą žmonių, susiduriančių su epizodine migrena“, - teigė B. L. Peterlin.

“Reikia tolesnių tyrimų, kad būtų įvertinta, ar svorio mažinimo programos gali pasitarnauti turintiems viršsvorio ir nutukusiems asmenims, kenčiantiems nuo epizodinės migrenos.”

Šio tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad šis ryšys stipresnis tarp žmonių iki 50 metų, nes šioje amžiaus grupėje migrena paplitusi labiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)