Vienas nutukimo geno, dar vadinamo FTO, variantas jau anksčiau buvo susietas su riebalų kaupimusi pilvo srityje, tačiau priežastis buvo neaiški.

Leidinyje „The Journal of Clinical Investigation“ skelbiami naujausio tyrimo rezultatai atskleidė, jog jis kaloringą maistą paverčia labiau gundančiu ir keičia alkio hormono – grelino – kiekį organizme.

Specialistai tvirtina, jog, sukūrus vaistus, padedančius reguliuoti grelino kiekį, būtų galima lengviau kontroliuoti svorį.

Nutukimas ir antsvoris – paveldimas sveikatos sutrikimas. Manoma, jog žmogaus genetika atlieka vieną svarbiausių vaidmenų kalbant apie antsvorio riziką.

Žmonės turi dvi FTO geno kopijas – po vieną iš abiejų tėvų. Kiekvienas variantas atskirai lemia riziką, kuri gali būti didelė arba maža. Jeigu žmogui tenka abi geno kopijos su didele rizika, skaičiuojama, jog antsvorio grėsmė siekia net 70 proc.

Tik niekas nežinojo, kodėl taip nutinka.

Kalti hormonai

Tarptautinė mokslininkų komanda, kuriai vadovavo specialistai iš Londono universitetinio koledžo, tyrė dvi grupes vyrų. Visų svoris buvo normalus, tačiau vienoje grupėje buvo turintys du riziką lemiančius FTO genus, o kitoje – mažą riziką.

Pirmojo tyrimo metu prieš valgį ir po valgio buvo tiriamas dešimties vyrų (iš abiejų grupių) grelino kiekis.

Alkį sukeliančio hormono kiekis vyrų, priklausančių rizikos grupei, po valgio nemažėjo. Be to, prieš valgį grelino kiekis sparčiai augo.

Buvo atlikti ir dar keli tyrimai. Smegenų skenograma, atlikta po valgio, taip pat atskleidė dviejų grupių skirtumus. Vyrams, turintiems didesnės rizikos genus, riebaus ir kaloringo maisto nuotraukos pasirodė patrauklesnės nei tiems, kuriems genai lemia mažesnę riziką.

Mokslų daktarė Rachel Batterham, vadovaujanti Londono universitetinio koledžo nutukimo tyrimų centrui, BBC sakė: „Jų smegenys paprasčiausiai užprogramuotos domėtis kaloringu maistu“. Anot akademikės, tokie žmonės tiesiog „biologiškai užprogramuoti daugiau valgyti“.

Pagalba?

R. Batterham teigimu, supratus, kaip FTO genas susijęs su antsvorio ir nutukimo problema, bus galima veiksmingiau padėti pacientams.

Mokslų daktarė sako, jog tokia fizinė veikla kaip važiavimas dviračiu yra puikus būdas sumažinti grelino kiekį organizme. Be to, hormonu intensyviai domisi farmacijos bendrovės.

„Grelino kiekį mažina ir baltyminis maistas“, - sako R. Batterham. Gali būti, jog FTO geno mutacijos kadaise buvo labai svarbios žmonių išgyvenimui – vasarą priaugę svorio, jie galėdavo išgyventi žiemą.

Komentuodamas tyrimo rezultatus, profesorius Steve Bloomas samprotauja: „Žinome, jog visuomenė vis daugiau valgo ir vis mažiau juda – tai paveldima. Po truputį aiškinamės, kas iš tikrųjų lemia antsvorį, ir šio tyrimo rezultatai, kalbant apie grelino ir genų mutacijų ryšį, yra tvirtas žingsnis pirmyn“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)