Ji stengėsi elgtis taip, kad sprendžianti manytų pati dukra. Tačiau ginekologės gali pasakoti ne vieną kuriozinę istoriją, kaip elgiasi mamos, sužinojusios apie tai, kad jų dukra turėjo lytinių santykių.

Išbandymas mamos – ar išdrįs pasikalbėti apie seksą

„Apie intymius dalykus mes kalbame su dukra nuo mažens, tačiau šios kalbos niekada nebuvo proginės – esą dabar tu draugauji su vaikinu, todėl prisėskime ir pakalbėkime. Visi samprotavimai visada vykdavo teoriniame lygmenyje. Pavyzdžiui, kartą dukra paklausė, kada reikia eiti pas ginekologę. Aš jai paaiškinau, kad tai daryti reikėtų kartą per metus – nueiti galima net tada, kai nieko nėra, tiesiog pasikalbėti. Kažkada kalbėjome apie šeimą. Dukra išreiškė požiūrį, kad dabar šeimą kurti galima anksti, nes yra galimybių apsisaugoti nuo nėštumo. Taip pat apie intymius dalykus ji kalba per draugių pavyzdžius. Ji man papasakojo, kad jos draugė buvo išsigandusi, kad yra nėščia, todėl mama jai surado specialistą pasikonsultuoti dėl apsisaugojimo. Aš supratau, kad dukrai tai svarbu, todėl išreiškiau savo požiūrį, kad pritariu draugės motinos sprendimui.

Kai pastebėjau, kad į pasimatymus su draugu dukra eina sutrikusi, pradėjau klausinėti. Ji pati pasisakė, kad vaikinas ją spaudžia pradėti lytinius santykius, tačiau ji to nenorinti, nes šiuo metu jai svarbiausia pabaigti mokslus. Aš jai patariau įsiklausyti į save – ko ji pati norinti ir kas svarbu jai, o ne kitam žmogui. Galiausiai jie išsiskyrė. Dabar ji jau pilnametė, baigusi mokyklą ir turi kitą vaikiną, tačiau aš nežinau, ar jie bendrauja intymiai. Stengiuosi pajausti jos nuotaikas, tačiau nepamokslauti. Man svarbu, kad ji jaustųsi gyvenanti savo gyvenimą ir pati priimtų sprendimus. Aš tikiuosi, kad ji elgsis atsakingai. Priešingu atveju susidurs su pasekmėmis, kurias sukūrė pati“, - svarstė Sandra.

Šiuolaikinės mamos apie reakciją į savo vaikų lytinį gyvenimą kalba įvairiai. „Kai dukra pradėjo draugauti su vaikinu, aš jai vis sakydavau: „Kai nuspręsi, kad atėjo laikas, pasakyk. Nuvesiu pas ginekologę, kuri patars, kokius kontraceptikus vartoti, kaip elgtis. Ir aš, ir dukra sunkiai įsivaizdavome tą situaciją, kai ji man apie tai prisipažins, bet vieną dieną paprašė užregistruoti pas ginekologę“, - atviravo viena mama.

Kita prisiminė, kaip ji pati susirinko informaciją šia tema: „Mano mama buvo pakankamai drovi šia tema. Todėl mane švietė vyresnės draugės ir ankstyva patirtis. Pirmieji lytiniai santykiai buvo vos 14-kos. Tuomet pakankamai pasitikėjau tuo žmogumi ir iki šiol manau, kad tinkamesnio varianto pirmam kartui ir negalėjo būti. Mama apie tai sužinojo gana vėlai, nes pirma apie tai niekada neprabildavo, o jei ir pasakydavo, tik kažką panašaus į tai: „Prisidirbsi vaikų, susigadinsi gyvenimą“. Taip niekada ir nepasikalbėjome su ja“.

Dažna mama tikisi, kad jos vaikas bus protingas ir sulauks tinkamo laiko pradėti lytinį gyvenimą. „Aš pati dariau viską sąmoningai ir vėlai. Mano vyras pradėjo 16-kos. Jam tai buvo kaip žaidimas, jie patys nesuprato, ką daro, tačiau net iš pamokų bėgdavo, kad kartu pabūtų, kol tėvai negrįžo. Tikiuosi, kad mano sūnus pradės vėliau, nors kai pasižiūriu į dabartinius trylikamečius, tikiuosi, kad bent 16-kos sulauktų“, - atviravo dar viena mama.

Jai antrino „kolegė“: „Mes 13-14 metų dar su lėlėmis žaidėme, pirmas kartas buvo 18 metų, po beveik metų draugystės. Ik tol visada atsisakydavau, net kai pirmą kartą įsimylėjau ir man pasiūlė tai daryti, nors širdis smarkiau plakė, atsisakiau. Džiaugiuosi, kad neturiu dukters, nes bijočiau dėl jos. Su sūnumi gal paprasčiau, tačiau irgi tikiuosi, kad jis tai darys ne 13-14 metų“.

Ką labiausiai mamos nori sužinoti ginekologės kabinete

Žana Bumbulienė
Santariškių klinikų akušerei ginekologei doc. Žanai Bumbulienei neretai tenka atremti paauglių mamų klausimus. Pastarosios, atvedusios savo dukteris, nori sužinoti, ar jos turėjo lytinių santykių.

„Stengiuosi į šį klausimą neatsakinėti argumentuodama, kad tai ne medicininė problema, ir patariu tai išsiaiškinti tarpusavyje. Pačios mergaitės, kai liekame kabinete vienos, visada prisipažįsta, kaip yra iš tiesų. Vienos tai sako drovėdamosios, kitos – didžiuodamosios. Taip pat pasitaiko mamų, kurios baiminasi, kad dukra nėščia. Kartą man paskambino ir maldavo, kad palaukčiau po darbo, nes mergaitei dideli pilvo skausmai ir ją būtina apžiūrėti. Atvyko visa šeima. Tėvas palaukė už durų, o mama paaiškino sužinojusi, kad dukra turėjo nesaugių lytinių santykių. Tėvui jos nedrįso to pasakyti, bet pačios atlėkė sužinoti – nėščia ji ar ne. Tačiau dar galima kažką padaryti, jei santykiai buvo ne vėliau kaip prieš 5 dienas, kitu atveju belieka laukti mėnesinių. Nustatyti tokį ankstyvą nėštumą sudėtinga, nebent galima paskaičiuoti tikimybę. Tačiau kai pradėjau kalbėti apie tai, kad reikia kontracepcijos, jei jau pradėtas lytinis gyvenimas, ir mama, ir dukra nukirto, kad daugiau šito nebus. Nieko klausyti nenorėjo.

Būna ir tokių atvejų, kad mergaitė buvo vakarėlyje, jai kažko įpylė ir ji nieko neprisimena. Jos su mama abi ateina ir prašo pasakyti: buvo kažkas ar ne. Žinoma, mamoms sudėtinga priimti, kad dukra turi lytinių santykių. Visgi jos stengiasi suprasti, priimti faktą. Retai kada matau agresiją, kai mama ir dukra jau ateina susipykusios. Mamos prašo pagąsdinti, kas gali nutikti nuo lytinių santykių. Aš negąsdinu – tiesiog pasakau faktus: jei tu pradėjai lytinį gyvenimą, turi žinoti, kokia atsakomybė ir pavojai gresia. Pateikiu statistiką, problemas, bet rinktis, kaip gyvens, turi jos pačios“, - aiškino ginekologė.

Dar viena grupė mamų – kurios augina psichikos sutrikimų turinčias mergaites. Kai kurios jų turi padidėjusį lytinį potraukį, todėl mamos, žinodamos, kad paprašytos jos mielai duos sutikimą lytiniams santykiams, stengiasi jas apsaugoti ir ateina pasitarti dėl ilgalaikės kontracepcijos. Tačiau pačios mergaitės mamoms labai priešinasi, nes jos kaip tik nori pastoti ir turėti vaikų.

Išsigandusios mergaitės atlekia pas ginekologę dar prieš mėnesines

Didona Vilkinienė
Tuo tarpu pas Kauno Dainavos jaunimo centre dirbančią Didoną Vilkinienę nepilnametės dažniausiai ateina pačios. Mat čia jos gali pasikonsultuoti anonimiškai. Beje, pasak ginekologės, merginos dažnai mano, kad vienos pas ginekologą gali ateiti tik sulaukusios 18 metų. Tačiau pagal įstatymą su tėvais būtina ateiti iki 16 metų, o nuo 16 metų tėvai tik pageidautini. Aišku, kiekviena įstaiga nustato savo taisykles ir dažniausiai, nenorėdamos turėti bėdų, vienų nepilnamečių gali ir nepriimti.

„Mano nuomone, dabar merginos labiau išprususios ir apsiskaičiusios nei anksčiai. Informacijos dabar pilnas internetas, tik kitas klausimas, kiek ji teisinga ir patikima. Dauguma 17-19 metų merginų saugosi prezervatyvais, o kontraceptinių tablečių ateina koks vienas trečdalis. Vienos dėl to, kad turi pastovų vaikiną, kitos – dėl odos problemų. Pastarosios būna ypač tvirtai apsisprendusios gerti kontraceptikus. Tačiau labai daug merginų bijo geriamų kontraceptikų. Didžiausia baimė – priaugti svorio, nors dabar geriant tabletes daugiau 2 kg svoris nesvyruoja. Pastaruoju metu atsirado nauja baimė – merginos nerimauja, kad gali tapti nevaisingos ir ateityje nebeturėti vaikų. Ji atsiradusi todėl, kad žiniasklaidoje pasirodo nemažai straipsnių šia tema, taip kalba ir dalis gydytojų. Visgi mes turime remtis mokslo pagrįstais įrodymais, patvirtintais klinikiniais tyrimais, o mokslo nėra įrodyta, kad geriant kontraceptines tabletes vėliau sunku pastoti“, - savo požiūrio į kontracepciją neslėpė medikė.

Pasitarti dėl kontracepcijos jaunesnes mergaites pas ją kartais atveda ir mamos, kurios įtaria, kad dukra turi lytinių santykių. Mamos prisipažįsta sunkiai galinčios priimti faktą, kad jos dukterį su draugu sieja ne tik platoniški jausmai, tačiau neturinčios kitos išeities, kaip tik su juo susitaikyti ir apsaugoti dukterį nuo nepageidaujamo nėštumo. Pastarosios neretai mano, kad yra per jaunos pastoti.

„Pasitaiko atvejų, kai ateina pora – mergaitė su berniuku. Jeigu vaikinas jau užeina kartu į kabinetą, jis pasyviai nesėdi, o taip pat labai viskuo domisi, klausinėja, būna pasiskaitęs iš anksto. Vienos merginos atlekia, kai vėluoja mėnesinės. Tiesa, šiandien jau jos visos prieš tai nusiperka testą ir pasidaro, tačiau juo nepasitiki, ypač jei testas neigiamas, o mėnesinių nėra. Įdomiausia, kad jos darosi po du ar tris testus iš eilės, nors to visiškai nereikia. Man aiškina, kad norėjo dar kartą įsitikinti. Iš tiesų. Lytinių santykių turinčios mergaitės kiekvieną mėnesį gyvena mėnesinių laukimu.
Būna, kad iki mėnesinių dar likusios penkios dienos, bet jos pajaučia pykinimą ir atlekia pasikonsultuoti. Paprastai taip nutinka, jei jos žino turėjusios nesaugių lytinių santykių. Nuo tos baimės ir pykinti pradeda. Šios merginos yra tvirtai nusprendusios atsikratyti nėštumo kuo anksčiau, todėl ir ateina.

Žinoma, yra ir tokių, kurios pasiruošusios gimdyti. Jas nukreipiu į moterų konsultaciją. Kokia jų motyvacija? Man kužda nuojauta, kad jos tokiu būdu nori išlaikyti vaikiną. Jos nesvarsto apie aborto etiškumą, gyvybės nutraukimą. Šis motyvas dabar labai aktualus vyresnėms moterims – per 25 metų, o jaunos mergaitės tik nori likti su tuo vaikinu, nes joms atrodo, kad gyvenimas be jo neįmanomas. Ir tai, aišku, ne vienai sugadina gyvenimą“, - svarstė D. Vilkinienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1054)