Prasidėjus paskolų krizei, JK sumažėjo vaisių ir daržovių vartojimas, lyginant su Europa ir JAV, informuoja telegraph.co.uk.

Vidutiniškai Britanijos pilietis per metus suvalgo 4 kilogramais vaisių ir daržovių mažiau nei 2007 m., arba 3 proc. mažiau.

Britų medikų asociacijos narys daktaras Markas Temple‘as susirūpinęs, kad dabar britai maitinasi prasčiau nei per karą. Jo teigimu, tai sunkus kaltinimas maisto pramonei. „Nutukimas – didžiausia grėsmė sveikatai, privalome kažko imtis“, – akcentavo medikas.

1940 m. sausį pradėjus normuoti maistą, vienam asmeniui tekdavo 1 kiaušinis, apie 4 griežinėliai margarino ir kumpio, 2 griežinėliai sviesto, apie 60 g arbatos, 30 g sūrio ir 22 g cukraus.

Dietologės Sioned Quirke įsitikinimu, dalies žmonių mitybos racionas skurdus kaip prieš 100 metų. „Žmonės skundžiasi, kad neįperka vaisių ir daržovių, bet tai netiesa. Grįžta rachitas, skorbutas. Prieš 10 metų, kai mokiausi, šias ligas vadino praeities ligomis“, – teigė ji.

Rachitu susergama dėl vitamino D ir kalcio trūkumo, juo sergant deformuojasi kaulai. Skorbutu susergama nuo vitamino C trūkumo, tada skauda sąnarius, patinsta dantenos.

Prieš pusantrų metų nuo skorbuto mirė 8 m. berniukas iš Velso, jo tėvams pateikti kaltinimai dėl netinkamos vaiko priežiūros.

Olandų banko „Rabobank“ duomenimis, vidutiniškai britas per dieną suvalgo 346 g vaisių ir daržovių, t. y. mažiau net už amerikiečius ir mažiau už Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą 400 g dienos normą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)