Jaunus keičia senjorai

Valdiškų poliklinikų vyriausieji gydytojai sulaukia vyresnio amžius pacientų skundų, kad privačios gydymo įstaigos atsisako juos prirašyti.

Senjorai neslepia jaučiantys diskriminaciją būtent dėl savo amžiaus. Privačios gydymo įstaigos neva kratosi vyresnių pacientų, nes jų priežiūra ir gydymas kainuoja gerokai daugiau nei darbingo amžiaus žmonių.

Kaip pastebi Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Viktoras Grigalauskas, per pastaruosius metus pas juos gydomi pacientai tampa vis vyresni.

Per dvejus metus vietoj išbrauktų 8 tūkst. jaunų pacientų pradėjo plūsti senjorai. Tad dabar daugiau nei pusę poliklinikoje prisirašiusių pacientų sudaro būtent jie.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė taip pat patvirtino sulaukianti skundų iš jaunesnio amžiaus pacientų, kurie negali prirašyti savo tėvų tose pačiose privačiose gydymo įstaigose, kur lankosi patys.

Atbaido ilgos eilės

Senamiesčio sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Žilinskienė pastebi, kad jaunesni pacientai, norėdami išvengti ilgų eilių, perbėga į privačias gydymo įstaigas.

Daugelis neturi kantrybės ar laiko kelias valandas laukti eilėje pas šeimos gydytoją. Tad geriau pasirenka gydytis ten, kur nėra eilių ir būna lengviau patekti.

Šeimos gydytojai taip pat pastebi, kad kai kuriems vyresnio amžiaus žmonėms poliklinika tampa savotiška galimybe pabendrauti ar paįvairinti nuobodžią kasdienybę. Tad jie čia mėgsta lankytis ir be svarbių priežasčių.

Neretai senjorai pas gydytoją ateina be išankstinės registracijos.

Eina ten, kur gerai

Neseniai uostamiestyje duris atvėrusio privataus medicinos centro „Medica klinika“ direktorė Ramunė Navickienė tikino, kad vyresnių pacientų niekas neignoruoja ir nesiuntinėja.

Atvirkščiai, atėję jie skundžiasi norintys pakeisti gydymo įstaigą dėl ilgų eilių.

„Jeigu valdiškoje įstaigoje viskas tenkina, paciento niekur kitur neištempsi“, – įsitikinusi direktorė.

Pasak „Mano šeimos gydytojas“ vadovės Rūtos Radzevičienės-Jurgutės, jų gydymo įstaigos pacientų skaičius išlieka stabilus – dėl didelio darbo krūvio ši įstaiga nėra pajėgi aptarnauti daugiau pacientų bei priimti naujų.

Renkasi valdiškas įstaigas

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos duomenimis, trijose valdiškose uostamiesčio gydymo įstaigose yra prisirašę per 96 tūkst. pacientų.

Beveik 82 tūkst. klaipėdiečių yra pasirinkę kurią nors iš 17 privačių gydymo įstaigų.

Didžiausią vyresnių nei 65 metų pacientų dalį, palyginti su kitomis amžiaus grupėmis, turi S.Stanslovaitienės individuali įmonė. Tiesa, šioje gydymo įstaigoje prisirašiusių pacientų skaičius nėra didelis – jis siekia per 200 žmonių.

Tačiau palyginus privačiose ir valdiškose poliklinikose prisirašiusius pacientus pagal atskiras amžiaus grupes, akivaizdu, kad pastarųjų įstaigų vadovų nepasitenkinimas dėl jiems atitenkančių vyresnių žmonių yra pagrįstas.

Nuo 50 iki 65 metų ir vyresnių nei 65 metų pacientų grupėse beveik dvigubai daugiau žmonių gydosi būtent valdiškose poliklinikose, o ne privačiose.

Geriausi pacientai – sveiki

Aistras dėl prisirašiusių pacientų amžiaus kaitina Ligonių kasų mokamas įkainis. Mažiausiai gydymo įstaigos gauna už pacientus nuo 18 iki 49 metų. Per mėnesį už vieną tokį asmenį sumokama vos 5,49 Lt.

Už šią sumą šeimos gydytojas atlieka kraujo, šlapimo ar kitus tyrimus. Tad, kaip sakė nenorėjusi prisistatyti vienos privačios gydymo įstaigos vadovė, kuo daugiau atliekama tyrimų, tuo daugiau patiriama nuostolių.

Greičiausiai dėl šios priežasties kai kurie pacientai skundžiasi, jog šeimos gydytojai vengia daryti tyrimus.

Nors už senjorus poliklinikoms mokama dvigubai daugiau nei už darbingo amžiaus pacientus, bet jų priežiūra bei gydymas taip pat atsieina gerokai brangiau. Jie taip pat dažniau lankosi poliklinikoje.

Tarp nuostolingų pacientų atsiduria ir nėščios moterys, už kurias mokami tie patys 5,49 Lt, tačiau joms būtina atlikti ir gerokai daugiau tyrimų.

Pelningiausi pacientai – neturintys nė metų, tačiau ne visos gydymo įstaigos jais džiaugiasi. Mat jų priežiūra reikalauja itin daug dėmesio ir laiko.

Tad neatsitiktinai ironizuojama, kad pats geriausias pacientas yra tas, kuris nepažįsta savo šeimos gydytojo. Tarp tokių neretai minimi vyrai, kurie poliklinikos duris praveria tik prispirti rimtos bėdos arba žmonos.

Mat pinigai už juos sumokami kas mėnesį, bet pacientui nereikia jokių paslaugų.