Bandymai su gyvūnais, aprašyti žurnale „Nature Neuroscience“, parodė, kad pavartojus kokaino, pradeda vystytis struktūros, susijusios su mokymusi ir atmintimi, rašo bbc.co.uk.

Pelės, kurių smegenyse pokyčiai buvo didžiausi, jautė didesnį potraukį kokainui.

Ekspertai pavadino tai smegenų „priklausomybe nuo mokymosi“.

Mokslininkų komanda iš Kalifornijos universitetų Berklyje bei San Franciske tyrinėjo miniatiūrines smegenų ląstelių ataugas, vadinamas dendrito spygliukais. Jie atlieka svarbų vaidmenį formuojantis atminčiai.

Kokaino medžioklė

Vystantis priklausomybei, daug svarbos turi vieta ar aplinka, kur vartojami narkotikai.

Per minėtus eksperimentus pelėms buvo leidžiama laisvai lakstyti dviejose labai skirtingose patalpose – kiekviena iš jų turėjo specifinį kvapą ir paviršiaus tekstūrą.

Kai jos pasirinkdavo labiau patinkančią, kitoje patalpoje joms būdavo suleidžiama kokaino.

Mokslininkai tam tikru lazeriniu mikroskopu tyrinėjo gyvų pelių smegenis, stebėdami dendrito spygliukus.

Pelėms suleidus kokaino, atsirasdavo daugiau spygliukų, negu sušvirkštus vandens. Tai reiškia, kad narkotikų vartojimas skatino naujus atsiminimus.

Šis skirtumas būdavo ryškus pirmąsias dvi valandas nuo pirmosios dozės.

Psichologijos ir neurologijos profesorė Linda Wilbrecht iš Kalifornijos universiteto Berklyje sakė: „Mūsų nuotraukos pateikia aiškų įrodymą, kad kokainas skatina naujų spygliukų formavimąsi, ir kuo daugiau tokių spygliukų atsiranda, tuo daugiau pelės sužino apie narkotiką“.

„Tai atskleidžia galimą mechanizmą, kaip narkotikų vartojimas skatina tolesnį siekį gauti kvaišalų“.

„Šie narkotikų sukelti smegenų pokyčiai gali paaiškinti, kaip narkotikus vartojančio asmens sprendimuose pradeda dominuoti su kvaišalais susiję siganalai“, - teigė ji.

Komentuodamas šį tyrimą, mokslų daktaras Gerome`as Breenas iš Karaliaus koledžo Psichiatrijos instituto Londone BBC sakė: „Dendrito spygliukų vystymasis itin svarbus mokymuisi ir atminčiai“.

„Ši studija pateikia svarų supratimą, kaip atsiranda priklausomybė: ji parodo, kaip smegenys išmoksta priklausomybės“.

„Tačiau kol kas neaišku, ar tai padės plėtojant gydymo metodus“, - pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)