Tyrimo metu nustatyta, kad kai prostatos vėžys diagnozuojamas ankstyvoje stadijoje, vėžio išplitimo rizika sumažėja gyvulinės kilmės riebalus, kurių gausu perdirbtuose maisto produktuose (tokiuose kaip tortai ir pyragaičiai), pakeitus sveikais augaliniais riebalais.

Viena porcija aliejaus padažo per dieną, kuri atitinka vieną valgomąjį šaukštą, potencialiai mirtino prostatos vėžio riziką sumažina 29 procentais.

Amerikiečių mokslininkai pažymi, kad tyrimas, kuriame dalyvavo 4577 prostatos vėžiu sergantys pacientai, atskleidė sąsajas tarp augalinio aliejaus vartojimo ir rizikos sumažėjimo, tačiau tai nebūtinai įrodo, jog aliejaus ir riešutų vartojimas yra to priežastis.

Žurnale „JAMA Internal Medicine“ pristatomo tyrimo ataskaitoje rašoma: „Konsultuojant prostatos vėžiu sergančius vyrus reiktų patarti laikytis širdžiai palankios mitybos, kai angliavandenių kalorijos pakeičiamos nesočiaisiais aliejais ir riešutais, taip sumažinant mirtingumo nuo visų priežasčių riziką“.

Iš tyrime dalyvavusių prostatos vėžiu sirgusių vyrų maždaug penktadalis mirė per aštuonerių metų laikotarpį. Dar 31 procentas mirė nuo širdies ligų ir beveik 21 procentas – nuo kitų vėžio formų.

Tyrimo pradžioje visi vyrai sirgo nemetastaziniu prostatos vėžiu, tai reiškia, kad liga dar nebuvo išplitusi. Informacija apie tyrimo dalyvių mitybos įpročius gauta jiems užpildžius klausimynus.

Nustatyta, kad gyvulinius riebalus ir angliavandenius pakeitus augaliniais riebalais (pavyzdžiui, alyvuogių ir kanolos aliejumi bei aliejumi iš riešutų, sėklų ir avokadų), tai turi įtakos ligos progresavimui ir mirtingumui nuo jos.

Vyrai, 10 procentų suvartojamo angliavandenių dienos kiekio pakeitę augaliniais riebalais, galėjo džiaugtis 29 procentais sumažėjusia mirtinos prostatos vėžio formos rizika, be to, mirties nuo bet kokios priežasties rizika dėl to sumenko 26 procentais.

Taip pat nustatyta, kad 30 gramų riešutų per dieną mirtino prostatos vėžio riziką sumažina 18 procentų, o mirties riziką – 11 procentų.

Daktarė Erin Richman iš Kalifornijos universiteto San Franciske teigia: „Sveikų aliejų ir riešutų vartojimas padidina plazmos (kraujo) antioksidantų kiekį ir sumažina insulino kiekį bei stabdo uždegiminius procesus, kas gali sustabdyti prostatos vėžio progresavimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)