Įtariama, kad panevėžietis šia liga galėjo užsikrėsti vartotamas nepasterizuotą naminį pieną, kurį pirkdavo iš nežinomo asmens.

Pastaraisiais metais Lietuvoje žmogaus bruceliozės atvejis buvo užregistruotas 2009 m.

Bruceliozė yra infekcinė liga (zoonozė), kurią sukelia Brucella genties bakterijos. Žmonės šia liga užsikrečia vartodami nepasterizuotą pieną ir jo produktus užterštus brucelėmis.

Brucelioze taip pat galima užsikrėsti įkvėpiant bruceliozės sukėlėjų ar ligos sukėlėjams patekus į organizmą per pažeistą odą, gleivines, tiesioginio sąlyčio su infekuotų gyvulių audiniais ar šlapimu.

Toks užsikrėtimo būdas dažniau pasitaiko ūkininkams, veterinarams, skerdyklų darbuotojams. Žmogus nuo žmogaus užsikrėsti gali tik išskirtinai retais atvejais.

Vidutiniškai inkubacinis ligos periodas trunka 5 - 30 dienų, bet gali būti ir 6 mėnesiai. Bruceliozei būdingas ilgalaikis, banguojantis karščiavimas, prakaitavimas, svorio kritimas, letargija, anoreksija, sąnarių skausmai, gali padidėti kepenys, blužnis, limfmazgiai.

Netinkamai gydant asmenims gali išsivystyti lėtinė bruceliozė, pasižyminti klinikinių formų įvairumu. Susiformuoja lėtiniai infekcijos židiniai įvairiuose organuose, pažeidžiami sąnariai, nervai, lytiniai ir vidaus organai.

Siekiant išvengti šios pavojingos ligos patariama vartoti pasterizuotą pieną ir jo produktus. Vengti tiesioginio sąlyčio su sergančių gyvulių audiniais ir ekskrementais. Dirbantiems mėsos perdirbimo įmonėse, ūkininkams, medžiotojams, skerdžiant laukinius ir naminius gyvūnus rekomenduojama naudoti asmens apsaugos priemones (pirštines, rūbus). Taip pat laikytis saugių mėsos skerdimo ir dorojimo procedūrų.

Keliaujantiems į endemines teritorijas (Portugalija, Ispanija, Prancūzija, Italija, Graikija, Turkija, Šiaurės Afrika, Meksika, Centrinė ir Lotynų Amerika, Azija ir Afrika), kur paplitusi bruceliozė, svarbu laikytis tinkamų atsargumo priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)