Sunki liga nusinešė 75 metų Kėdainių rajono gyventojo gyvybę.

Pasak pranešimo, tikėtina, kad vyras susirgo žaizdai užsiteršus žemėmis su stabligės sukėlėjais - jis besidarbuodamas darže užmynė ant žemėje buvusios vinies.

Pirmieji ligos simptomai pasireiškė po traumos praėjus vos kelioms dienoms, nors žaizda buvo visai maža.

Per metus Lietuvoje registruojama iki keturių susirgimų stablige, Kėdainių rajone paskutinį kartą stabligės atvejis buvo registruotas 2002 metais.

Stabligę sukelia bakterija Clostridium tetani. Tai bakterija, kuriai nereikia deguonies ir kuri gamina sporas, atsparias karščiui, šalčiui, saulės šviesai, todėl sporos išlieka gyvybingos nuo kelių mėnesių iki kelerių metų. Stabligės sukėlėjai yra labai plačiai paplitę gamtoje. Jie aptinkami įvairiausių gyvūnų, taip pat ir žmogaus žarnyne. Ligos sukėlėjai su išmatomis patenka į dirvožemį ir jame sporų pavidalu gali išbūti gyvybingi ilgą laiką.

Kauno visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyriaus vyriausioji specialistė Lolita Menčikovienė primena, kad šia liga žmogus užsikrečia, jei susižaloja žemės ūkio įrankiais ar kitaip susižeidžia dirbdamas žemės ūkio darbus. Pakanka beveik nepastebimo odos pažeidimo, kad stabligės sukėlėjo spora patektų į organizmą ir jame pradėtų gaminti toksinus, kurie yra itin pavojingi. Stablige galima užsikrėsti net ir neišėjus iš namų: skutant bulves, valant žemėtas daržoves. Kartais stablige užsikrečiama stipriai nudegus, nušalus ar sužalojus gyvūnui. Sergantieji stablige aplinkiniams nepavojingi.

Užsikrėtus pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po savaitės, bet gali būti ir po kelių dienų ar mėnesių. Pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai, tirpimas užkrato patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. Šie spazmai labai skausmingi, trunkantys nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, o jeigu apima didelių raumenų grupes, būna tokie stiprūs, kad nuo jų lūžta kaulai. Dėl sunkių traukulių priepuolių žmogus gali uždusti.

Pranešime sakoma, kad patikimiausia stabligės profilaktikos priemonė – skiepai. Šiuo metu vaikai nuo stabligės skiepijami dviejų mėnesių amžiaus, o vakcinacija baigiama 15-16 metų.

Visuotinis vaikų skiepijimas stabligės komponentų turinčia vakcina Lietuvoje prasidėjo 1956 metais, todėl visi gimę iki tų metų gali būti nė karto neskiepyti nuo stabligės.

Profilaktiškai kas 10 metų pasiskiepyti nuo stabligės rekomenduojama visiems vyresniems nei 26 metų asmenims. Nuo 2009 metų vyresni nei 26 metų amžiaus Lietuvos gyventojai difterijos ir stabligės vakcina yra skiepijami nemokamai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)