Apie tai, kokios problemos vasarą kamuoja šiuolaikinius vyrus, kas laukia per ilgai sėdint ir kas gresia lietuvių spermos kokybei – DELFI interviu su B. Dainiu.

– Kokių pacientų daugiausia sulaukiate vasarą?

– Kaip nekeista, vasarą, ko gero, daugiau pacientų nei šaltą žiemą. Vasara – specifiškai pavojingas laikas vyro šlapimo takų ir lytinės sferos organams. Pirmiausia vasarą dauguma atostogauja, galvoja, kaip ištrūkti iš įprastos aplinkos ir pailsėti kur nors prie jūros ar vandenyno.

Poilsis neatsiejamas be pramogų, kartais pasitaiko mergaičių arba moterų. Dėl to vasarą pas mane neretai ateina vyrai, pasigavę kokią nors lytiniu keliu plintančią infekciją. Tokių pacientų vasarą žymiai padaugėja.

Nebūtinai kalbu apie sifilį ar gonorėją, bet apie labiau inteligentiškas infekcijas – chlamidijas, ureaplasmas, mikroplazmas ir į jas panašias infekcijas. Dažniausiai jos randamos pas jaunus vyrus ir moteris, kuriuos pavadinčiau inteligentais. Gonorėjos pasitaiko rečiau, dažniau randu minėtas vadinamąsias „mažąsias AIDS“ infekcijas. Jos kartais gydomos ne taip lengvai – dabar jos pasidarė atsparesnės vaistams.

– Ar jas sukelia nesaugūs lytiniai santykiai

– Taip, nesaugūs lytiniai santykiai be prezervatyvo. Prezervatyvas, jei neplyšta, turėtų apsaugoti 100 proc., tačiau taip nėra, nes gleivės gali patekti, o jei dar vartojamas alkoholis, santykiai kartais būna nesaugūs ir su prezervatyvu. Manipuliacijos pirštais, oralinis seksas irgi turi įtakos – kai kurios infekcijos gali gyventi ir burnoje.

Oralinį seksą anksčiau vertinome kaip saugesnį nei vaginalinis, bet šiuo metu įrodyta, kad kai kurios šios bakterijos gyvena ir burnoje.

– Ar tiesa, kad oralinis seksas gali sukelti net vėžį?

– Taip, mes susiduriame su žmogaus papilomos virusu (ŽPV). Štai vėžiu susirgęs garsus aktorius Michaelas Douglasas sako, kad taip nutiko dėl manipuliacijų oraliniu seksu – užsikrėtė ŽPV, kuris sukėlė vėžį.

– Oralinis seksas pavojingesnis vyrams ar moterims?

– Jei moteris turi infekciją, vyras ją gauna, grįžta į namus, užfundija žmonai ar kuriai kitai partnerei. Taip infekcijos ir plinta. Lygiaverčiai sekso partneriai yra abu ir jie vienas kitam perduoda. Šios infekcijos paplitusios tarp inteligentų, išsilavinusių, gerai gyvenančių žmonių.

– Siūlote visai atsisakyti oralinio sekso, ar užtenka naudotis prezervatyvais? Ar prezervatyvas būtinas nuolatiniams partneriams?

– Juk dabar yra prezervatyvų oraliniam seksui – skanių, žemuogių, braškių skonio. Apsaugą reikėtų turėti galvoje. Jei partneris nuolatinis, prezervatyvo nereikia. Juk ne visi prezervatyvą naudoja ir įprastam seksui.

– Kaip Jūsų minėtas infekcijas atpažinti ir kada jau laikas eiti pas gydytoją?

– Simptomai tokie: diskomfortas šlapinantis, o ir nesišlapinant šlaplė jautri, sėklidės jautresnės, pilvo apačia nemaloni. Kitaip sakant, apatinis aukštas pasidaro neramus. Tada reikia nedelsti – tuoj pat eiti pas gydytoją. Šių infekcijų inkubacinis laikotarpis – nuo savaitės iki mėnesio. Bet jei kažkas įtartino ir jaučiasi, žinoma, reikia nedelsti.

Paprastai viskas baigiasi gerai, tik reikia gydytis abiems partneriams. O iš kurorto grįžę vyrai sako „velnias, kaip čia su žmona elgtis, žmona irgi ilgisi sekso“.

– Kiek pacientų ateina su apleistomis ligomis, įsisenėjusiomis infekcijomis?

– Pasitaiko. Žinoma, tada gydymas gan sudėtingas ir nelengvas. Ypatingai noriu pabrėžti – pavojingos ne tik lytiniu keliu plintančios ligos. Nuvažiuoji į Palangą – vanduo šaltas, žmogus pasimaudo, su glaudėmis išlipa ant kranto ir jas džiovina ant užpakalio. Taip gali atsirasti peršalimo ligų – ypač prostatitų. Peršalus taip pat gresia sėklidžių uždegimai.

Balys Dainys
Kalbu daugiausia apie vyrus, bet ir moterų uždegimų padaugėja. Užtai sakau: jeigu šaltas vanduo – nesimaudykite arba tuoj pat pakeiskite kelnaites, jei drėgnas smėlis – nesėskite ant jo. Tai labai svarbu. Juk vyrai suserga ir ūminiais prostatitais, paūmėja ir lėtiniai prostatitai. Tokių pacientų vasarą irgi padaugėja.

– Kokio amžiaus vyrus kamuoja prostatitai?

– Prostatitas – prostatos uždegimas – jaunų bernų liga. Požymiai panašūs į šlapimo takų uždegimą: dažnesnis šlapinimasis, perštėjimas šlapinantis, pilvo apačia nerami, sėklidės neramios, tarpvietė nerami, apie išeinamąją angą neramu.

Yra dvi svarbiausios prostatitų priežastys. Pirma – nuo moterų – kalbu apie lytiniu keliu plintančias ligas. Antra priežastis turbūt didesnė – peršalimai. Tai jaunų bernų liga – tų, kurie mėgsta „kaituoti“, buriuoti, užsiima kitais ekstremaliais sportais, dirba, daug nervinasi.

Dažnai vyrai mano susirgę šlapimo takų uždegimu. Vyrai šlapimo takų uždegimais serga retai, čia yra moterų liga. Vyrai serga prostatitais. Prostata yra po šlapimo pūsle, jie abu kaimynai, tad ir simptomai panašūs. Tai beveik specifinės vasaros ligos.

– Ar lytiškai plintančių ligų pasigauna ir nepilnamečiai?

– Toks gyvenimas, nieko nepadarysi. Pastebėjau, kad jauni vaikinukai pradeda lytinius santykius su moteriškėmis, kurios jau turi šiokios tokios patirties. Tos moteriškės gali ne tik lytinės patirties turėti, bet ir ką nors užkrečiamo. Dabar kažkokia mada – žiniasklaida rašo, kaip merginos gauna už save jaunesnius vyrus. Ši mada atsigręžia nelabai gera puse.

Ateina mokinukai, kurie net ir gonorėją atsineša. Ir aš atsargiai užsimenu – „tavo amžiaus?“. Visi atsako, kad vyresnė. Tokia tendencija irgi negera.

– Mėgstate kartoti, kad prostata – antroji vyro širdis. Kodėl taip sakote?

– Prostata – labai svarbus organas. Jai galima priskirti 10 ir net daugiau funkcijų – reguliuoja vyro šlapinimąsi, prostatos sekretas sudaro devynias dešimtąsias spermos tūrio, prostata išskiria organizmui svarbius hormonus. Prostata – sekso dirigentas, o jei dirigentas serga – ir orkestras prastai groja.

Dėl to ne be reikalo taip sakoma ir ją reikia saugoti. Jaunimą gali kamuoti prostatitas, o nuo 45-60 metų prasideda kitos bėdos – išvešėjimas ir vėžys. Jie dabar vyrus gerokai vargina.

– Kas laukia šiuolaikinės kartos, kuri dienas leidžia prie kompiuterių, mažai sportuoja. Ar kyla grėsmė potencijai?

– Aš turbūt anksčiau matydavau mažiau jaunų vyrų prostatitų ir kitokių prostatos problemų. Juk vyrai sėdi ant prostatos, sėdėdami mes ją užspaudžiame, ji, vargšė, mažiau kraujo gauna, nutekėjimas venomis prastesnis.

Nuo ilgo sėdėjimo išsivysto išeminis, arba hipoksinis, prostatitas. Jeigu tik toks žmogus peršąla, prasideda bakterinis prostatitas. Todėl sakau: jei vyras daug dirba prie kompiuterio, tegul pamaigo klaviatūrą stovėdamas, pajuda, dažniau nueina į tualetą.

Važiuoji į Palangą – bent du kartus sustok, pajudėk. Kartais matau, kad žmonės aikštelėje sustoja, prisėda pavalgyt – vairuotojas turi valgyti atsistojęs. Matau, kartais stovi vilkikas, o vairuotojas kabinoje sėdi ir rūko. Nors apeikite aplink vilkiką, vis daugiau pajudėsite. Prostatos bėdos kamuoja dažną tolimųjų reisų vairuotoją.

Prostata yra sekso dirigentas. Jei mes prostatą skriaudžiame, jei ji negauna pakankamai kraujo, kai ant jos sėsime, jos gyvenimas sunkus, ji kenčia – tai ir potencija pradeda blogėti.

Dėl potencijos problemų ateina pas mane 20-mečiai, 30-mečiai. Ilgalaikiai tyrimai parodė, kad anglų, prancūzų spermos kokybė jau blogėja. Katastrofa. Lietuvių spermos kokybė dar neblogėja. Bet jei mes taip gyvensime, jei vyrai taip sėdės prie kompiuterio, vairo, rūkys – tikrai ir mes greitai sulauksime tokių rezultatų.

– Nuo kurių metų ima silpti potencija? Kaip tą atitolinti? Iki kokio amžiaus galima mėgautis seksu?

Vyro organizmas blogokai sukonstruotas – vyriško hormono testosterono, kuris augina raumenis, barzdą, formuoja vyrą – nuo 30 metų kiekvienais metais sumažėja 1 proc. Tokia fiziologija. O gerokai pradeda mažėti per vyrų klimaksą – apie 45-50-tus, 60-tus metus. Tada organizmas pradeda persitvarkyti, pradeda vešėti prostata. Prostatos vešėjimas – tikrasis andropauzės – vyrų klimakso – ženklas.

Tačiau dabar vyrams yra galimybė potenciją išsaugoti ilgai. Yra įvairių priemonių, visokių vaistų. Galima šiek tiek užbėgti už akių ir prostatos vešėjimui. Ateina 80-mečiai ir sako, kad pas juos viskas tvarkoje – ne kaip pas 19-mečius, bet į savaitę vieną du kartus yra visiškai neblogai. Taip kad negąsdinkime vyrų senėjimu.

Baisiausiai potenciją pjauna ir degina rūkymas. Vyro organizmas sutvarkytas netobulai dar ir dėl to, kad Dievas pagailėjo ir sekso resurso nustatė mažokai. Per savo gyvenimą vyras gali turėti 7-12 tūkst. lytinių santykių. Tai priklauso nuo vyro sveikatos ir kitų veiksnių. Juk iš Venecijos kilęs Kazanova buvo labai seksualiai aktyvus, tačiau išnaudojo savo resursą iki 40 metų. Nuo tų metų jau buvo visiškas impotentas.

Ateina pas mane vaikinai ir sako: „išrašyk man „Viagros“. Klausiu, kam. Jis aiškina, kad anksčiau per naktį 5 kartus, o dabar 4 išeina – truputį trūksta. Sakau jam, kad jis greitai išnaudos jam skirtą limitą ir bus blogai – jau niekas nepakels.

Jaunimas nori sekso turėti maksimaliai. Aišku, jei bernas nori pasirodyti galingas prieš paną, gali paimti ir tabletę išgerti – nieko blogo. Bet nebūtinai reikia visą laiką tą daryti, nes mums skirtas ribotas lytinių santykių skaičius. Ir vyrai, ir moterys tą turi prisiminti ir pataupyti.

– Kalbėjome apie nuotykius kurortuose, kurie ne visada baigiasi linksmai. Ar galima mylėtis paplūdimyje?

Visko pasitaiko, svarbu tik smėlio neįnešti į makštį, nenubrūžinti odos ir gleivinių. Jei žmonės sveiki, kodėl ne – puiku, romantiška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (669)