Užkrečiamų ligų ir AIDS centro atstovai DELFI patvirtino, kad mergina mirė nuo meningokokinės infekcijos. Tai parodė laboratoriniai tyrimai.

„Mūsų žiniomis, mergina susirgo Lietuvoje. Kadangi ligos forma buvo žaibinė, per parą žmogus mirė. Kur ji užsikrėtė, mes nežinome, kadangi neturime informacijos apie jos kelionės datas. Paprastai inkubacinis periodas trunka apie 5-10 dienų, o atskirais atvejais – ir iki 3 savaičių“, - pasakojo ULAC visuomenės sveikatos specialistė Greta Gargasienė.

Pasak pašnekovės, kai mergina atvyko į ligoninę, jau buvo pasireiškusi visa meningokokinės infekcijos simptomatika, kuri parodė, kad yra rimta, agresyvi ligos forma. Mat žaibinės formos atveju simptomai išryškėja per kelias valandas. Tai patvirtino ir tyrimas – ligą sukėlė grupės B infekcija, kuri paplitusi visoje Europoje. Lietuvoje tai taip pat dažniausias meningokokinės infekcijos sukėlėjas, taip pat jis sukelia daugiausiai žaibinių formų ir baigiasi mirtimi.

Afrikoje ir Azijoje labiau paplitęs meningokokas A ir C. Nuo šių rūšių infekcijos yra skiepai, tuo tarpu nuo meningokoko B pasiskiepyti negalima. Nors vakcina jau sukurta, tačiau rinkoje jos dar nėra, kadangi laukia ilgas gamybos procesas.

„Didžiausias žaibinės formos pavojus, kad atsiranda organų disfunkcija, kurios nebeįmanoma atstatyti. Taip pat galimos įvairios komplikacijos, pavyzdžiui, smegenų dangalų uždegimai. Jokie vaistai nebepadeda – žmogus nebeatsistato“, - teigė G. Gargasienė.

Niekuo negalėjo padėti medikai ir merginai. Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, į medikus mergina kreipėsi rugpjūčio 13 d. 3 val. 20 min., o jau 15 val. buvo konstatuota jos mirtis. „Neturime duomenų apie tai, kada pasireiškė pirmieji simptomai. Paprastai šią informaciją sužinome iš artimųjų, tačiau mergina Vilniuje buvo viena, be šeimos, mažai su kuo kontaktavo, tad mums buvo labai sunku surinkti visas žinias apie šį atvejį“, - pasakojo visuomenės sveikatos specialistė Simona Pyragytė.

Taip pat nėra žinomi žmonės, su kuriais studentė kontaktavo savo ligos pradžioje, tačiau jie turėtų 5-10 dienų ypač akylai stebėti savo sveikatą.

DELFI primena, kad meningokokinė infekcija gali pasireikšti dviem būdais. Pavojingiausia, kai ji pasireiškia staiga, progresuoja žaibišku greičiu ir gali būti mirtina. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė profesorė Auksė Mickienė teigia, kad tuomet, kai meningokokinė infekcija vystosi įprastu tempu, taikant gydymą antibiotikais ligonis gana greitai pasveiksta.

Žaibiškai besivystančią infekciją sunku diagnozuoti pačioje ligos pradžioje, nes tuomet ji praktiškai niekuo nesiskiria nuo paprasčiausio gripo: ligoniui staiga pakyla aukšta temperatūra, pradeda skaudėti raumenis ir sąnarius, galvą. Ryškiausias infekcijos simptomas – bėrimas ant kūno. Gydytoja A.Mickienė pataria ypatingą dėmesį atkreipti į kojas, šlaunis ir sėdmenis. Pastebėjus šį simptomą būtina kuo greičiau kreiptis į medikus, bet ir tokiu atveju panikuoti nereikia, nes liga yra išgydoma.

Lietuvoje yra galimybė pasiskiepyti nuo kai kurių infekcijos tipų, bet skiepai nėra privalomi, todėl valstybė jų nekompensuoja. Nuo B tipo meningokokinės infekcijos, kuri mūsų šalyje labiausiai paplitusi, iki šiol pasiskiepyti galimybių nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)