Medikai nustatė, kad šeštadieniais ir sekmadieniais ilgiau miegant, galima sumažinti II tipo diabeto, kuris dažniausiai smogia sulaukus vidutinio amžiaus, riziką, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkams žinoma, kad II tipo diabetas būna susijęs su miego stoka ir nutukimu. Jo komplikacijomis gali tapti insultas, infarktas, aklumas, inkstų ligos ir nervų pažeidimai galūnėse, dėl kurių jas kartais tenka amputuoti.

Australų mokslininkai tvirtina, kad jų tyrimo rezultatai gali padėti žmonėms, kuriems trūksta miego karštligiškomis darbo dienomis. 

Jie stebėjo 19 sveikų vyrų, kurių vidutinis amžius siekė 29 metus. Vidutiniškai penkerius metus jie miegodavo po šešias valandas per dieną.

Tačiau jie atsigriebdavo savaitgaliais, šeštadienį ir sekmadienį pasivoliodami lovoje papildomai dvi ar daugiau valandų. Po miego tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais tyrėjai ėmė vyrų kraujo mėginius.

Tyrimai parodė, kad hormonas insulinas, kuris gliukozę paverčia energija ir kurio veikla sutrinka sergant II tipo diabetu, po ilgo gulėjo savaitgaliais funkcionuodavo geriau.

Žmonėms su padidėjusiu jautrumu insulinui būdinga didesnė rizika susirgti diabetu.

Mokslininkai iš Sidnėjaus universiteto birželio 17-ąją savo tyrimo rezultatus pristatė per Endokrinologų draugijos metinę konferenciją San Franciske. Tai pirmasis tyrimas, kuriame dalyvavo vyrai, nuolat jaučiantys miego trūkumą.

„Mes visi žinome, kad mums reikalingas adekvatus miegas, tačiau dėl darbo reikalavimų ir užimto gyvenimo būdo pakankamai miegoti būna neįmanoma“, - sakė mokslų daktaras Peteris Liu.

„Mūsų tyrimas nustatė, kad pratęsus miego valandas, galima pagerinti insulino funkcionavimą organizme ir taip sumažinti II tipo diabetą suaugusiems vyrams. Mažinti sergamumą šia liga yra labai svarbu“, - teigė jis.

I-ojo tipo diabetas, kai organizmas nustoja gaminęs insuliną, dažniausiai diagnozuojamas vaikams.

Tradiciškai II tipo diabetas laikomas senyvo ir vidutinio amžiaus liga, tačiau pastaruoju metu daugėja žmonių, kurie juo serga dar nesulaukę 40 metų.

Nors naujausiame tyrime dalyvavo tik vyrai, ankstesnės studijos rodė, kad miego stoka moterims daro dar didesnį neigiamą poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)