Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė
primena, kad tie, kurie laukia protezuoti dantų, turėtų nuolat tikrinti savo pašto dėžutes.

„Kvietimai siunčiami registruotais laiškais, todėl atiduodami tik į gavėjų rankas. Jei pašto darbuotojas neranda namuose asmens, kuriam adresuotas laiškas, dėžutėje palieka informacinį lapelį su nurodymu atvykti į paštą. Lapelyje nenurodoma, iš kur ir koks šis pranešimas, tad žmonės kartais numoja į jį ranka ir į paštą neina. Registruoti laiškai grįžta atgal į ligonių kasą ir pakartotinai nebesiunčiami“, – „Sekundei“ aiškino S. Paulauskienė.

Per tris mėnesius nuo pranešimo išsiuntimo dienos nesikreipus dėl dantų protezavimo arba ligonių kasoje nepaprašius jį atidėti, ilgai eilėje buvęs ir pagaliau kvietimo sulaukęs žmogus išbraukiamas iš sąrašo. Vėl patekti į tą eilę jis gali tik užsiregistravęs iš naujo, gavęs paskutinį numerį.
Tokia tvarka papiktino panevėžietę Reginą. Paskambinusi į redakciją ji sakė, jog ligonių kasa neturėtų taip elgtis – iš karto braukti iš eilės, kurioje laukta ilgus metus.

„Taip neteisinga, reikėtų siųsti pranešimą dar kartą, ieškoti žmogaus, o ne iš karto jo atsikratyti“, – piktinosi moteris.

Panevėžietė baiminosi, kad po kelerių metų, kai jai bus išsiųstas kvietimas, gali nepastebėti pranešimo ir likti be dantų. Nedidelę pensiją gaunanti moteris neturi pinigų dantims susitvarkyti, tad kantriai laukia, kol pagalbos ranką išties valstybė.

Pinigus grąžina

Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja patikino, jog iš eilės braukiama ne iš karto, laukiama tris mėnesius, be to, žmonių bandoma ieškoti ir kitais būdais. Išbrauktųjų nėra daug. Pavyzdžiui, pirmąjį metų ketvirtį išsiuntus kvietimus, iš eilės nebuvo išbrauktas nė vienas panevėžietis.

S. Paulauskienė primena, kad iš sąrašo išbraukiami ir tuomet, jei siųsti kvietimai nepasiekia
adresato, grįžta dėl pasikeitusių gyventojų adresų.

„Protezavimo laukiantieji visuomet turėtų informuoti ligonių kasą apie pasikeitusį adresą“, – sako vedėja.

Nors iš sąrašo išbrauktieji ligonių kasos prašo vėl įtraukti juos į tą pačią eilę, to nėra galimybės. „Yra nustatyta tvarka ir jos laužyti negalima“, – teigė S. Paulauskienė.

Dalis eilės sulaukusių žmonių dantis jau būna susitvarkę savo lėšomis, tad jiems išmokamos kompensacijos.

„Čia vėl susiduriame su problema – reikia pervesti pinigus, o nėra kam. Jeigu gavėjo sąskaitos numeris pasikeitęs, bankas grąžina pinigus atgal į ligonių kasą. Bandome tų žmonių ieškoti, bet ne visada pavyksta rasti. Todėl kompensacijos laukiantieji turėtų nepamiršti pranešti ligonių kasai apie pasikeitusį sąskaitos numerį“, – kalbėjo Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja.

Ne visose įstaigose

Sulaukus eilės protezuoti dantis, įstaigą galima rinktis tik iš to sąrašo, kuris atsiunčiamas kartu su kvietimu. Dantis protezuosianti įstaiga turi būti sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa.
Nusprendusieji protezuoti dantis savo lėšomis gali kreiptis į bet kurią dantų protezavimo paslaugas teikiančią gydymo įstaigą, turinčią teisę teikti tokias paslaugas.

Panevėžio valstybinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Laura Nakrošienė primena, kad kai paslauga suteikiama, reikia nepamiršti paprašyti įstaigoje pinigų priėmimo kvito ir sąskaitos faktūros už dantų protezavimą.

Gautus dokumentus kartu su pranešimu apie asmens įtraukimą į laukiančiųjų protezuoti dantų sąrašą ir galiojančios savo banko sąskaitos numerį reikia pateikti ligonių kasai.

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos asmenims pagal faktines protezavimo išlaidas, bet ne daugiau nei nustatyta kompensuotina suma.

Laukiant protezuoti dantų asmens eilės numeris nekinta. Jis išlieka toks pat, koks buvo suteiktas asmenį įrašant į eilę. Mažėja tik laukiančiųjų prieš kiekvieną asmenį skaičius, nes kasmet vis didesnis būna paskutinio pakviestojo eilės numeris.

Faktai

Kvietimai protezuoti dantų išsiunčiami ne taip dažnai. Šiemet tai antras kartas. Planuojama, kad atvykti protezuoti dantų laukiantieji eilės dar bus kviečiami ketvirtąjį šių metų ketvirtį.
Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo gavus papildomų lėšų, antrąjį šių metų pusmetį gyventojų dantims protezuoti skirta tokia pat pinigų suma, kaip pirmąjį – beveik 2 milijonai litų.

Šiuo metu kompensuotina suma yra 1157 litai, vaikams skirta daugiau – 3560 litai.

Didesnė suma labai retais atvejais gali būti skiriama ir senatvės pensininkams bei dėl neįgalumo nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims.

Rugpjūčio mėnesį kvietimai išsiųsti 730 Panevėžio apskrities ir 450 Utenos apskrities gyventojų.
Iš viso 2013 metais Panevėžio teritorinės ligonių kasos veiklos zonos gyventojų dantims protezuoti skirta 3,96 milijono Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Rugpjūčio 1 dienos duomenimis, Panevėžio ir Utenos apskrityse protezuoti dantų laukia 25458 asmenys, iš jų 9247 – Panevėžio mieste, 3054 – Utenoje.

Panevėžio rajone laukia 2588, Rokiškio – 2143, Pasvalio – 1600, Biržų – 1546, Anykščių – 1243 gyventojai. Kituose rajonuose laukiančiųjų skaičius nesiekia tūkstančio.

Teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto turi senatvės pensininkai, neįgalūs asmenys (nedarbingi arba iš dalies darbingi) ir vaikai iki 18 metų.
Asmuo, pageidaujantis gauti dantų protezavimo paslaugas turi kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios yra prisirašęs, gydytoją odontologą

Žmogaus, kuris mirė nesulaukęs kompensacijos, teisė į kompensaciją pereina jo įpėdiniams.