Šiuo metu gydytojai šią ligą diagnozuoja paprastais protinio guvumo testais. Tačiau Jungtinių Valstijų ekspertai mano, kad reikėtų pasitelkti ir veidų atpažinimo metodą, rašo bbc.co.uk.

Nedidelio tyrimo, paskelbto žurnale „Neurology“, metu šis testas padėjo nustatyti vieno tipo demencijos pradžią 30 pacientų.

Norint pažiūrėti, ar jis padeda diagnozuoti ir kitas šios ligos formas, reikia daugiau tyrimų, pažymi mokslininkai.

Šiaurės vakarų universiteto Čikagoje tyrėjai pastebėjo, kad žmonėms su pirmine progresuojančia afazija (PPA) – reta demencijos forma – sunkiau sekėsi atpažinti veidus iš juodai baltų 20-ies žymių žmonių atvaizdų, tarp kurių buvo Johnas F. Kennedy, Albertas Einsteinas ir Martinas Lutheris Kingas.

Už kiekvieną atpažintą veidą dalyviams buvo duodami taškai. Jeigu jie negalėdavo pasakyti žmogaus vardo ir pavardės, dalyviai buvo prašomi garsų asmenį identifikuoti apibūdinimais.

Palyginus su 27 demencija nesergančiais savanoriais, 30 pacientų su PPA žymių veidų testuose surinko mažai taškų.

Nors bėgant laikui pamiršti žmonių vardus ar veidus yra normalu, nesugebėjimas atpažinti tokios garsenybės kaip E. Presley rodo, jog tai susiję su rimtesnėmis priežastimis.

Peršvietus dalyvių su PPA smegenis, paaiškėjo, kad srityse, kurios dirba atpažįstant veidus, yra pradėję nykti smegenų audiniai.

Pagrindinė tyrimo autorė Tamar Gefen sakė, kad šį testą būtų pravartu pridėti prie kitų tyrimų, kuriais gydytojai diagnozuoja ankstyvąją demenciją.

Gydytojai tikrina pacientus, klausdami juos tokių klausimų kaip „Koks dabar mėnuo ir metų laikas?“.

„Šį metodą reikėtų įtraukti tarp silpnaprotystės testų. Demencija turi daug niuansų ir skirtumų, todėl būtų gerai naudoti skirtingus testus“, - sakė ji.

Veidų atpažinimo testą reikėtų parinkti individualiai. 45 metų žmogus veikiausiai neatpažins 4-ojo dešimtmečio kino žvaigždžių, o 80 metų sulaukęs pacientas, pavyzdžiui, gali nežinoti šiuolaikinių popmuzikos atlikėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)