„Laikinai“ amputuota kairioji Bethan Evans ranka buvo nuvežta į kitą ligoninę už 8 km, kur medikai golfo kamuoliuko dydžio auglį apšvitino didelėmis radiacijos dozėmis.

Tuomet 10 daktarų komanda Karališkojoje ortopedijos ligoninėje Birmingame nuo peties nupjautą ranką prisiuvo atgal, rašo dailymail.co.uk.

Bethan iš Poviso Velšpulo miesto 8 valandas trukusi operacija buvo atlikta praėjusių metų liepą, praėjus 6 mėnesiams nuo tada, kai jai buvo diagnozuota Ewingo sarkoma – retos formos kaulų ir audinių vėžys.

Nuo tada ji lankė fizioterapijos užsiėmimus, kad sustiprintų savo ranką, o kitą mėnesį jau turėtų grįžti į mokyklą.

Jos 37 metų motina Lynne, dirbanti mokytoja, pasakojo: „Prieš Kalėdas ji pasigavo kažkokį virusą. Ją išbėrė, o aš negalėjau numušti aukštos temperatūros. Gydytojai teigė, kad ją užpuolė virusas ir kad organizmas su juo kovoja. Ji prasirgo šešias savaites“.

„Tuomet kairiosios rankos viduryje iškilo guzas. Buvau tikra, kad tai ne kaulo lūžis ar kažkas panašaus, nes ji nieko nedarė“.

„Savo vyrui pasakiau, kad tai gali būti vėžys, o jis atsakė, jog kalbu nesąmones. Kai medikai nustatė, kad tai iš tikrųjų vėžys, abu apsikabinę vos pasiekėme automobilį. Buvau sugniuždyta“.

„Kai gydytojai pasakė, kad chirurgai amputuos jos ranką, o vėliau prisius atgal, mus ištiko šokas, negalėjome tuo patikėti. Tačiau jie teigė, kad tai vienintelis būdas pašalinti auglį“, - teigė Lynne.

Ewingo sarkoma Bethan buvo diagnozuota praėjusių metų sausio 30-ąją, kai mergaitei suėjo penkeri metai.

Prieš operaciją Bethan aštuonias savaites buvo gydoma chemoterapija ir radioterapija, kad 17 cm skersmens auglys susitrauktų.

Per operaciją Karališkosios ortopedijos ligoninės chirurgai amputavo ranką nuo peties, apdėjo ją ledukais ir nugabeno į Karalienės Elžbietos ligoninę Birmingame, kuri specializuojasi spindulinės terapijos srityje.

Gydytojų komanda apšvitino ranką didelėmis radiacijos dozėmis, kad žūtų visos vėžinės ląstelės, o tuomet pašalino auglį.

Po kelių valandų ranka vėl buvo įdėta tarp ledukų ir skubiai per visą miestą grąžinta į pirmąją ligoninę, kur buvo prisiūta atgal.

„Viskas vyko tarsi per miglą. Aš ir mano vyras sėdėjome greitosios pagalbos automobilyje prie Bethan rankos, kol ji buvo vežama per Birmingamą“, - pasakojo mergaitės motina.

„Džiaugiamės, kad gydymas buvo sėkmingas. Bethan galėjo išsivaduoti nuo vėžio, tačiau pasakyti, kad ji visiškai pasveiko, bus galima tik po ketverių metų“.

„Didžiuojamės Bethan. Tokiai mažai mergaitei teko tiek daug išgyvenimų, bet ji niekada nesiliovė šypsotis“.

Bethan kiekvieną savaitę lankė fizioterapijos užsiėmimus. Jeigu jai bus sunku judinti ranką, sulaukus devynerių metų, chirurgai viršutinėje rankos dalyje galės implantuoti kaulą iš platinos.

„Šiuo metu ji nejaučia viršutinės rankos dalies, jos kaulai yra žuvę. Tačiau su apatine rankos dalimi yra viskas gerai. Ji neteko maždaug 30 proc. mobilumo, tačiau galės turės 85 proc. mobilumo, jeigu sulaukus 9 metų, jai bus atlikta operacija“, - sakė Lynne.

„Jai vis dar reikia išmokti tokių pamatinių dalykų kaip apsirengti ir valgyti, nes pastaruosius pusantrų metų ji to nedarė“.

„Gydymo metu ji kartais apsilankydavo mokykloje, tačiau tikimės, kad nuo rugsėjo ji eis į mokyklą kiekvieną dieną. Ji negali sulaukti, kada galės pažaisti su kitais vaikais“, - pažymėjo mama.

Dabar Bethan kas tris mėnesius bus šviečiama ir tikrinama nuo vėžio, kol jai sueis 18 metų.

Kas yra Ewingo sarkoma? 

Ewingo sarkoma gali išsivystyti vaikystėje ir paauglystėje, tačiau ji retai puola vyresnio amžiaus žmones. 

Auglys atsiranda bet kurioje kūno vietoje, bet paprastai išsivysto ant ilgųjų rankų ir kojų kaulų, dubenyje ar krūtinėje. Auglys dažnai išplinta į plaučius ir kitus kaulus. 

Ewingo sarkoma turi mažai simptomų, be dažniausias yra skausmai ir patinimai auglio vietoje. Kartais gali pasireikšti ir karščiavimas. 

Šios formos vėžys gydomas chemoterapijos, radioterapijos ir operacijos kombinacija.
Gydant chemoterapija, nuo 70 iki 80 proc. pacientų išgyvena penkerius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)